Späť

Národný tím kuchárov zabojuje v Luxemburgu o zlato

Utorok, 18.11. 2014, 11:49

Po štyroch rokoch sú tu opäť majstrovstvá sveta kuchárov v Luxemburgu. A slovenskí kuchári a cukrári opäť nebudú chýbať.

Národný tím kuchárov a cukrárov v zložení: Branislav Križan, Marek Ort, Gabriel Kocák, Jozef Hromjak, Marek Gajdoš a Jozefína Zaukolcová má ambíciu zabojovať o najcennejšie kovy. Posledné týždne venuje intenzívnej príprave a tréningom na Culinary World Cup 2014, ktorý je považovaný za majstrovstvá sveta kuchárov. Koná sa každé štyri roky v rámci medzinárodného potravinárskeho a gastronomického veľtrhu EXPOGAST v Luxemburgu. Tento rok sa svetová gastronomická špička stretne v dňoch 22. – 26. Novembra. Organizátorom samotnej súťaže je luxemburský kuchársky zväz Vatel-Club Luxemburg.

Národný tím kuchárov a cukrárov pracuje pod záštitou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorého cieľom je vytvorenie zodpovedajúcich podmienok pre podporu a rozvoj gastronómie.

Členovia národného tímu kuchárov a cukrárov sú vybraní z najlepších odborníkov vo svojom odbore. Do tímu boli vybraní na základe svojich odborných znalosti a zručností, ktoré preukázali v praxi. Členmi tímu sú kuchári a cukrári pôsobiaci v regionálnych a odborných kluboch SZKC.

Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov SZKC s veľkým úspechom pravidelne reprezentuje slovenskú gastronómiu i SZKC na medzinárodných kuchárskych a cukrárskych súťažiach akými sú Svetový kulinársky pohár WORLD Cullinary CUP – na EXPOGAST Luxemburg a IKA Erfurt – Olympiáda kuchárov.

História národného tmu SZKC sa začala písať v roku 2000, kedy sa po prvýkrát Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov SZKC zúčastnil na medzinárodnej súťaži Olympiáda kuchárov a cukrárov IKA 2000 v Erfurte.

Výsledky doterajšieho pôsobenia národného tímu SZKC

● 2000 IKA Erfurt diplom za účasť

● 2002 EXPOGAST strieborná medaila

● 2004 IKA Erfurt 3 bronzové medaily

● 2006 EXPOGAST bronzová medaila

● 2008 IKA Erfurt 3 bronzové medaily

● 2010 EXPOGAST 2 strieborné medaily

● 2012 IKA Erfurt bronzová medaila

Zdroj: SZKC, red.

Foto: Tomáš Jakab

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031