Späť

Všetko o dekantácii vína

Tieto dizajnové karafy vám zoberú dych.

Dekantácia znamená preliatie vína do sklenenej karafy za účelom oddelenia usadenín alebo prevzdušnenia vín. Nie každé víno si vyžaduje dekantáciu, mnohí si myslia, že dekantovať by sa mali len staršie ročníky vín, v ktorých je sediment.  

Staršie ročníky potrebujú v mnohých prípadoch nanajvýš opatrné a citlivé zaobchádzanie. Najdôležitejším dôvodom dekantácie je prevzdušňovanie vína. Mladé víno môže byť vo vôni zavreté, keď sa však pomaly nalieva z fľaše do karafy, spojí sa s kyslíkom, ktorý mu pomáha otvoriť sa. Samozrejm, hlavne pre vína s potenciálom pre vyzrievanie.

Existujú dekantačné nádoby v rôznych tvaroch a zloženiach, ktoré vychádzajú zo spomínaných zásad a princípov. Dekanter je výborným tipom ako darček pre každého, kto chce oceniť kvalitu vín.

Rakúska firma Riedel je dnes bezpochyby jednotkou vo výrobe pohárov na víno.  Ich produkty si žiadajú tie najluxusnejšie bary, reštaurácie a hotely. Firma s viac než 250-ročnou tradíciou výroby priniesla množstvo inovácií. Filozofiou je zachovať charakter vín s unikátnou schopnosťou prenášať jemné detaily, ktoré prispievajú k dokonalej degustácii. Firma spolupracuje s najlepšími vinárstvami a someliermi sveta pri vývoji nových tvarov a rozmerov. A nielen to, stávajú sa vkusným artefaktom či dekoráciou v interiéri.

Dizajnové dekantery a poháre na víno značky Riedel nájdete do 30.7.2020 v akcii -20% na WinePlanet.sk. 

Dekantovať biele a ružové vína - áno alebo nie?

Väčšina pravdepodobne nepomyslí na dekantáciu bieleho alebo ružového vína. Existuje však zopár vín, ktoré vďaka dekantácii môžu priniesť skutočný pôžitok. Sú to najmä vína vyššej kategórie s potenciálom vyzrievať. Dekantácia pomáha vínu „zlepšiť“ sa. Pozor - pri dekantácii je dôležité, aby okrem vína bola vychladená aj dekantačná nádoba.

A čo tak dekantácia Champagne?

Viem si predstaviť, že to znie pre niekoho zvláštne: A čo bublinky? Dekantácia Champagne sa však stáva čoraz bežnejšou záležitosťou - najmä pre ich prestížne vína, ktoré majú viac vrstiev v aróme. Opačný prípad - niektorí ľudia považujú bublinky v niektorých mladých Champagne za príliš agresívne. Dekantácia tu zjemňuje intenzitu perlenia. Renomovaný výrobca Riedel má dokonca špeciálne karafy určené pre dekantáciu Champagne.

Červené vína a dekantácia  

Staršie červené vína a ročníkové portské prirodzene časom vytvárajú vo fľaši sediment. Miešanie sedimentu s vínom počas servisu zakalí vzhľad vína a môže ovplyvniť chuť. Nie je to škodlivé, ale trošku nepríjemné. Keď nalievate víno z fľaše do karafy, vzdušný kyslík spolupracuje s vínom. Ak je však vaším cieľom povzbudiť víno, môže dôjsť k určitým ďalším zmenám. Niektoré vína majú špecifické senzorické vlastnosti, najmä tie vyrobené v tradičných podmienkach so spontánnou fermentáciou a nakvášaním na šupkách. Ich vôňa môže obsahovať zlúčeniny, ktoré sa dekantáciou zjemnia alebo upokoja. Toto je obzvlášť bežné v prípade Syrahu alebo Nebbiola. Ak po otvorení vína narazíte na živočíšne alebo zemité tóny, tridsať minút až hodina v karafe môže pomôcť zharmonizovať tieto tóny.

Ako čistiť dekanter

Povlak z dekantačnej nádoby sa dá oddeliť mechanicky – špeciálnymi guľôčkami (Riedel) alebo roztokom z vínneho octu a morskej soli vo vlažnej vode.

Dekantér na bežné použitie

Karafa Vinum Extreme je univerzálna, určená k servisu všetkých štýlov vín. Koncepcia dvoch otvorov zabezpečuje dokonalé prevzdušnenie vín s akceleráciou vzduchu vo vnútri.

Riedel Decanter Paloma  je určená najmä pre rýchlu dekantáciu. Jej tvar pripomína holubicu. Spája eleganciu s optimálnym tvarom pre prevzdušnenie.

Riedel Dekanter Escargot Restaurant Quality  navrhnutá v tvare pripomínajúcom slimáka. Podobne ako všetky karafy Riedel podobnej filozofie aj "slimák" funguje vo viacnásobnom procese prevzdušnenia. Víno sa postupne prevzdušňuje najprv počas prelievania, potom počas státia v pokoji a napokon pri nalievaní. Pri servise sa vo víne vytvárajú vzduchové bubliny zrýchľujúce tento proces hlavne pri mladších a robustných vínach. Vynikajúca karafa hlavne do gastronómie.

Špeciálny dekanter nielen ako dekorácia

Ručná vyrobená karafa Riedel Horn  so špeciálnym moderným dizajnom. Zámerne použitá kombinácia ohnivej oranžovej a čiernej farby v spojení s jej tvarom vytvára umelecké dielo. Dizajnom pripomína lesný roh, nástroj poštárov v Rakúsku, ktorým v minulosti ohlasovali poštu. Koncepcia dvoch otvorov zabezpečuje dokonalé prevzdušnenie vín s akceleráciou vzduchu vo vnútri. Karafa na špeciálne príležitosti pri domácom stolovaní alebo v špičkovej gastronómii.

 Riedel Decanter Black Tie Face  súčasťou tohto elegantného dekantéru sú dve vzájomne si čeliace ľudské tváre vo vnútri nádoby. Karafa je designovým kúskom vhodným na špeciálne príležitosti napríklad ako svadobný dar.

Karafa na víno Twenty Twelve  vznikla v roku 2012 ako dizajnérske a sklárske umelecké dielo oslavujúce Rok Draka. Jedná sa o ručne vyrábanú karafu z farebného kryštálu najmä pre mladšie a robustné vína. Jej tvar napomáha k rýchlejšiemu prevzdušneniu jemných odtieňov kvalitných vína. Povráva sa, že kto si tú karafu kúpi bude mať v tom roku šťastie...

Zdroj: PR/WinePlanet a Corner & Co. 

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031