Späť

GASTRONOMY SLOVAKIA 2022

Utorok, 17.5. 2022, 12:09

2. mája 2022 sa po dvojročnej odmlke uskutočnil v priestoroch bratislavskej Refinery Gallery 7. ročník prestížneho gastronomického sympózia Gastronomy Slovakia. Svoje kulinárske umenie slovenskému odbornému publiku opäť predviedli hviezdni európski šéfkuchári z michelinských reštaurácií, aj najlepší šéfkuchári Slovenska. Hostia sa tiež mohli zúčastniť viacerých odborných workshopov a pozrieť si prezentácie tridsiatich vystavovateľov.

Sympózium sa nieslo v povznesenej nálade súvisiacej s ukončením protipandemických opatrení a znovuotvorením gastronomických prevádzok a cestovného ruchu. Podujatie tento rok navštívilo 430 hostí, z ktorých väčšinu tvorili F&B manažéri, majitelia a riaditelia prevádzok, penziónov či hotelov a šéfkuchári, ale pozrieť sa prišli aj študenti odborných škôl.

Program bol naozaj intenzívny. Ako prvý svoje umenie odprezentoval Pietro Leitmann, ktorý sa trochu vymyká zo šablóny „klasického“ michelinského šéfkuchára. Je totiž prvým držiteľom michelinskej hviezdy za čisto vegetariánsku reštauráciu. JOIA bola otvorená v Miláne už v roku 1989 a išlo o prvú vegetariánsku haute-cuisine reštauráciu v Európe. Na pódiu šéfkuchár predviedol, ako sa aj z obyčajných rastlinných ingrediencií ako je napríklad artičok dajú pridaním trošku exotickej chuti (dashi, yuzu) vyčariť explozívne chute, ktoré potešia aj nevegetariánov. Zaujímavé je aj to, že vo svojej reštaurácii podáva len nealkoholické vína z biologického hospodárstva.

Svoju avantgardnú kuchyňu na Gastronomy Slovakia už po druhý krát predviedol aj Malorčan Fernando Arellano, ktorý so svojou reštauráciou Zaranda sídliacej v Palma de Mallorca získal dve michelinské hviezdy. Jeho unikátne kombinácie chutí a najmä techniky prípravy, tentokrát morských plodov, ktoré majú v jeho mediteránskej kuchyni bohaté zastúpenie, boli inšpiráciou pre mnohých našich šéfkuchárov v sále.

Skvelé bolo aj vystúpenie progresívneho českého šéfkuchára Petra Kunca z pražskej reštaurácie Salabka, ktorý na Gastronomy Slovakia zavítal po prvý krát. Za krátky časový úsek stihol publiku odprezentovať päť jedál, ktoré charakterizujú jeho poňatie modernej českej kuchyne, v ktorej sa zameriava na zverinu a sladkovodné české ryby.

Neodškriepiteľnou hviezdou sympózia bol Peter Duranský, doposiaľ jediný slovenský šéfkuchár, ktorý získal michelinskú hviezdu, i keď nie na Slovensku. Jeho pôsobiskom je viedenská reštaurácia The Loft a na hlavnom pódiu hosťom poodhalil niečo z jeho veľmi charakteristickej tvorby. Okrem toho slovenskej odbornej verejnosti sprostredkoval svoje dojmy z nedávnej účasti na najprestížnejšej gastronomickej súťaži sveta Bocuse d’Or, na ktorej náš tím na čele práve s Petrom Duranským získal 12. miesto.

Záver podujatia patril ďalšiemu vynikajúcemu slovenskému šéfkuchárovi Jozefovi Masarovičovi, ktorý už desať rokov vedie luxusnú fine-diningovú kuchyňu reštaurácie UFO. Jeho fusion kreácie, v ktorých kombinuje slovenské ingrediencie s ázijskými, ale aj inými svetovými vplyvmi, priniesli Jozefovi Masarovičovi v roku 2019 na Gurmán Awards ocenenie šéfkuchár roka a UFO pod jeho vedením patrí k najoceňovanejším reštauráciám na Slovensku.

Medzi vystúpeniami hviezdnych šéfkuchárov na hlavnom pódiu, mali hostia možnosť zúčastniť sa odborných workshopov vo vedľajšej sále. Silvia Horecká kuchárov a majiteľov reštaurácií zaujala prednáškou o tom, čím sa riadiť pri zostavovaní menu s prihliadnutím na alergie a intolerancie hostí, Tomáš Šajgal účastníkov sympózia zasvätil do nuáns vodného somelierstva a úspešný hoteliér Jaroslav Rataj poradil, ako v cestovnom ruchu znovu naštartovať prevádzky po pandémii.

Hostia tiež mohli absolvovať prednášku Michala Kucharoviča o olivovom oleji, ktorá bola spojená s degustáciou rôznych druhov olejov a párovaním s jedlom a tiež oddegustovať vína mladého slovenského vinárstva ViaJur, ktoré odprezentoval hlavný technológ Tomáš Dilong.

Bohatá účasť, intenzívny program a dobre naladení hostia prispeli k ďalšiemu úspešnému ročníku najprestížnejšieho slovenského gastronomického podujatia. „Ohlasy od hostí boli veľmi pozitívne a som veľmi rád, že si pochvaľovali aj naši hostia zo zahraničia. Michelinskí šéfkuchári sa vyjadrili, že také vrelé publikum a pozitívnu atmosféru v sále vystavovateľov aj na workshopoch dlho nevideli. Vysoko si vážim pomoc a podporu pri organizovaní sympózia všetkým vystavovateľom, sponzorom a hosťom. Veľká vďaka patrí predovšetkým spoločnosti Bidfood a Rational ako hlavným partnerom a spoločnosti Upfield ako gastronomickému partnerovi,“ vyjadril sa organizátor podujatia Radoslav Nackin a dodáva: „Videli sme aj malé nedostatky a priestor na zlepšenie.

Už dnes sa preto tešíme na budúci ročník v apríli 2023 a verím, že sa opäť stretneme a spoločne vytvoríme ďalšie skvelé podujatie.“

Zdroj/Foto: Gastronomy Slovakia

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30