Späť

Peter Krištof zabojuje na majstrovstvách sveta kuchárov

Sobota, 15.11. 2014, 00:07

V dňoch 22. – 26.11. sa v rámci medzinárodného veľtrhu potravinárstva a gastronómie EXPOGAST 2014 v Luxembursku uskutoční svetová kuchárska súťaž Culinary World Cup Expogast Luxemburg 2014. Súťaže, ktorá sa koná každé štyri roky, sa zúčastní aj šéfkuchár Peter Krištof z Unilever Food Solutions.

Kulinársky pohár EXPOGAST Culinary World Cup je považovaný za majstrovstvá sveta v gastronómii, kde sa každé štyri roky stretáva svetová gastronomická špička. Usporiadateľom súťaže je luxemburský zväz kuchárov a cukrárov Vatel-Club Luxemburg. Slovenský šéfkuchár z Unilever Food Solutions, Peter Krištof, bude súťažiť v dvoch kategóriách:

Kategória A – finger food, ktorá pozostáva z dvoch teplých a dvoch studených finger foodov pre šesť osôb, ktoré majú presne vymedzenú váhu od 10 do 20 g, teda aby sa dali zjesť na jedno sústo. Z každého druhu kontroluje komisár presnú gramáž a použitie surovín.

Kategória B – päťchodové menu pre jednu osobu, pozostávajúce z predjedla, medzi chodu, polievky, hlavného jedla a dezertu.

„Na tento typ súťaže sa treba pripraviť veľmi dôsledne, niekedy to trvá aj celý rok. V januári sa rieši ubytovanie, prenájom kuchyne v Luxembursku, s ktorým nám pomohol Slovenský zväz kuchárov a cukrárov – ten tvorí Národný tím Slovenskej republiky, s ktorým pocestujeme,“ vysvetľuje Peter Krištof z Unilever Food Solutions a dodáva: „Od mája riešim vizáž stola, kuchárske oblečenie, nákup správneho porcelánu, na ktorý sa jednotlivé produkty budú ukladať. Posledné mesiace sa už venujem konkrétnym surovinám, na prípravu finger foodov a 5-chodového menu. Je pred nami ešte dlhá a ťažká cesta, ale dúfam, že to dotiahneme do úspešného konca.“

Peter Krištof sa narodil v roku 1981 v Prešove. Vyštudoval SOU obchodné v Prešove s výučným listom v odbore Kuchár – čašník a maturitným listom v odbore Spoločné stravovanie. Titul Magister získal na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. V roku 2008 sa stal absolventom Francúzskej kulinárskej akadémie, Yves Thuriés Culinary Academy. Pre spoločnosť Unilever Slovensko s.r.o. pracuje od roku 2012 ako šéfkuchár a obchodný poradca pre segment Horeca. Je členom a zároveň podpredsedom Prešovského klubu kuchárov a cukrárov v Prešove a v roku 2008 sa zúčastnil na olympiáde v Erfurte, kde bol členom národného kuchárskeho tímu Slovenskej republiky. Je certifikovaným komisárom svetovej asociácie WACS pre Slovensku republiku. Tohto roku sa zúčastni v novembri 22. - 26. 11. 2014 svetového pohára Expogast v Luxemburku. Na konte má veľké množstvo ocenení ako napríklad 1. miesto (zlato) z Gastro Hradec 2014, 3. miesto (bronz) z Kuchárskych majstrovstiev sveta Culinery World Cup 2010, 3. miesto na Kuchárskej Olympiáde v Erfurte 2008, kde taktiež získal bronz.

Foto: archív P. Krištofa

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031