Národný tím kuchárov zabojuje v Luxemburgu o zlato
Utorok, 18.11. 2014, 11:49Po štyroch rokoch sú tu opäť majstrovstvá sveta kuchárov v Luxemburgu. A slovenskí kuchári a cukrári opäť nebudú chýbať.
Národný tím kuchárov a cukrárov v zložení: Branislav Križan, Marek Ort, Gabriel Kocák, Jozef Hromjak, Marek Gajdoš a Jozefína Zaukolcová má ambíciu zabojovať o najcennejšie kovy. Posledné týždne venuje intenzívnej príprave a tréningom na Culinary World Cup 2014, ktorý je považovaný za majstrovstvá sveta kuchárov. Koná sa každé štyri roky v rámci medzinárodného potravinárskeho a gastronomického veľtrhu EXPOGAST v Luxemburgu. Tento rok sa svetová gastronomická špička stretne v dňoch 22. – 26. Novembra. Organizátorom samotnej súťaže je luxemburský kuchársky zväz Vatel-Club Luxemburg.
Národný tím kuchárov a cukrárov pracuje pod záštitou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorého cieľom je vytvorenie zodpovedajúcich podmienok pre podporu a rozvoj gastronómie.
Členovia národného tímu kuchárov a cukrárov sú vybraní z najlepších odborníkov vo svojom odbore. Do tímu boli vybraní na základe svojich odborných znalosti a zručností, ktoré preukázali v praxi. Členmi tímu sú kuchári a cukrári pôsobiaci v regionálnych a odborných kluboch SZKC.
Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov SZKC s veľkým úspechom pravidelne reprezentuje slovenskú gastronómiu i SZKC na medzinárodných kuchárskych a cukrárskych súťažiach akými sú Svetový kulinársky pohár WORLD Cullinary CUP – na EXPOGAST Luxemburg a IKA Erfurt – Olympiáda kuchárov.
História národného tmu SZKC sa začala písať v roku 2000, kedy sa po prvýkrát Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov SZKC zúčastnil na medzinárodnej súťaži Olympiáda kuchárov a cukrárov IKA 2000 v Erfurte.
Výsledky doterajšieho pôsobenia národného tímu SZKC
● 2000 IKA Erfurt diplom za účasť
● 2002 EXPOGAST strieborná medaila
● 2004 IKA Erfurt 3 bronzové medaily
● 2006 EXPOGAST bronzová medaila
● 2008 IKA Erfurt 3 bronzové medaily
● 2010 EXPOGAST 2 strieborné medaily
● 2012 IKA Erfurt bronzová medaila
Zdroj: SZKC, red.
Foto: Tomáš Jakab