Späť

Duálne vzdelávanie: Študenti kuchári dali prednosť tatranskému hotelu pred zahraničím

Štvrtok, 18.8. 2022, 00:15

Po štyroch, resp. troch rokoch duálneho vzdelávania, kedy sa striedalo teoretické vyučovanie v škole s praktickým vyučovaním v hoteli, traja študenti SOŠ gastronómie a služieb z Prešova v odbore kuchár úspešne ukončili tzv. „duál“ v Grand Hoteli Kempinski High Tatras. Hoci každý z nich dostal pracovnú ponuku odísť do zahraničia, všetci traja sa zhodli na tom, že najlepšie bude zostať pracovať pre tatranský hotel na brehu Štrbského plesa.

Sme veľmi vďační za to, že po štyroch rokoch, počas ktorých študenti fungovali tak, že týždeň trávili v škole a týždeň u nás v hoteli na praxi, sa rozhodli, že zostanú pracovať v hoteli, zúročia to, čo sa naučili a plynule prejdú na trvalý pracovný pomer,“ hodnotí Kathrin Noll, generálna manažérka Grand Hotela Kempinski High Tatras. Možnosť „vychovať si budúcich zamestnancov“ z radov študentov v hoteli pred štyrmi rokmi privítali, hoci to vtedy bolo niečo úplne nové.

„Náš šéfkuchár Miroslav Zamiška a manažérka F&B Eva Kohútová absolvovali kurz hlavného inštruktora, aby sme sa mohli projektu duálneho vzdelávania zúčastniť a práve oni dvaja sa stali garantmi tohto programu u nás v hoteli,“ približuje projekt Kathrin Noll. Dodáva, že každý študent dostáva od hotela štipendium, odmenu za odpracované hodiny, zabezpečenú majú zamestnaneckú stravu aj pracovné uniformy a ďalšie pomôcky, tak, ako iní zamestnanci.

Duálne vzdelávanie hodnotí veľmi pozitívne aj šéfkuchár Miroslav Zamiška. „Od školy sme dostali osnovy, ktorými sme sa riadili. No obrovskou výhodou praxe v hoteli je to, že študenti sa u nás naučia špecifiká každej kuchyne. Získajú tu skúsenosť s raňajkovou aj banketovou kuchyňou, naučia sa pripravovať jedlá pre lobby bar, ale tiež pre večerný fine-dining v Grand Restaurant, čo je najvyššia úroveň hotelovej kuchyne,“ hovorí Miroslav Zamiška.

Jeden z kuchárov, ktorý úspešne ukončil tento rok duálne vzdelávanie, Zdenko Gurčík, získal podľa vlastných slov, nové skúsenosti a vedomosti na každom pracovisku. „Veľkou výhodou je aj to, že každý z nás dualistov má prideleného svojho mentora – zamestnanca hotela, ktorý mu pomáha. Hoci sme všetci traja, ktorí tento rok končíme školu, dostali ponuky pracovať v zahraničí, prácu pre hotel si vážime a rozhodli sme sa zostať tu pracovať.“

Miroslav Zamiška na záver dodáva: „Pred štyrmi rokmi prišli k nám do hotela veľmi mladí ľudia, ktorí práve skončili základnú školu a nemali žiadne skúsenosti. To, čo sme do nich počas štyroch rokov investovali, nám teraz vracajú svojou usilovnou prácou a potvrdzujú nám, že to robíme správne.“

Tatranský hotel spolupracuje v oblasti duálneho vzdelávania s dvomi strednými školami, s SOŠ hotelovou z Horného Smokovca a s SOŠ gastronómie a služieb z Prešova. V uplynulom školskom roku 2021/2022 vykonávalo duálnu prax až osem študentov dualistov. Okrem troch spomínaných kuchárov, ktorí tento rok ukončili školskú dochádzku, budú v duálnom systéme pokračovať ďalší piati dualisti v odbore kuchár alebo čašník. V hoteli dúfajú, že sa k nim od začiatku nového školského roka 2022/2023 pridajú aj ďalší perspektívni študenti, ktorí sa stanú budúcimi zamestnancami.

Zdroj: Grand Hotel Kempinski High Tatras

gastro, gastroweb

 

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728