Späť

Tohtoročný Zimný festival jedla ochutnalo vyše 6 000 ľudí

Pondelok, 22.2. 2016, 13:11

Zimný festival jedla 2016 sa konal na celom Slovensku pod sloganom „Ochutnajte Slovensko.“ Jedlá od TOP šéfkuchárov si mohli gurmáni za zvýhodnené festivalové ceny vychutnávať od 14. januára do 17. februára. Až 80 % degustácií bolo trojchodových, a preto mali návštevníci naozaj veľa „materiálu" na hodnotenie.

Festival navštívilo o 20 % viac  degustátorov oproti minulému ročníku. Počet všetkých degustácií sa vyšplhal až na číslo 6 342. Veľký úspech mali Gurmán busy štartujúce z Bratislavy, a aj Gurmán Bus z Košíc bol takmer vypredaný. Gurmán víkendy, ako minuloročná novinka, sa tiež uchytili a bol o ne omnoho väčší záujem. Návštevníci vďaka nim ochutnali nielen gurmánske špeciality, ale zároveň využili príležitosť na relax v špičkových wellness centrách. Zapájali sa najmä ľudia vo veku 30 - 50 rokov.

Hostia ocenili aj “novinku“, a to možnosť ochutnať festivalové raňajky v Moods v Bratislave a v San Domenico v Košiciach.

“Zimný festival jedla zarezonoval už aj v Maďarsku a Rakúsku, pretože sme zaevidovali návštevníkov aj z týchto krajín, i keď musíme stále hovoriť iba o skromnom počte. Ale potenciál tu určite je. Treba  si však triezvo uvedomiť, ako gastronomicky silné sú tieto krajiny s dlhoročnou tradíciou. Prioritou však aj do budúcna bude slovenský gastroturista a jeho edukácia o našich tradíciách a podpora regionálnych producentov potravín,” informoval Radoslav Nackin – riaditeľ ZFJ.

Minuloročná novinka, možnosť platby kreditnou kartou s okamžitou rezerváciou 24pay zazmluvnená s 8 bankami tento rok iba potvrdila svoju opodstatnenosť, lebo ju uprednostnilo pred prevodom, alebo internet bankingom až 70 % hostí. Príjemným zistením tohto ročníka bol pokles storno rezervácií. Minulý rok si ľudia zarezervovali, ale neuhradili, takmer 6,5 %  degustácií. Tento rok sa číslo znížilo na 4,5 %.

Kto sa zapájal?

67 %    Bratislava + Bratislavský kraj

22 %    Trnavský, Trenčiansky, Banskobystrický, Nitriansky a Žilinský kraj

11 %    Košický a Prešovský kraj

Návštevníci sa kreovali zo skupiny 25-60 roční;  70%  vo veku 35-50 rokov.

A ktoré boli tie Najnavštevovanejšie reštaurácie tento rok?

NAJ reštaurácie  SR  

  • Carnevalle, Bratislava
  • UFO, Bratislava
  • River Bank, Hotel Grand River Park, Bratislava
  • Brasserie Anjou, Hotel Sheraton, Bratislava
  • Afrodita, Chateau Čereňany
  • CUBES, Hotel Aston Bratislava
  • Pavúk Wine Restaurant, Modra
  • Diva restaurant, Bánovce nad Bebravou

NAJ reštaurácie mimo Bratislavy

  • Afrodita, Chateau Čereňany
  • Pavúk wine restaurant, Modra
  • Hotel Dubná Skala, Žilina
  • Diva restaurant, Bánovce nad Bebravou
  • Baránok, Košice
  • Mlyn 108, Modra

Medzi najlepšie menu účastníci festivalu zaradili (bez poradia):

Bratislava: CUBES hotela Aston, UFO,  River Bank,  Brasserie Anjou, Carnevalle

Slovensko: Afrodita Čereňany, Baránok Košice, Villa Rosa Dunajská Streda, Gašperov mlyn Batizovce, DIVA  Bánovce nad Bebravou

Najlepšie jedlá v jednotlivých kategóriách podľa organizátora festivalu

Chute regiónov

a/ Bryndzový demikát so slaninovým chipsom a zemiakovou slamou – Nostalgie, Spišská Nová Ves

b/ Pomaly varené jemne zaúdené hovädzie rebro podávané s krémom z červenej kapusty a nakladaným horčičným semienkom -  Pavúk wine restaurant, Modra

Ikonické jedlo

a/ Štyri tváre topinambur: kaviár, kozí syr, avokádo, hľuzovka –  Baránok, Košice

b/ Cviklová krémová polievka s kozím syrom a 12-ročným balzamikom – Brasserie Anjou, Hotel Sheraton, Bratislava

c/  Karfiolové krémové rizoto s olejom z bielej hľuzovky so syrovými kroketami a čerstvo nakrájanou jesennou čiernou hľuzovkou – CUBES, Hotel Aston, Bratislava

d/ Top Blade steak - Hovädzie lúpané plece pripravované na drevenom uhlí (JOSPER GRILL), fazuľové struky, zemiaková štrúdľa a hubová omáčka -  Carnevalle, Bratislava

Recepty našich mám

a/  Grilovaný sivoň potočný, krupoto s baby špenátom, bryndzová omáčka – UFO, Bratislava

b/  Pomaly pečený bravčový bôčik so slaninovým džemom, bravčovými chrumkami, karamelizovaným divým hadomorom a jablkovou omáčkou – Mlyn 108, Modra

Dezertom festivalu sa stalo jednoznačne:

Vtáčie mlieko od šéfkuchára Igora Čehyho z River Bank, Grand Hotel River Park, Bratislava

Najviac objednávané jedlá ZFJ 2016  

1/ Top Blade steak - Hovädzie lúpané plece pripravované na drevenom uhlí (JOSPER GRILL), fazuľové struky, zemiaková štrúdľa a hubová omáčka -  Carnevalle,  Bratislava

2/ Grilovaný sivoň potočný, krupoto s baby špenátom, bryndzová omáčka - UFO, Bratislava

3/ Vtáčie mlieko - River Bank, Grand Hotel River Park, Bratislava

4/ Jelení medajlónik s čučoriedkovou omáčkou a kroketami - Afrodita, Čereňany

5/ Cviklová krémová polievka s kozím syrom a 12-ročným balzamikom - Brasserie Anjou, Hotel Sheraton, Bratislava

6/ Pomaly pečený bravčový bôčik so slaninovým džemom, bravčovými chrumkami, karamelizovaným divým hadomorom a jablkovou omáčkou - Mlyn 108, Modra

7/ Pomaly varené jemne zaúdené hovädzie rebro podávané s krémom z červenej kapusty a nakladaným horčičným semienkom -  Pavúk wine restaurant, Modra, 1 Vidlička

------------------------------------------------------------------------------

Zdroj/Foto: Zimný festival jedla

gastroweb

 

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30