Späť

Bocuse d'Or: O postup na európske kolo zabojú Duranský, Hromják, Plavý a Syč

Streda, 24.11. 2021, 01:54

Najprestížnejšia kuchárska súťaž „kuchársky Oscar“ sa bude konať na Slovensku už 24. novembra v Bratislave. Národné kolo Bocuse d’Or, ktoré organizuje Slovenský zväz kuchárov a cukrárov patrí medzi kuchársku olympiádu či svetový kuchársky šampionát. Alebo len jednoducho – laboratórium výnimočných chutí, vôní, kuchárskeho umenia, zdieľania informácií a poznania.

To všetko sú ingrediencie, s ktorými namiešal jedinečné podujatie Paul Bocuse pred 34 rokmi v Lyone. Na dych berúcej show vo varení sa stretávajú účastníci z viac ako 60 krajín z 5 kontinentov. Bocuse d'Or je miestom, kde sa odhaľujú nové talenty, techniky varenia a zdieľajú sa kulinárske dedičstvá jednotlivých krajín.

Bocuse d'Or je absolútnou špičkou medzi kuchárskymi súťažami. Len účasť kuchárskeho tímu na národnom kole mu otvára dvere do najlepších reštaurácií na celom svete. Účasť na európskom kole natočí svetlá reflektorov a mediálneho záujmu na celé Slovensko,“ vysvetľuje dôležitosť podujatia pre celú krajinu Jaroslav Žídek, prezident Bocuse d'Or Slovakia.

Je to komplexná a náročná súťaž. Všetko do detailu určujú pravidlá organizátora. Súťaží sa v tímoch, ktoré tvoria kuchár a jeho asistent. Počas presne stanoveného času musia pripraviť dve jedlá – jedno z teľacieho mäsa a druhé z jesetera,“ dodáva Vojtech Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov na Slovensku, ktorá organizačne zastrešuje celú prípravu podujatia.

Bocuse d'Or je postupová súťaž. Na začiatku sú národné kolá súťaže, ktoré sa konajú v jednotlivých krajinách. Ďalšou úrovňou je kontinentálne, u nás európske, výberového podujatie. Súťažiacich vyberá kontinentálny organizačný výbor (C.O.C ). Najlepší team z národného kola postupuje do európskeho kola súťaže. Z európskeho finále potom postúpi 12 krajín do svetového kola súťaže, kam sa každý druhý rok prebojuje 24 najlepších tímov z celého sveta. Svetové kolo sa každý druhý rok koná vo francúzskom Lyone. Slovensko sa kvalifikovalo na európske kolo a víťaz národného kola súťaže bude reprezentovať našu krajinu budúci rok na jar v Maďarsku.

Kuchár, ktorý sa prihlási do súťaže musí mať viac ako 23 rokov, jeho asistent v deň konania kontinentálneho kola menej ako 22 rokov, musia ovládať anglický jazyk. „Viem porovnať kuchárov, ktorý sa zúčastnili súťaže pred 11 rokmi a dnes. Dnes sú na oveľa lepšej úrovni, vedia do čoho idú, poctivo trénujú a majú ambície uspieť,“ pokračuje Jaroslav Žídek. „Víťaz bude mať počas prípravy na európske kolo mentora z Nórska – šéfkuchár Geir Skeie, víťaz európskeho kola Bocuse d'Or 2008 a víťaz svetového finále Bocuse d'Or 2009.“

Súťaž sa odohráva pred zrakmi divákov a médií. Práve ich podpora pomáha popularizácií kuchýň malých krajín na medzinárodnom fóre. „Okrem toho, že sa o našej krajine bude písať na celom svete, pritiahne to pozornosť zahraničných bedekrov, ktoré prestali našu krajinu hodnotiť. Stále rastie počet turistov, ktorí navštevujú konkrétne miesta aj kvôli jedlu. Máme šancu Slovensko dostať na gastromapu sveta,“ ozrejmuje význam a dopad súťaže pre celú krajinu Vojtech Artz.

O tom, že krajiny, ktoré sa zúčastnia európskeho či svetového finále súťaže sa dostanú do hľadáčika gurmánskych sprievodcov, vedia v susednom Maďarsku či Čechách. „Česi sa v roku 2009 zúčastnili svetového finále a v tom istom roku dostali aj michelinskú hviezdu,“ približuje situáciu Jaroslav Žídek.

Rovnako sa to podarilo aj v susednom Maďarsku. Zúčastnili sa súťaže Bocuse d'Or, podporovali reštaurácie. Dnes chodia do Maďarska turisti do michelinských reštaurácií, bývajú v 5 hviezdičkových hoteloch, míňajú viac peňazí. Má to dopad na celkovú ekonomiku krajiny. Keď to išlo v Maďarsku, nevidím dôvod, prečo by to nemalo ísť na Slovensku,“ vysvetľuje Károly Szalai, generálny riaditeľ METRO Cash & Carry SR, ktoré je hlavným partnerom súťaže. „Podporujeme reštaurácie top produktami, kvalitnými lokálnymi dodávateľmi ovocia a zeleniny. Hľadáme cestu, ako zabezpečiť kontinuálnu kvalitu dodávok mäsa a rýb od slovenských producentov. Je našou misiou pozdvihnúť slovenskú gastronómiu predovšetkým v oblasti kvality. Nemáte každý deň chuť a čas najesť sa v luxusnej reštaurácii. Ale chcete sa najesť dobre. To sa dá len v kvalitných reštauráciách s moderným vybavením a príležitosťami pre kuchárov ako je napríklad aj Bocuse d'Or,“ pridáva sa Volkan Buyruk, obchodný riaditeľ METRO Cash & Carry SR.

Národného kola kuchárskej súťaže Bocuse d'Or Slovakia 2021 sa zúčastnia

Peter Duranský – šéfkuchár reštaurácie Das Loft vo Viedni. Začínal v reštaurácii Le Mond v Bratislave, varil v Hoteli Albrecht a reštaurácii Camouflage. Vo Viedni otváral reštauráciu pre Medusa group. V roku 2010 sa zúčastnil prvého národného kola súťaže Bocuse d'Or v Bratislave. Je zatiaľ jediným Slovákom, ktorý získal michelinskú hviezdu práve v reštaurácii Das Loft.

Jozef Hromják – šéfkuchár reštaurácie Villa Sandy City Park Resort v Košiciach. Pôsobil ako šéfkuchár v reštaurácii Olive Tree v Double Tree by Hilton v Košiciach. Reprezentoval mesto Košice počas Týždňa slovenskej kultúry v Marseille 2013. Pôsobí ako kapitán národného tímu a reprezentoval Slovensko na podujatiach Villeroy et Boch Culinary World Cup 2014, 2018 a tiež na IKA Culinary Olympics 2016.

František Plavý – člen Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Pracuje ako majster odbornej výchovy na Hotelovej akadémii v Žiline. V roku 2018 sa jeho tím stal Majstrami Českej republiky v studenej kuchyni, zúčastnil sa svetovej súťaže v Erfurte a Stuttgarte, kde získal bronz a v Luxembursku striebornú medailu.

Andrej Syč – sous-chef v košickej reštaurácii Kaviareň Slávia. Svoju kuchársku kariéru začínal v reštaurácii hotela Grand Hotel Kempinski. Je členom Gourmet clubu, podieľal sa na príprave deputačnej večere počas summitu OECD v Bratislave. Absolvoval stáž v reštaurácii Tian v Viedni.

Degustačná porota národného kola súťaže Bocuse d'Or Slovakia 2021

* Vojtech Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov

* Jaroslav Žídek, prezident Bocuse d'Or Slovakia

* Jozef Breza, Gašperov mlyn

* Lukáš Hesko, pripravovaná reštaurácia Irin

* Michal Konrád, Bao Brothers

* Branislav Križan, viceprezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov

* Ádám Pohner, Maďarsko, účastník Európskeho kola Bocuse d'Or v Turíne v roku 2019, odkiaľ postúpil na svetové finále do Lyonu, kde skončil na dvanástom mieste

* Marek Raditsch, Česká republika, prezident Bocuse d’Or Česká republika

*Geir Skeie, Nórsko, víťaz európskeho kola Bocuse d'Or 2008 a víťaz svetového finále Bocuse d'Or 2009

Technická porota národného kola súťaže Bocuse d'Or Slovakia 2021

* Marek Ort, Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov

* Marek Gajdoš, Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov

Laická porota národného kola súťaže Bocuse d'Or Slovakia 2021

* Károly Szalai, generálny riaditeľ METRO Cash & Carry SR

* Radislav Nackin, Gurmán na Slovensku

* Milan Junior Zimnýkoval, moderátor relácie Pečie celé Slovensko a ďalších programov o varení

-----------------------------------------------------

Zdroj: PR, Bocuse d'Or Slovakia

gastro, gastroweb

 

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
       
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031