Späť

Bocuse d'Or Slovakia 2023: Víťazom je tím Mareka Minariča

Streda, 18.10. 2023, 10:42

Súboj o prvé miesto bol pritom veľmi vyrovnaný, rozdiel medzi prvým a druhým tímom predstavoval len osem bodov!

Organizátorom slovenského národného kola najprestížnejšej svetovej kuchárskej súťaže bol Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, ktorý je vlastníkom Bocuse d´Or licencie na Slovensku.

Sily si zmerali 4 finálové tímy v zložení:

• Roman Borovský, asistent Martin Gažo a coach Stanislavom Opold

• Jozef Hromják, asistent Sebastián Tóth a coach Caroline Garcia

• Marek Minarič, asistent Márk Janák a coach Peter Vajgel

• Tomáš Ševčík, asistentka Alexandra Krajčovičová a coach Patrik Pokrývka

Finalistov do národného kola z prihlásených adeptov vybrala komisia zložená z renomovaných slovenských šéfkuchárov. Podmienkou bolo, že všetci museli mať slovenské občianstvo, museli ovládať jeden svetový jazyk a museli sa dodržať aj vekové limity stanovené pre šéfkuchár i jeho asistenta.

Vrcholné kuchárske zápolenie prebiehalo v Bratislave v rámci Festivalu slovenskej gastronómie METRO GUSTO 2023.

Tak ako v minulom ročníku, tímy čakala neľahká úloha: za päť a pol hodiny vyčarovať gastronomický zážitok vo forme dvoch hlavných jedál pre 14 osôb. Povinnou súčasťou prvého pokrmu, podávanom na tanieri - „Jeseň na tanieri (ala carte)“, boli konkrétne vopred vymenované druhy tekvice a cesnaku. V druhom pokrme, definovanom ako „Téma na mise“ (Platter Théme buffet, francúzsky spôsob servisu s prekladaním), nesmel chýbať zubáč celý, pitvaný. Všetko ostatné bolo ponechané na fantáziu, zručnosť a um súťažiacich.

Na priebeh súťaže dozeralo až päť hodnotiteľských komisií, zložených zo špičkových slovenských, ale aj zahraničných šéfkuchárov a významných osôb.

Technická komisia zložená zo skúsených hodnotiteľov a účastníkov svetových gastronomických súťaží: Marek Gajdoš, Daniel Melicherik, František Plavý, Lukáš Guzman a Andrej Róth. Komisia sledovala dodržiavanie hygienických štandardov, kuchárskych postupov a techník, nakladanie so surovinami, neplytvanie s nimi a pod. Po celý čas kuchyne súťažiacich nespustili „z oči“ a zbadali aj tú najmenšiu chybičku.

Pre zhodnotenie chute a vizuálu jedla na tanieri a mise bola ustanovená Hlavná komisia ktorej predsedom bol významný šéfkuchár svetového mena Jimmi Eriksson zo Švédska, členmi boli veľmi známy šéfkuchár taktiež svetovej úrovne Jenö Rácz z Maďarska a jeden z najznámejších šéfkuchárov pôsobiacich na Slovensku Jaroslav Žídek, tak ako aj Čestná hodnotiaca komisia, ktorej členmi boli generálny riaditeľ spoločnosti METRO Cash & Carry SR Romain Vincent a generálny riaditeľ SND Matej Drlička.

Na degustáciu súťažných jedál boli zriadené aj dve sedemčlenné hodnotiteľské komisie, zložené z renomovaných šéfkuchárov.

Degustačnú komisiu pre súťažné jedlá na tanieri tvorili: Vojto Artz, prezident SZKC a predseda poroty, Jozef Breza, Martin Korbelič, Juraj Hruška, Zuzana Sisáková, Martin Miklošík a Peter Ďurčo.

Pozvanie do degustačnej komisie pre hodnotenie súťažných jedál Téma na mise prijali šéfkuchári zo Slovenska a Rakúska: Peter Duranský prezident Bocuse d´Or Slovakia 2023 a predseda komisie, Annette Fauma z Rakúska, Branislav Križan, Marek Ort, Daniel Tilinger, Igor Čehy a Lukáš Hesko zo Slovenska.

Po spočítaní bodov pridelených technickou a degustačnými komisiami (pod notárskym dozorom) bolo umiestnenie tímov nasledovné:

1.miesto Tím Mareka Minariča (1820 bodov, z toho 191 technika, 845 misa a 784 tanier)

2.miesto Tím Jozefa Hromjáka (1812 bodov, z toho 190 technika, 851 misa a 771 tanier)

3.miesto Tím Tomáša Ševčíka (1695 bodov, z toho 191 technika, 819 misa a 685 tanier)

4.miesto Tím Romana Borovského (1335 bodov, z toho 120 technika, 608 misa a 607 tanier)

Víťaz finále Bocuse d´Or Slovakia 2023 zároveň postúpil do európskeho kola súťaže Bocuse d Ór 2024, ktoré sa bude konať v marci 2024 v nórskom Trondheime.

Zároveň boli udelené aj ďalšie ocenenia:

Cena za najkrajšiu misu: Tím Jozefa Hromjáka

Cena najlepší Commis: Alexandra Krajčovičová, tím Tomáša Ševčíka

K úspešnému priebehu celej súťaže výrazne prispeli aj študenti Hotelovej akadémie , Mikovíniho ul. Bratislava, odboru čašník ktorí predviedli perfektne zvládnutý synchronizovaný servis pri obsluhe hodnotiacich komisárov a odboru kuchár, ktorí boli nápomocní súťažiacim tímom s prípravnými prácami pri príprave súťažných jedál.

Foto zo súťaže si môžete pozieť TU!

Zdroj/Foto: SZKC, Bocuse d´Or Slovakia

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30