Späť

Zvyšovanie príplatkov za nočnú a víkendovú prácu najviac zasiahne HoReCa prevádzky

Piatok, 1.12. 2017, 01:26

Navrhované opatrenia poslaneckého návrhu na zvýšenie príplatkov za prácu v noci, počas sviatkov a cez víkendy najviac zasiahnu zamestnávateľov v cestovnom ruchu. Ubytovacie i reštauračné služby sú turistami vyhľadávané a využívané hlavne počas sviatkov a víkendov. Zväz hotelov a reštaurácií SR napriek tomu víta záujem vlády o platy zamestnancov, aj v súvislosti so zvyšovaním príplatkov za nočnú a víkendovú prácu.

Hotely a reštaurácie sú jedny z najdynamickejších služieb v tvorbe nových pracovných miest. Za prvých 9 mesiacov v tomto roku vzrástla zamestnanosť v reštauračných službách o 8 % a v ubytovacích službách 7,3 %. Tempo rastu miezd je oveľa rýchlejšie ako v iných odvetviach. Služby cestovného ruchu tvoria hlavne malé a stredné podniky, ktoré poskytuje niekoľko desiatok tisíc podnikateľov, ktorí dávajú prácu viac ako 160 000 zamestnancom. Podiel zahraničných spoločností je v tomto odvetví minimálny.

Naším cieľom je zvyšovať platy zamestnancom tak, aby sme zvýšili motiváciu pre prácu v tomto odvetví. Štatistiky ukazujú, že na to nepotrebujeme žiadne zákonné nariadenia. Práve v cestovnom ruchu, kde stroje ani automatizácia nikdy nenahradia prácu zamestnancov, sú už teraz náklady na prácu veľmi vysoké. Zvýšenie príplatkov - podľa poslaneckého návrhu - cenu práce ešte zvýši, podľa našich prepočtov až o viac ako 20 percent, a to už bude neúnosné,“ uviedol generálny manažér ZHR SR Marek Harbuľák. Dodal, že v porovnaní s inými odvetviami slovenského hospodárstva je v podnikoch cestovného ruchu pomer ceny práce k celkovým nákladom výrazne vyšší (tvorí až 40 %) než vo výrobných odvetviach, kde sa pohybuje len naúrovni 6-7 %.

Na Slovensku má okrem toho cestovný ruch dlhodobo také vysoké daňové a odvodové zaťaženie, že to znižuje našu konkurencieschopnosť v porovnaní s inými krajinami Európy. Napriek týmto prekážkam už dávno neplatí, že platy v tomto odvetví sú najnižšie. Rast platov je spôsob, ako môžu hotely a reštaurácie motivovať svojich zamestnancov.

Zavedenie príplatkov podľa poslaneckého návrhu bude znamenať zníženie kvality služieb: skrátením otváracích hodín múzeí, galérií, jaskýň, stánkov s občerstvením alebo suvenírmi, ale predovšetkým povedie k obmedzovaniu prevádzkových hodín reštaurácií a iných služieb, hlavne počas štátnych sviatkov a víkendov, či v nočných hodinách.

Ak je cieľom zavedenia navrhovaných opatrení zvyšovanie platov zamestnancov, podporujeme návrh podnikateľského sociálneho balíčka, ktorý predstavila Republiková únia zamestnávateľov SR.

-------------------------------------------------------------

Zdroj: Zväz hotelov a reštaurácií SR

Ilustračné foto: pixabay.com

gastro, horeca, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031