Rudolf Jelínek Cup 2022: Titul mieri do Bratislavy
Sobota, 24.9. 2022, 23:53Mnoho skvelých drinkov od súťažiacich nováčikov, vyrovnané poradie, a nakoniec víťazka zo Slovenska. Taký bol 22. ročník International Rudolf Jelínek Cupu - Pohára v miešaných nápojoch z ovocných destilátov, ktorý sa uskutočnil 20. septembra v pražskom Múzeu slivovice.
Úlohou dvadsiatky barmaniek a barmanov z Česka i Slovenska bolo vytvoriť z pokiaľ možno lokálnych surovín koktail svetových parametrov, a to podľa témy: „Mysli lokálne, pracuj globálne“. Na prípravu troch porcií mali účastníci sedem minút, povinné bolo použitie Slivovice Kosher 5yo značky R. JELÍNEK v minimálnom množstve dvoch centilitrov. Hodnotiaca komisia v zložení Aleš Svojanovský, Miloš Danihelka a Filip Rebroš mala na zreteli techniku a komunikáciu súťažiaceho, akosť a chuť drinku, rovnako ako aj jeho inovatívnosť a replikovateľnosť.
Šampiónkou 22. ročníka tradičnej súťaže sa stala Samantha Prachařová, barmanažérka podniku Ponton Bubbles Bar & Restaurant v Bratislave. Jej drink Forest Spark obsahuje Slivovicu Kosher 5yo, domáci cordial z hríbov dubových, mix organických kyselín, aperitív Cocchi Rosa infúzovaný tymianom a víno odrody Muškát moravský. „V živote často cítim potrebu prísť s niečím originálnym a do tejto škatuľky môžem zaradiť aj svoj domáci hríbový cordial. Sama som ich zbierala v lese a z odpadu po výrobe ešte vyrobila garnish. Použité šumivé víno pochádza zo slovenských Šenkvíc,“ popísala jednotlivé zložky víťazného drinku Samantha Prachařová, ktorá sa nedávno stala aj víťazkou slovenského finále súťaže Nikka Perfect Serve. Súťažné úspechy však zbierala už vo svojom skoršom pôsobisku - v Londýne. „Môj súčasný podnik Ponton Bubbles Bar sa nachádza v centre Bratislavy, takže k nám zavíta množstvo turistov. Radi im prezentujeme drinky z miestnych surovín, okrem slivovice máme napríklad aj koktail na báze bryndze,“ smeje sa barmanka.
Na druhom mieste International Rudolf Jelínek Cupu skončil Tomáš Jánsky z pražského baru L'Fleur a tretiu priečku obsadil Martin Sekerák z Hangar Baru Praha. Usporiadatelia spolu s porotou tiež vyhlásili tri talenty, ktorými sa stali Evica Domonji (Mirror Bar Bratislava), Ján Dinstpír (Cobra bar) a Ján Barták (Divinis restaurant). Traja najlepší súťažiaci dostali prize money vo výške 500, 300 a 200 euro.
Príjemným prekvapením boli pre hodnotiteľov výkony tých barmanov, ktorí sa v utorok ocitli za súťažným barom vôbec po prvýkrát v živote. „Videli sme veľa začiatočníkov, ktorým ale pri príprave pomáhali ich skúsení mentori z popredných barov. Latku súťaže to od vlaňajška zvýšilo. Je vidieť, že v podnikoch sa pracuje so zaujímavými ingredienciami a v duchu moderných trendov,“ podotkol jeden z hodnotiteľov Filip Rebroš. Miloš Danihelka zase poznamenal, že miešanie drinkov zo slivovice je pre tuzemských barmanov skvelou možnosťou, ako využiť lokálny produkt na prezentáciu svojej krajiny napríklad prichádzajúcim turistom. Prezident Českej barmanskej asociácie Aleš Svojanovský, ktorý bol tiež členom sudcovského tria, ocenil veľmi vyrovnané konečné poradie. Veď „zemiaková“ Evica Domonji nedosiahla na stupne víťazov iba o jeden bod. „Doba, kedy sa barmanská komunita pozerala na miešanie koktailov z ovocných destilátov s dešpektom, je definitívne preč,“ uviedol Aleš Svojanovský.
„Dnes sa zišlo toľko skvelých drinkov, že sme mali problém vybrať ten najlepší. Keď si spomeniem na skromné začiatky súťaže, mávali sme taktiež problém určiť najlepší drink, ale presne z opačných dôvodov. Snáď aj našou zásluhou súčasní českí a slovenskí barmani vedia zo slivovice pripravovať úžasné kokteilové kreácie,“ uzavrel riaditeľ súťaže Ľubomír Čul z usporiadateľskej spoločnosti RUDOLF JELÍNEK.
Zdroj: CBA, RUDOLF JELÍNEK
gastro, gastroweb