
Bocuse d'Or Slovakia 2023: Víťazom je tím Mareka Minariča
Streda, 18.10. 2023, 10:42Súboj o prvé miesto bol pritom veľmi vyrovnaný, rozdiel medzi prvým a druhým tímom predstavoval len osem bodov!
Organizátorom slovenského národného kola najprestížnejšej svetovej kuchárskej súťaže bol Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, ktorý je vlastníkom Bocuse d´Or licencie na Slovensku.
Sily si zmerali 4 finálové tímy v zložení:
• Roman Borovský, asistent Martin Gažo a coach Stanislavom Opold
• Jozef Hromják, asistent Sebastián Tóth a coach Caroline Garcia
• Marek Minarič, asistent Márk Janák a coach Peter Vajgel
• Tomáš Ševčík, asistentka Alexandra Krajčovičová a coach Patrik Pokrývka
Finalistov do národného kola z prihlásených adeptov vybrala komisia zložená z renomovaných slovenských šéfkuchárov. Podmienkou bolo, že všetci museli mať slovenské občianstvo, museli ovládať jeden svetový jazyk a museli sa dodržať aj vekové limity stanovené pre šéfkuchár i jeho asistenta.
Vrcholné kuchárske zápolenie prebiehalo v Bratislave v rámci Festivalu slovenskej gastronómie METRO GUSTO 2023.
Tak ako v minulom ročníku, tímy čakala neľahká úloha: za päť a pol hodiny vyčarovať gastronomický zážitok vo forme dvoch hlavných jedál pre 14 osôb. Povinnou súčasťou prvého pokrmu, podávanom na tanieri - „Jeseň na tanieri (ala carte)“, boli konkrétne vopred vymenované druhy tekvice a cesnaku. V druhom pokrme, definovanom ako „Téma na mise“ (Platter Théme buffet, francúzsky spôsob servisu s prekladaním), nesmel chýbať zubáč celý, pitvaný. Všetko ostatné bolo ponechané na fantáziu, zručnosť a um súťažiacich.
Na priebeh súťaže dozeralo až päť hodnotiteľských komisií, zložených zo špičkových slovenských, ale aj zahraničných šéfkuchárov a významných osôb.
Technická komisia zložená zo skúsených hodnotiteľov a účastníkov svetových gastronomických súťaží: Marek Gajdoš, Daniel Melicherik, František Plavý, Lukáš Guzman a Andrej Róth. Komisia sledovala dodržiavanie hygienických štandardov, kuchárskych postupov a techník, nakladanie so surovinami, neplytvanie s nimi a pod. Po celý čas kuchyne súťažiacich nespustili „z oči“ a zbadali aj tú najmenšiu chybičku.
Pre zhodnotenie chute a vizuálu jedla na tanieri a mise bola ustanovená Hlavná komisia ktorej predsedom bol významný šéfkuchár svetového mena Jimmi Eriksson zo Švédska, členmi boli veľmi známy šéfkuchár taktiež svetovej úrovne Jenö Rácz z Maďarska a jeden z najznámejších šéfkuchárov pôsobiacich na Slovensku Jaroslav Žídek, tak ako aj Čestná hodnotiaca komisia, ktorej členmi boli generálny riaditeľ spoločnosti METRO Cash & Carry SR Romain Vincent a generálny riaditeľ SND Matej Drlička.
Na degustáciu súťažných jedál boli zriadené aj dve sedemčlenné hodnotiteľské komisie, zložené z renomovaných šéfkuchárov.
Degustačnú komisiu pre súťažné jedlá na tanieri tvorili: Vojto Artz, prezident SZKC a predseda poroty, Jozef Breza, Martin Korbelič, Juraj Hruška, Zuzana Sisáková, Martin Miklošík a Peter Ďurčo.
Pozvanie do degustačnej komisie pre hodnotenie súťažných jedál Téma na mise prijali šéfkuchári zo Slovenska a Rakúska: Peter Duranský prezident Bocuse d´Or Slovakia 2023 a predseda komisie, Annette Fauma z Rakúska, Branislav Križan, Marek Ort, Daniel Tilinger, Igor Čehy a Lukáš Hesko zo Slovenska.
Po spočítaní bodov pridelených technickou a degustačnými komisiami (pod notárskym dozorom) bolo umiestnenie tímov nasledovné:
1.miesto Tím Mareka Minariča (1820 bodov, z toho 191 technika, 845 misa a 784 tanier)
2.miesto Tím Jozefa Hromjáka (1812 bodov, z toho 190 technika, 851 misa a 771 tanier)
3.miesto Tím Tomáša Ševčíka (1695 bodov, z toho 191 technika, 819 misa a 685 tanier)
4.miesto Tím Romana Borovského (1335 bodov, z toho 120 technika, 608 misa a 607 tanier)
Víťaz finále Bocuse d´Or Slovakia 2023 zároveň postúpil do európskeho kola súťaže Bocuse d Ór 2024, ktoré sa bude konať v marci 2024 v nórskom Trondheime.
Zároveň boli udelené aj ďalšie ocenenia:
Cena za najkrajšiu misu: Tím Jozefa Hromjáka
Cena najlepší Commis: Alexandra Krajčovičová, tím Tomáša Ševčíka
K úspešnému priebehu celej súťaže výrazne prispeli aj študenti Hotelovej akadémie , Mikovíniho ul. Bratislava, odboru čašník ktorí predviedli perfektne zvládnutý synchronizovaný servis pri obsluhe hodnotiacich komisárov a odboru kuchár, ktorí boli nápomocní súťažiacim tímom s prípravnými prácami pri príprave súťažných jedál.
Foto zo súťaže si môžete pozieť TU!
Zdroj/Foto: SZKC, Bocuse d´Or Slovakia