Študenti zbierali skúsenosti na Bocuse d'Or
Pondelok, 13.12. 2021, 12:18Na zdarnom priebehu slovenského kola prestížnej svetovej súťaže kuchárskeho umenia Bocuse d'Or sa podieľali aj študenti Hotelovej akadémie Mikovíniho 1 v Bratislave.
Bocuse d’Or je medzinárodná súťaž kuchárov, otvorená pre všetky krajiny. Odohráva sa naživo pred verejnosťou a prezentuje najnovšie trendy modernej svetovej kuchyne. Jej cieľom je zdôrazniť rôznorodosť kulinárskych kultúr. V dnešnej dobe je to profesionálny odrazový mostík pre obchod a odhaľuje najlepších mladých kuchárov sveta.
Bocuse d’Or sa etablovala ako najdôležitejšia medzinárodná súťaž vo varení. Stala sa grálom pre mladých kuchárov, ktorí chcú zažiariť na medzinárodnej scéne a zapôsobiť na svojich starších kolegov. Dnes sa v súťaži stretávajú účastníci zo 67 krajín a z 5 kontinentov, snažia sa propagovať gastronómiu ich krajín. Bocuse d’Or je udalosťou, ktorá odhaľuje nové talenty a techniky, ale aj kulinárske dedičstvo. Umožňuje na celosvetovej gastronomickej scéne presláviť gastronomickú kultúru aj menej známych krajín.
Po jedenástich rokoch sa opäť konalo jedno z jej národných kôl na Slovensku, a to 24. novembra 2021 v Refinery Galery v Bratislave. Súťažili štyri tímy známych kuchárov zo Slovenska. Ich úlohou bolo za päť a pol hodiny vyčarovať gastronomický zážitok s povinnou surovinou ryba a teľacie mäso. Víťazný tím bude v marci 2022 v Budapešti reprezentovať Slovenskú republiku.
Žiaci Hotelovej akadémi pod vedením hlavnej MOV Bc. Márie Kurucovej mali možnosť obsluhovať hodnotiacich komisárov týmito úžasne voňajúcimi a krásne vyzerajúcimi súťažnými jedlami.
Žiaci odboru kuchár pod vedením hlavnej MOV Ing. Emílie Bačovej priamo sledovali jednotlivých súťažiacich a boli nápomocní s prípravnými prácami pri varení jedál.
Veľmi nás teší aj účasť profesionálov v porote, ktorí sú absolventmi našej školy: Vojtech Artz - prezident SZKC, Michal Konrád - Bao Brothers, či Branislav Križan - viceprezident SZKC.
"Ďakujem žiakom a hlavným majsterkám odbornej výchovy za odbornú a profesionálnu participáciu na akcii, ktorá je považovaná za gastronomického Oscara. Zároveň ďakujem SZKC za oslovenie a možnosť kvalitnej reprezentácie školy," zdôraznila Mgr. Iveta Menyhartová, zástupkyňa riaditeľky pre PV.
Viac o samotnej súťaži sa dočítate TU!
Zdroj/Foto: Hotelová akadémia Mikovíniho 1, Bratislava, Iveta Menyhartová, Bocuse d'Or Slovakia