Tohtoročný Zimný festival jedla ochutnalo vyše 6 000 ľudí
Pondelok, 22.2. 2016, 13:11Zimný festival jedla 2016 sa konal na celom Slovensku pod sloganom „Ochutnajte Slovensko.“ Jedlá od TOP šéfkuchárov si mohli gurmáni za zvýhodnené festivalové ceny vychutnávať od 14. januára do 17. februára. Až 80 % degustácií bolo trojchodových, a preto mali návštevníci naozaj veľa „materiálu" na hodnotenie.
Festival navštívilo o 20 % viac degustátorov oproti minulému ročníku. Počet všetkých degustácií sa vyšplhal až na číslo 6 342. Veľký úspech mali Gurmán busy štartujúce z Bratislavy, a aj Gurmán Bus z Košíc bol takmer vypredaný. Gurmán víkendy, ako minuloročná novinka, sa tiež uchytili a bol o ne omnoho väčší záujem. Návštevníci vďaka nim ochutnali nielen gurmánske špeciality, ale zároveň využili príležitosť na relax v špičkových wellness centrách. Zapájali sa najmä ľudia vo veku 30 - 50 rokov.
Hostia ocenili aj “novinku“, a to možnosť ochutnať festivalové raňajky v Moods v Bratislave a v San Domenico v Košiciach.
“Zimný festival jedla zarezonoval už aj v Maďarsku a Rakúsku, pretože sme zaevidovali návštevníkov aj z týchto krajín, i keď musíme stále hovoriť iba o skromnom počte. Ale potenciál tu určite je. Treba si však triezvo uvedomiť, ako gastronomicky silné sú tieto krajiny s dlhoročnou tradíciou. Prioritou však aj do budúcna bude slovenský gastroturista a jeho edukácia o našich tradíciách a podpora regionálnych producentov potravín,” informoval Radoslav Nackin – riaditeľ ZFJ.
Minuloročná novinka, možnosť platby kreditnou kartou s okamžitou rezerváciou 24pay zazmluvnená s 8 bankami tento rok iba potvrdila svoju opodstatnenosť, lebo ju uprednostnilo pred prevodom, alebo internet bankingom až 70 % hostí. Príjemným zistením tohto ročníka bol pokles storno rezervácií. Minulý rok si ľudia zarezervovali, ale neuhradili, takmer 6,5 % degustácií. Tento rok sa číslo znížilo na 4,5 %.
Kto sa zapájal?
67 % Bratislava + Bratislavský kraj
22 % Trnavský, Trenčiansky, Banskobystrický, Nitriansky a Žilinský kraj
11 % Košický a Prešovský kraj
Návštevníci sa kreovali zo skupiny 25-60 roční; 70% vo veku 35-50 rokov.
A ktoré boli tie Najnavštevovanejšie reštaurácie tento rok?
NAJ reštaurácie SR
- Carnevalle, Bratislava
- UFO, Bratislava
- River Bank, Hotel Grand River Park, Bratislava
- Brasserie Anjou, Hotel Sheraton, Bratislava
- Afrodita, Chateau Čereňany
- CUBES, Hotel Aston Bratislava
- Pavúk Wine Restaurant, Modra
- Diva restaurant, Bánovce nad Bebravou
NAJ reštaurácie mimo Bratislavy
- Afrodita, Chateau Čereňany
- Pavúk wine restaurant, Modra
- Hotel Dubná Skala, Žilina
- Diva restaurant, Bánovce nad Bebravou
- Baránok, Košice
- Mlyn 108, Modra
Medzi najlepšie menu účastníci festivalu zaradili (bez poradia):
Bratislava: CUBES hotela Aston, UFO, River Bank, Brasserie Anjou, Carnevalle
Slovensko: Afrodita Čereňany, Baránok Košice, Villa Rosa Dunajská Streda, Gašperov mlyn Batizovce, DIVA Bánovce nad Bebravou
Najlepšie jedlá v jednotlivých kategóriách podľa organizátora festivalu
Chute regiónov
a/ Bryndzový demikát so slaninovým chipsom a zemiakovou slamou – Nostalgie, Spišská Nová Ves
b/ Pomaly varené jemne zaúdené hovädzie rebro podávané s krémom z červenej kapusty a nakladaným horčičným semienkom - Pavúk wine restaurant, Modra
Ikonické jedlo
a/ Štyri tváre topinambur: kaviár, kozí syr, avokádo, hľuzovka – Baránok, Košice
b/ Cviklová krémová polievka s kozím syrom a 12-ročným balzamikom – Brasserie Anjou, Hotel Sheraton, Bratislava
c/ Karfiolové krémové rizoto s olejom z bielej hľuzovky so syrovými kroketami a čerstvo nakrájanou jesennou čiernou hľuzovkou – CUBES, Hotel Aston, Bratislava
d/ Top Blade steak - Hovädzie lúpané plece pripravované na drevenom uhlí (JOSPER GRILL), fazuľové struky, zemiaková štrúdľa a hubová omáčka - Carnevalle, Bratislava
Recepty našich mám
a/ Grilovaný sivoň potočný, krupoto s baby špenátom, bryndzová omáčka – UFO, Bratislava
b/ Pomaly pečený bravčový bôčik so slaninovým džemom, bravčovými chrumkami, karamelizovaným divým hadomorom a jablkovou omáčkou – Mlyn 108, Modra
Dezertom festivalu sa stalo jednoznačne:
Vtáčie mlieko od šéfkuchára Igora Čehyho z River Bank, Grand Hotel River Park, Bratislava
Najviac objednávané jedlá ZFJ 2016
1/ Top Blade steak - Hovädzie lúpané plece pripravované na drevenom uhlí (JOSPER GRILL), fazuľové struky, zemiaková štrúdľa a hubová omáčka - Carnevalle, Bratislava
2/ Grilovaný sivoň potočný, krupoto s baby špenátom, bryndzová omáčka - UFO, Bratislava
3/ Vtáčie mlieko - River Bank, Grand Hotel River Park, Bratislava
4/ Jelení medajlónik s čučoriedkovou omáčkou a kroketami - Afrodita, Čereňany
5/ Cviklová krémová polievka s kozím syrom a 12-ročným balzamikom - Brasserie Anjou, Hotel Sheraton, Bratislava
6/ Pomaly pečený bravčový bôčik so slaninovým džemom, bravčovými chrumkami, karamelizovaným divým hadomorom a jablkovou omáčkou - Mlyn 108, Modra
7/ Pomaly varené jemne zaúdené hovädzie rebro podávané s krémom z červenej kapusty a nakladaným horčičným semienkom - Pavúk wine restaurant, Modra, 1 Vidlička
------------------------------------------------------------------------------
Zdroj/Foto: Zimný festival jedla
gastroweb