Zvyšovanie príplatkov za nočnú a víkendovú prácu najviac zasiahne HoReCa prevádzky
Piatok, 1.12. 2017, 01:26Navrhované opatrenia poslaneckého návrhu na zvýšenie príplatkov za prácu v noci, počas sviatkov a cez víkendy najviac zasiahnu zamestnávateľov v cestovnom ruchu. Ubytovacie i reštauračné služby sú turistami vyhľadávané a využívané hlavne počas sviatkov a víkendov. Zväz hotelov a reštaurácií SR napriek tomu víta záujem vlády o platy zamestnancov, aj v súvislosti so zvyšovaním príplatkov za nočnú a víkendovú prácu.
Hotely a reštaurácie sú jedny z najdynamickejších služieb v tvorbe nových pracovných miest. Za prvých 9 mesiacov v tomto roku vzrástla zamestnanosť v reštauračných službách o 8 % a v ubytovacích službách 7,3 %. Tempo rastu miezd je oveľa rýchlejšie ako v iných odvetviach. Služby cestovného ruchu tvoria hlavne malé a stredné podniky, ktoré poskytuje niekoľko desiatok tisíc podnikateľov, ktorí dávajú prácu viac ako 160 000 zamestnancom. Podiel zahraničných spoločností je v tomto odvetví minimálny.
„Naším cieľom je zvyšovať platy zamestnancom tak, aby sme zvýšili motiváciu pre prácu v tomto odvetví. Štatistiky ukazujú, že na to nepotrebujeme žiadne zákonné nariadenia. Práve v cestovnom ruchu, kde stroje ani automatizácia nikdy nenahradia prácu zamestnancov, sú už teraz náklady na prácu veľmi vysoké. Zvýšenie príplatkov - podľa poslaneckého návrhu - cenu práce ešte zvýši, podľa našich prepočtov až o viac ako 20 percent, a to už bude neúnosné,“ uviedol generálny manažér ZHR SR Marek Harbuľák. Dodal, že v porovnaní s inými odvetviami slovenského hospodárstva je v podnikoch cestovného ruchu pomer ceny práce k celkovým nákladom výrazne vyšší (tvorí až 40 %) než vo výrobných odvetviach, kde sa pohybuje len naúrovni 6-7 %.
Na Slovensku má okrem toho cestovný ruch dlhodobo také vysoké daňové a odvodové zaťaženie, že to znižuje našu konkurencieschopnosť v porovnaní s inými krajinami Európy. Napriek týmto prekážkam už dávno neplatí, že platy v tomto odvetví sú najnižšie. Rast platov je spôsob, ako môžu hotely a reštaurácie motivovať svojich zamestnancov.
Zavedenie príplatkov podľa poslaneckého návrhu bude znamenať zníženie kvality služieb: skrátením otváracích hodín múzeí, galérií, jaskýň, stánkov s občerstvením alebo suvenírmi, ale predovšetkým povedie k obmedzovaniu prevádzkových hodín reštaurácií a iných služieb, hlavne počas štátnych sviatkov a víkendov, či v nočných hodinách.
Ak je cieľom zavedenia navrhovaných opatrení zvyšovanie platov zamestnancov, podporujeme návrh podnikateľského sociálneho balíčka, ktorý predstavila Republiková únia zamestnávateľov SR.
-------------------------------------------------------------
Zdroj: Zväz hotelov a reštaurácií SR
Ilustračné foto: pixabay.com