Späť

Lukáš Čabaj: Mojim cieľom je posúvať sa neustále ďalej v práci i v živote

Pondelok, 2.11. 2020, 22:38

Z viac ako stovky uchádzačov sa Lukáš Cabaj prebojoval až medzi šesticu víťazov štipendijného barmanského programu Scholarship Jägermeister X Berlin Edition. Viac, nielen o tomto programe, ale aj o svojom barmanskom smerovaní, prezradí v nasledujúcom rozhovore...

Prezraďte pár slov o sebe...

„Mám 22 rokov a pochádzam z malého mesta priamo spod Nízkych Tatier, konkrétne z Brezna. Snažím sa žiť pozitívny a vyrovnaný život. Aj práve preto je moje životné motto “bee kind, bee positive” (bee because bees are important).“

Ako sa u vás zrodil zápal pre prácu barmana?

„Verím, že nejaký ten prvý impulz som dostal ešte v detstve, keď som vyrastal a môj ocino pracoval ako barman/čašník. Vidieť ho pri práci bol pre mňa ten štartovací bod. Keď nastal čas vybrať si strednú školu, mal som jasnú voľbu, a to ísť študovať na hotelovú akadémiu. A tam sa zrodil aj zápal pre barmanstvo. Najskôr som obdivoval starších spolužiakov, ktorí chodili na súťaže a skúšali receptúry v škole. Tak som si povedal, že toto by mohlo baviť aj mňa. Prihlásil som sa teda na barmanský krúžok, kde som sa začal postupne všetko učiť a pokračujem v tom do dnes.“

Čím vám učarovalo barmanské povolanie?

„Barmanstvo mi dáva možnosť pretaviť moju fantáziu a kreativitu do niečoho, čo nakoniec môže vyčarovať druhému úsmev na tvári.“

Kde ste získavali prvé skúsenosti?

„Moje prvé skúsenosti som získal už počas praxe na strednej škole, neskôr na prvej brigáde v kaviarni u nás v meste. Avšak práca v zahraničí mi dala najviac skúseností, ktoré mi pomáhajú dodnes, či už v práci alebo v bežnom živote.“

Kam potom smerovali vaše kroky, kde pôsobíte teraz?

„Vždy ma lákalo vidieť a objavovať svet, preto som už počas strednej školy začal cestovať do zahraničia za skúsenosťami. Len čo som dovŕšil 18, odišiel som v rámci študijného programu do Švajčiarska, kde som ostal pracovať až do začiatku tohto roka. Momentálne pôsobím v Bratislave, v Sky bar & Restaurant, kde sa snažím posúvať svoje skúsenosti ešte ďalej, za hranice môjho poznania.“

Ako vnímate vývoj barovej scény na Slovensku?

„Myslím, že vývoj slovenskej barovej scény je naozaj rozmanitý. Dnes už máme možnosť vidieť naozaj kvalitné bary, ktoré majú svoje špecifické koncepty a smer, ktorým si idú. Napriek rozdielnosti týchto barov, jedno, a to najkrajšie, majú spoločné, a to komunitu barmanov.“

Ako ste sa dostali do štipendijného barmanského programu?

„Celé to začalo naozaj nevinne. Niekedy začiatkom roka som na internete zachytil, že sa dá prihlásiť do Jägermeister Hubert Circle Scholarship x Berlin Edition. Tak som sa pozrel, o čo vlastne ide a bola to ďalšia možnosť ako vycestovať do sveta, spoznať nových ľudí a objaviť niečo nové. Tak som vypísal prihlášku, odoslal a zabudol na to, že som sa vôbec niekam hlásil (smiech). O pár mesiacov neskôr mi prišiel email, že som bol vybraný spomedzi uchádzačov do užšieho výberu. Kvôli situácii Covid-19 sa však program nebude konať v Berlíne, ale prebiehať bude online, tak či by som aj napriek tomu mal záujem. Samozrejme, že takáto možnosť sa neodmieta. O pár týždňov na to som mal môj prvý call s Jägermeister tímom, na konci ktorého som stále nevedel, či to vyšlo alebo nie. Ale vyšlo to a bol som vybraný spomedzi všetkých uchádzačov do Hubertus Circle Scholarshipu spolu s ďalšími piatimi šťastlivcami zo sveta.“

Čím vás štipendijný program obohacuje, čo vám prináša?

„Môj štipendijný program mi prináša hlavne veľa nových užitočných informácii, či už sa to týka rôznych barmanských vedomostí, techník, vychytávok.  Bavíme sa aj o biznise a o tom, ako strategicky podnikať a pohybovať sa v dnešnom svete. Všetky úlohy od Nilsa Boeseho, medzinárodného ambasádora pre Jägermeister, sú výzvou pre nás všetkých, avšak práve to je to, čo nás ženie za hranice nášho momentálneho poznania. Je to veľmi obohacujúce - pozrieť sa o mesiac späť a vidieť, že za taký krátky čas mi štipendium dokázalo toho priniesť tak veľa.“

Čo pre vás účasť na tomto programe znamená?

„Určite to vnímam ako veľký krok vpred v mojej kariére. Predovšetkým to pre mňa znamená možnosť byť súčasťou niečoho tak veľkého, čo presahuje medzinárodný charakter a stále si to drží svoju rodinnú atmosféru.“

Čo všetko obnáša štipendium?

„Je to hlavne možnosť byť súčasťou rôznych projektov, či už pod záštitou štipendia, kde pracujeme všetci spoločne na jednom veľkom projekte, alebo sú to iné aktivity spojené napríklad s československým Hubertus Circle. Taktiež rôzne školenia, mítingy a z týždňa na týždeň viac kreatívneho brainstormingu“

Poďme ešte späť k vám... Ktorí ľudia z brandže vás najviac nšpirujú?

„Martin Hudák, Moe Aljaf, Remy Savage, či Marian Beke.“

Ktoré bary vás doteraz najviac upútali?

„Two Schmucks (Barcelona), Camparino (Miláno), Little Red Door (Paríž), každý z týchto barov zanechal vo mne špecifický zážitok.“

Kam by ste sa chceli v rámci svojej brandže dostať?

„Ak sa bavíme o mieste alebo teda krajine, tak by to bola Austrália, Španielsko alebo USA. To bádanie sveta je pre mňa stále vec, ktorá ma asi neprestane lákať.“

Aký je váš cieľ?

„Rád pracujem s kreatívnym tímom ľudí, s ktorým sa posúvame spoločne ďalej. A to je zároveň aj mojim cieľom, neprestať sa posúvať v živote ďalej.“

Zdroj/Foto: Scholarship Jägermeister

gastro, gastroweb

 

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30