Peter Krištof zabojuje na majstrovstvách sveta kuchárov
Sobota, 15.11. 2014, 00:07V dňoch 22. – 26.11. sa v rámci medzinárodného veľtrhu potravinárstva a gastronómie EXPOGAST 2014 v Luxembursku uskutoční svetová kuchárska súťaž Culinary World Cup Expogast Luxemburg 2014. Súťaže, ktorá sa koná každé štyri roky, sa zúčastní aj šéfkuchár Peter Krištof z Unilever Food Solutions.
Kulinársky pohár EXPOGAST Culinary World Cup je považovaný za majstrovstvá sveta v gastronómii, kde sa každé štyri roky stretáva svetová gastronomická špička. Usporiadateľom súťaže je luxemburský zväz kuchárov a cukrárov Vatel-Club Luxemburg. Slovenský šéfkuchár z Unilever Food Solutions, Peter Krištof, bude súťažiť v dvoch kategóriách:
Kategória A – finger food, ktorá pozostáva z dvoch teplých a dvoch studených finger foodov pre šesť osôb, ktoré majú presne vymedzenú váhu od 10 do 20 g, teda aby sa dali zjesť na jedno sústo. Z každého druhu kontroluje komisár presnú gramáž a použitie surovín.
Kategória B – päťchodové menu pre jednu osobu, pozostávajúce z predjedla, medzi chodu, polievky, hlavného jedla a dezertu.
„Na tento typ súťaže sa treba pripraviť veľmi dôsledne, niekedy to trvá aj celý rok. V januári sa rieši ubytovanie, prenájom kuchyne v Luxembursku, s ktorým nám pomohol Slovenský zväz kuchárov a cukrárov – ten tvorí Národný tím Slovenskej republiky, s ktorým pocestujeme,“ vysvetľuje Peter Krištof z Unilever Food Solutions a dodáva: „Od mája riešim vizáž stola, kuchárske oblečenie, nákup správneho porcelánu, na ktorý sa jednotlivé produkty budú ukladať. Posledné mesiace sa už venujem konkrétnym surovinám, na prípravu finger foodov a 5-chodového menu. Je pred nami ešte dlhá a ťažká cesta, ale dúfam, že to dotiahneme do úspešného konca.“
Peter Krištof sa narodil v roku 1981 v Prešove. Vyštudoval SOU obchodné v Prešove s výučným listom v odbore Kuchár – čašník a maturitným listom v odbore Spoločné stravovanie. Titul Magister získal na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. V roku 2008 sa stal absolventom Francúzskej kulinárskej akadémie, Yves Thuriés Culinary Academy. Pre spoločnosť Unilever Slovensko s.r.o. pracuje od roku 2012 ako šéfkuchár a obchodný poradca pre segment Horeca. Je členom a zároveň podpredsedom Prešovského klubu kuchárov a cukrárov v Prešove a v roku 2008 sa zúčastnil na olympiáde v Erfurte, kde bol členom národného kuchárskeho tímu Slovenskej republiky. Je certifikovaným komisárom svetovej asociácie WACS pre Slovensku republiku. Tohto roku sa zúčastni v novembri 22. - 26. 11. 2014 svetového pohára Expogast v Luxemburku. Na konte má veľké množstvo ocenení ako napríklad 1. miesto (zlato) z Gastro Hradec 2014, 3. miesto (bronz) z Kuchárskych majstrovstiev sveta Culinery World Cup 2010, 3. miesto na Kuchárskej Olympiáde v Erfurte 2008, kde taktiež získal bronz.
Foto: archív P. Krištofa