SLOVAK BARISTA CUP junior 2019 v Prešove
Predposledné kolo aktuálneho ročníka súťaže mladých baristov "SLOVAK BARISTA CUP“ sa konalo na pôde Súkromnej SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť v Prešove. Stretlo sa tu 12 stredných odborných škôl a hotelových akadémii z celého Slovenska.
Dvadsaťpäť súťažiach opäť predviedlo dych vyrážajúce výkony a dokázalo, že pre nich baristika nie je iba povolanie. Výkony súťažiacich sú z kola na kolo vyrovnanejšie a často minimálne bodové rozdiely rozhodujú o víťazoch jednotlivých kôl. O tých najlepších z najlepších však stále nie je rozhodnuté. Starší študenti i študenti samostatnej kategórie žiakov 1. ročníkov majú stále šancu zabojovať v poslednom kole a získať ešte zopár bodov na dosiahnutie celkového víťazstva a hlavnej výhry, ktorá je viac ako lákavá. Veď predsa, kto by netúžil zažiť kávový "Disneyland“ priamo v Brazílii?
Súťažiaci sa predstavili v dvoch hlavných bodovacích disciplínach. Nastavenie mlynčeka a príprava dvakrát espresso, dvakrát cappuccino a dvakrát voľný nápoj, ktorého základom bola káva. Všetci súťažiaci museli absolvovať novú, zatiaľ len vzdelávaciu disciplínu, alternatívnu prípravu kávy. V každom kole tohto ročníka súťaže sa predstavuje jedna z najviac používaných alternatívnych príprav na Slovensku i vo svete. Po príprave kávy cez Chemex, Aeropress , Walküre, V60 či v Džezve sa baristi vrhli na jednu z najobľúbenejších príprav kávy v našich domácnostiach French Press. Okrem netradičnej chuti kávy sa súťažiaci sústredili na odborný výklad komisárov, vďaka ktorým pochopili dôležitosť všetkých postupov pri príprave zdravej zalievanej kávy. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov, to boli hlavné body záujmu našich komisárov vo všetkých disciplínach.
Nadanie mladých baristov hodnotili odborníci zo slovenskej i českej kávovej scény.
Do degustačnej komisie zasadli:
Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. - tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, certifikovaný lektor, odborný garant súťaže, čestný člen MEDZINÁRODNÉHO KÁVOVÉHO INŠTITÚTU
Lucia Šnircová - profesionálna baristka, komisárka viacerých baristických súťaží, majiteľka vyhľadávaného coffee dhopu s výberovou kávou priamo od farmárov
Pavol Herman - majiteľ a zároveň hlavný barista kaviarne Un Caffé v Michalovciach, komisár viacerých baristických súťaží
Viktor Štefančík - profesionálny barista a degustátor, viacnásobný finalista majstrovstiev SR aj ČR v Aeropresse, majster Slovenska v príprave kávy v džezve
Ako technickí komisári sa predstavili:
Jiří Novák - certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží, zástupca značky kávy
Adam Troubil - profesionálny barista a barman, viacnásobný majster ČR v baristike, certifikovaný komisár a lektor CBA, zástupca a zakladateľ značky kávy
Oldřich Holiš ml. - profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster ČR v baristike, komisár viacerých baristických súťaží, hlavný technický komisár pre nastavenie mlynčeka
Komisári Alternatívnej prípravy:
Jaroslav Grexa - profesionálny barista, lektor a komisár viacerých baristických súťaží, zakladateľ a head barista značky kávy
Miroslav Vrábel - profesionálny barista, lektor a komisár viacerých baristických súťaží, head barista Grand caffé brasserie, barista Urban House
Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali:
Oldřich Holiš – cofeológ, certifikovaný lektor, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, odborný garant súťaže, zakladateľ MEDZINÁODNÉHO KÁVOVÉHO INŠTITÚTU
Martina Holišová – zapisovateľka
Andrea Lopatka – moderátorka
Víťazi 5. Kola SLOVAK BARISTA CUP junior 2019
1. miesto: Nina Imreová, Hotelová akadémia Žilina
2. miesto: Nikola Hulejová, Súkromná Spojená škola EDUCO, org.zl. Hotelová akadémia Námestovo
3. miesto: Vladimír Hrdý, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Kategória 1. ročníkov
1. miesto: Rastislav Richnavský, Súkromná Spojená škola EDURAM Krompachy
Špeciálne ceny získali:
Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“: Paulína Bačová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Cena za ,,Najlepšiu techniku“: Paulína Bačová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Cena za ,,Najlepšiu techniku mlynčeka“: Michal Matisko, Hotelová akadémia J. Andraščíka, Bardejov
Máme pred sebou posledné kolo tohto ročníka súťaže. Už len jedno kolo nás delí od ďalšieho víťaza spomedzi najlepších junior baristov, ktorý okrem titulu ,,NAJ“ získa možnosť spoznávať krásy Brazílie a svet kávy osobnejšie ako len z obrázkov. Rozhodne sa už 6. decembra v spolupráci s SOŠ gastronómie a cestovného ruchu v Nitre. Príďte ukázať svoje baristické umenie a užiť si príjemné predvianočné chvíle v kruhu našej kávovej rodiny!
Foto z priebehu súťaže si môžete pozrieť TU!
Zdroj/Foto: Academy of Coffee
gastro, baristi, gastroweb