Utajovanie pôvodu mäsa v reštauráciách má skončiť
Štvrtok, 12.9. 2019, 13:25Reštaurácie a stravovacie zariadenia budú musieť po novom POVINNE zreteľne informovať spotrebiteľov o pôvode mäsa, ktoré použili na prípravu jedál. Prevádzkovatelia tak budú nútení pozorne sledovať, odkiaľ mäso, ktoré nakupujú, pochádza.
Zavedenie opatrenia, ktoré dnes schválil parlament, umožní predchádzať takým absurdným situáciám, aké sa opakovane diali v zahraničí po vypuknutí nedávnych potravinových škandálov. Stávalo sa, že v gastro prevádzkach bolo rizikové mäso vystopované až po tom, ako ho reštaurácia kompletne spotrebovala. Problémom bola často slabá dosledovateľnosť pôvodu mäsa.
„Opatrenie je výstrahou pre všetkých kšeftárov, ktorí úmyselne zahmlievajú pôvod mäsa alebo dokonca vydávajú zahraničné mäso za slovenské. Uvádzané informácie o krajine pôvodu budú podliehať prísnej úradnej kontrole,“ podotkla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
Povinnosť sa vzťahuje na bravčové, hovädzie mäso, mäso z oviec, kôz a hydiny. Podrobnosti o označovaní hotových pokrmov ustanoví všeobecne záväzný právny predpis ministerstva pôdohospodárstva.
Zdroj: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Ilustračné foto: pixabay.com