Späť

Slovenské vína sú výnimočné aj kvalitné: čo je za tým a prečo ich prehliadame?

Slovenské vinice ponúkajú stále lepší a chutnejší výber kvalitných vín. Prečítajte si, ako sa u nás vinohradníctvo vyvíja a dajte šancu lokálnym vinárom.

Vína zo slovenských viníc sú rok od roku lepšie a vinárske oblasti ponúkajú stále kvalitnejší výber pestrých chutí. Aj napriek tomu je dopyt po slovenskom víne nízky. Čím to je, čo robí víno skutočným chuťovým zážitkom a prečo prehliadame lokálne značky?

Za dobrým vínom je dôslednosť aj trpezlivosť

Kvalita nie je len o odrode a oblasti. Dôležité sú aktuálne klimatické podmienky,pôda, na ktorej vinič rastie a aj to, ako sa vinár o vinice stará. V tých najlepších vínach nájdeme faktor trpezlivosti, dôslednosti i odvahy. Občas je totiž nutné vzoprieť sa klasickým vinárskym postupom v záujme kvality vína. A tieto vlastnosti nachádzame aj u slovenských vinárov.

Prečo slovenské vína prehliadame?

Je za tým málo informácií o lokálnych vínach, vyššia produkcia južných krajín, ktoré k nám víno dovážajú, ale aj historický vývoj slovenských viníc.

Najväčší rozmach slovenské vinohradníctvo zažilo už v 13. storočí, kedy sa v okolí Bratislavy pestovali biele odrody. Neskôr Slovensko začalo produkovať aj šumivé vína, avšak koncom minulého storočia kvalita viníc kvôli mrazu a škodcom upadla.

Napriek tomu má Slovensko v produkcii vína bohatú históriu a v súčasnosti sa vinohradníctvo znovu dostáva do popredia. Kvalitou a chuťou konkuruje aj vínam z južných teplých oblastí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ochutnajte biele i modré odrody od slovenských vinárov

Kvalita slovenských vín narastá

Posledných 15 rokov zažívajú slovenské vína renesanciu. Vinič sa pestuje v 6 vinárskych oblastiach, a to v Malokarpatskej, Južnoslovenskej, Nitrianskej, Stredoslovenskej, Východoslovenskej a oblasti Tokaj. Všetky dokonalo reflektujú svoj terroir a produkujú vína širokého spektra chutí.

Z bielych odrôd vo viničoch dominuje Veltlínske zelené a Ryzlink rýnsky, z modrých Svatovavrinecké a Frankovka. Medzi vína vyšľachtené priamo na Slovensku radíme modré odrody Dunaj a Hron, z bielych odrôd sú to napríklad Milia alebo Devín. Veľký potenciál však majú i šumivé vína, ktoré sa do našich vinohradov pomaly dostávajú.

Dajte slovenskému vínu šancu

Nielenže podporíte lokálnu gastronómiu, ale môžete vyskúšať nové chute kvalitných vín, ktoré vznikajú s láskou k prírode. Mnohí zo slovenských vinárov pristupujú k ekologickým spôsobom pestovania viniča a poctivo udržujú rodinné vinohradnícke tradície. Zájdite si na výlet do vinice alebo si doma spravte vlastnú degustáciu vín od slovenských vinárov s balíčkom od Vinozoomu.

Pri výbere sa zamerajte na jakosť. Čím odrodovo čistejšie víno, tým kvalitnejšie bude. Dobrým poznávacím znamením je aj množstvo informácií, ktoré k vínu jeho výrobca ponúka. Pokiaľ je uvedený konkrétny popis, pravdepodobne v rukách držíte skutočne kvalitné víno, ktoré stojí za to ochutnať.

Zdroj/ Foto: PR Vinozoom

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30