
Duálne vzdelávanie: Študenti kuchári dali prednosť tatranskému hotelu pred zahraničím
Štvrtok, 18.8. 2022, 00:15Po štyroch, resp. troch rokoch duálneho vzdelávania, kedy sa striedalo teoretické vyučovanie v škole s praktickým vyučovaním v hoteli, traja študenti SOŠ gastronómie a služieb z Prešova v odbore kuchár úspešne ukončili tzv. „duál“ v Grand Hoteli Kempinski High Tatras. Hoci každý z nich dostal pracovnú ponuku odísť do zahraničia, všetci traja sa zhodli na tom, že najlepšie bude zostať pracovať pre tatranský hotel na brehu Štrbského plesa.
„Sme veľmi vďační za to, že po štyroch rokoch, počas ktorých študenti fungovali tak, že týždeň trávili v škole a týždeň u nás v hoteli na praxi, sa rozhodli, že zostanú pracovať v hoteli, zúročia to, čo sa naučili a plynule prejdú na trvalý pracovný pomer,“ hodnotí Kathrin Noll, generálna manažérka Grand Hotela Kempinski High Tatras. Možnosť „vychovať si budúcich zamestnancov“ z radov študentov v hoteli pred štyrmi rokmi privítali, hoci to vtedy bolo niečo úplne nové.
„Náš šéfkuchár Miroslav Zamiška a manažérka F&B Eva Kohútová absolvovali kurz hlavného inštruktora, aby sme sa mohli projektu duálneho vzdelávania zúčastniť a práve oni dvaja sa stali garantmi tohto programu u nás v hoteli,“ približuje projekt Kathrin Noll. Dodáva, že každý študent dostáva od hotela štipendium, odmenu za odpracované hodiny, zabezpečenú majú zamestnaneckú stravu aj pracovné uniformy a ďalšie pomôcky, tak, ako iní zamestnanci.
Duálne vzdelávanie hodnotí veľmi pozitívne aj šéfkuchár Miroslav Zamiška. „Od školy sme dostali osnovy, ktorými sme sa riadili. No obrovskou výhodou praxe v hoteli je to, že študenti sa u nás naučia špecifiká každej kuchyne. Získajú tu skúsenosť s raňajkovou aj banketovou kuchyňou, naučia sa pripravovať jedlá pre lobby bar, ale tiež pre večerný fine-dining v Grand Restaurant, čo je najvyššia úroveň hotelovej kuchyne,“ hovorí Miroslav Zamiška.
Jeden z kuchárov, ktorý úspešne ukončil tento rok duálne vzdelávanie, Zdenko Gurčík, získal podľa vlastných slov, nové skúsenosti a vedomosti na každom pracovisku. „Veľkou výhodou je aj to, že každý z nás dualistov má prideleného svojho mentora – zamestnanca hotela, ktorý mu pomáha. Hoci sme všetci traja, ktorí tento rok končíme školu, dostali ponuky pracovať v zahraničí, prácu pre hotel si vážime a rozhodli sme sa zostať tu pracovať.“
Miroslav Zamiška na záver dodáva: „Pred štyrmi rokmi prišli k nám do hotela veľmi mladí ľudia, ktorí práve skončili základnú školu a nemali žiadne skúsenosti. To, čo sme do nich počas štyroch rokov investovali, nám teraz vracajú svojou usilovnou prácou a potvrdzujú nám, že to robíme správne.“
Tatranský hotel spolupracuje v oblasti duálneho vzdelávania s dvomi strednými školami, s SOŠ hotelovou z Horného Smokovca a s SOŠ gastronómie a služieb z Prešova. V uplynulom školskom roku 2021/2022 vykonávalo duálnu prax až osem študentov dualistov. Okrem troch spomínaných kuchárov, ktorí tento rok ukončili školskú dochádzku, budú v duálnom systéme pokračovať ďalší piati dualisti v odbore kuchár alebo čašník. V hoteli dúfajú, že sa k nim od začiatku nového školského roka 2022/2023 pridajú aj ďalší perspektívni študenti, ktorí sa stanú budúcimi zamestnancami.
Zdroj: Grand Hotel Kempinski High Tatras
gastro, gastroweb