Späť

Prvá Kávová konferencia spojila ľudí, krajiny i generácie

Po organizácii Kávového mestečka na najväčšej gastronomickej výstave na Slovensku začiatkom roka sa záujem MEDZINÁRODNÉHO KÁVOVÉHO INŠTUTÚTU preniesol na rozsiahlejšie vzdelávanie prostredníctvom celosvetovo uznávaných odborníkov z oblasti najvyhľadávanejších tém gastronómie a, samozrejme, kávy.

To, že aj Slovensko dokáže byť svetové sa podarilo dokázať na Prvej medzinárodnej Kávovej konferencii, ktorá sa uskutočnila vo februári v  Trnave.MEDZINÁRODNÝ KÁVOVÝ INŠTITÚT za pomoci partnerov zorganizoval deň plný odborných prednášok,  panelových diskusii a, samozrejme, ochutnávok, pri ktorých nechýbali priateľské rozhovory a vymieňanie si poznatkov či skúseností. Príjemnú, rodinnú atmosféru vytvorili štyria slovenskí a šiesti zahraniční odborníci zo sveta kávy. Panelové diskusie doplnil zaujímavý sprievodný program.

Začiatok konferencie sa niesol v duchu spoznávania MEDZINÁRODNÉHO KÁVOVÉHO INŠTITÚTU, ktorý predstavil svoju filozofiu a ďalšie kroky prostredníctvom jeho zakladateľa a zároveň prezidenta Oldřicha Holiša.

Kávová kultúra celého sveta potrebuje stáť na zdravých základoch, ktorými sú bezpochyby mladí ľudia, študenti, ktorí vďaka svojej vášni a láske k baristickému povolaniu môžu vniesť zážitok do každej šálky. Aj na Slovensku máme množstvo šikovných študentov, ktorým záleží na budúcnosti kávovej scény. Pravidelne si vymieňajú svoje skúsenosti v súťaži pre juniorov ,,SLOVAK BARISTA CUP“, ktorého šiesty ročník odštartoval v januári tohto roka. O jednotlivých kolách, súťažných disciplínach a celkovom význame súťaže porozprávala riaditeľka akreditovaného školiaceho strediska Academy of Coffee, Nikoleta Šalmíková.

Nato, aby ste boli úspešní potrebujete mať správnu motiváciu. Motiváciou pre študentov, súťažiacich ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior  je určite fakultatívny pobyt v Brazílii priamo na kávovníkových plantážach. Brazília sa stala prechodným domovom už pre päticu najlepších junior baristov, ktorí počas panelovej diskusie predstavili nielen zážitky zo spoznávania brazílskej kultúry a cesty za dosiahnutím svojho sna, ale najmä nový pohľad na celé zákulisie kvalitnej šálky kávy. To, že baristika nie je hra, ale umenie a regulérne povolanie potvrdili aj samotní zástupcovia víťazných škôl, ktorí počas diskusie predostreli pohľad a názor na kávovú kultúru Slovenska i význam správnej prípravy kávy už počas štúdia na školách. Do panelovej diskusie sa zapojil riaditeľ a víťazi z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch a zástupkyňa riaditeľa spolu s víťazmi z Hotelovej akadémie v Žiline.

Slová a hlboké myšlienky víťazov z panelovej diskusie potvrdil aj prvý zahraničný prednášajúci z Brazílie Mateus Bonato, biológ, barista a bývalý študent Agronomical Institute of Campinas. So svojou takmer päťdesiatminútovou prednáškou otvoril oči tým, ktorí si mysleli, že káva je ten najlepší biznis. Vďaka štúdiu v agronomickom inštitúte a tiež samotnom živote a práci na kávovníkovej plantáži sa jeho slová o ťažkom živote farmárov dostali do sŕdc každého poslucháča. Celý život kávovníkového zrna vrátane problémov v podobe rôznych chorôb či škodcov doplnil o moderné trendy v pestovaní, krížení, a taktiež spracovaní jednotlivých druhov a odrôd kávovníkov.

Mnohí z nás si radi vychutnajú lahodnú šálku kávy. Avšak predtým ju musí niekto vypestovať a bezpečne dopraviť pražiarovi. Kvalitné zrno sa môže ľahko znehodnotiť počas samotnej prepravy. O tom ako, kedy a v čom cestujú kávovníkové zrná priamo od farmárov z Brazílie na Slovensko porozprával Oliver Bíro, zástupca špedičnej spoločnosti TECTA Logistic s.r.o.

Bez silných partnerov by sme neboli ani my, a teda ani súťaže či ich hlavná výhra, Brazília. Hoci sú si v kávovom priemysle ,,konkurenciou“ , spojili sa pre podporu mladých talentov, aby ukázali, že im budúcnosť kvalitnej a kvalitne pripravenej kávy na Slovensku nie je ľahostajná. Päť našich partnerov počas panelovej diskusie dokázalo, že kvalita a profesionalita ich budúcich kolegov je aj v ich rukách. Počas diskusie sa účastníci konferencie dozvedeli nie len to, aké slovenské spoločnosti sú našimi partnermi, ale najmä to, prečo sa nimi rozhodli byť. Výchova vlastného kvalifikovaného personálu, kvalita prípravy a servírovania kávy v každom gastronomickom podniku či budovanie zdravej kávovej kultúry bol len zlomok odpovedí našich partnerov .

Espresso patrí medzi najviac vyhľadávané kávové nápoje medzi slovenskými kávičkármi. To, že nie sme jediná krajina, ktorá preferuje prípravu kávy cez pákové kávovary porozprával ďalší zahraničný hosť Carlos Machado, cofeológ a zástupca britskej spoločnosti BackUpCoffee. Rozsiahle zameranie danej témy prinieslo mnohým účastníkom konferencie odpovede na otázky na všeobecné vzhľadové, objemové a chuťové parametre espressa, ale i špecifické prípravy tohto nápoja práve vo Veľkej Británii. Druhá polovica prednášky sa niesla v duchu najviac preberanej témy v spojení s Veľkou Britániou, Brexitu, ktorý negatívne ovplyvnil aj kávu a jej budúcnosť v danej krajine.

Chuť všetkých kávových nápojov je ovplyvnená viacerými faktormi. Medzi ten najhlavnejší patrí aj kvalitné technologické zabezpečenie na čele s mlynčekom a jeho nastavením. O správnom zložení a tvare jednotlivých komponentov, inováciách v mlecom systéme i precíznosti práce samotného baristu porozprával zástupca najväčšej talianskej spoločnosti EUREKA, Edoardo Zipoli.

Faktom je, že v súčasnosti sa stáva svetovým trendom prekvapkávaná káva tzv. Batch Brew Coffee a rôzne metódy brewingu. Batch Brew Coffee je zdravou a hlavne chutnou náhradou ,,hotelových“ káv, ktoré sa aj vďaka americkej spoločnosti FETCO a jeho zástupcovi Tomovi Hyblovi dostávajú viac do pozornosti ozajstných kávičkárov. Aj príprava kávy vo veľkom množstve má svoje pravidlá a môže priniesť ten najvyšší chuťový zážitok.

Metódy Brewingu sú nám zväčša známe, avšak neprehliadnuteľná prednáška cofeológa, Dannyho Panga postavila zo stoličiek všetkých prítomných. Moderné trendy a prístup v jednotlivých prípravách dokázal preniesť priamo do šálky. Káva v podaní majstra zo Singapuru a špeciálneho systému spoločnosti MARCO BEVERAGE ukázala v chuti kávy to, čo ste doteraz o nej len čítali. Aj taká bola dvojhodinka Batch Brew Coffee a Brewingu na Kávovej konferencii.

Záver konferencie sa niesol v správnom servise kávových nápojov  i spájaní kávy s tradičnými a netradičnými ingredienciami.  To, že káva ma množstvo chutí a aróm už vieme. To, že jej kvalitu ovplyvňuje viacero faktorov nám je taktiež známe, avšak to, že rozdielnosť chutí vnímame aj vďaka farbe nášho servisu vedel asi len málokto. O význame tvarov, materiálu a farieb inventáru nám porozprávali zástupcovia chorvátskej spoločnosti INKERPOR, Darko Benovič a Goran Celljak.

Čerešnička našej kávovo vzdelávacej torty patrila najlepším slovenským barmanom Ladislavovi Dobošovi a Adamovi Szabovi so spoločnosti RUDOLF JELÍNEK SLOVAKIA, s.r.o. výhradného zástupcu značky MONIN. Obaja páni predviedli, že práca je pre nich viac ako len povolanie. Predstavili slovenské i svetové trendy kávových drinkov. Spájanie správnych ingrediencii a so správnou technikou miešania, a samozrejme servírovania boli hlavnou témou posledného vstupu Kávovej konferencie.

Foto z konferencie nájdete TU!

Zdroj/Foto: MEDZINÁRODNÝ KÁVOVÝ INŠTITÚT

gastro, káva, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30