Späť

METRO prináša Slovákom kus Ázie

Štvrtok, 18.5. 2017, 22:32

Skutočne široký sortiment ázijských potravín momentálne nájdu zákazníci na pultoch predajní METRO. Keďže trend jedál s prídavkom exotiky je na Slovensku čoraz obľúbenejší, veľkoobchod sa rozhodol usporiadať Kórejské dni v METRO. Sú spojené s ochutnávkou tradičných ázijských pokrmov; návštevníkov okrem iného isto zaujme aj taká chuťovka ako kimchi. Toto kórejské národné jedlo príde pripraviť samotná autorka receptu Kim Sun-za.

Zákazníci sa môžu v predajniach METRO Žilina, Zvolen, Nitra a Košice v dňoch 19. až 23. mája tešiť na prezentačné akcie spojené s ochutnávkou kórejských potravín. Veľké otvorenie tohto podujatia sa uskutoční už v piatok 19. mája v žilinskom hoteli Holiday Inn, kde svoje umenie príde ukázať tá najpovolanejšia – Kim Sun-za. Táto výnimočná kuchárka pochádzajúca z Južnej Kórey sa podpísala pod recept na kimchi: pikantný chrumkavý šalát, pripravený z nakladanej a fermentovanej (kvasenej) pekinskej kapusty a ďalších ingrediencií. Ide fakticky o kórejské národné jedlo. Kim Sun-za je prezidentka spoločnosti Han-sung, vedie tiež Medzinárodnú kimchi asociáciu (International Kimchi Association).

„Badáme trend, že ľudia na Slovensku radi ochutnávajú exotické, cudzokrajné jedlá a ázijské či konkrétne kórejské jedlá sú pre nich zaujímavou ukážkou odľahlejšieho sveta. Radi vychádzame v ústrety našim zákazníkom a pripravili sme pre nich širokú paletu ázijského sortimentu ako v predajniach METRO, tak aj na partnerskom portáli Asiamarket.sk,“ hovorí špecialista METRO na ázijský sortiment Yudong Ma.

Na pultoch veľkoobchodu METRO je teraz dostupných viac ako 80 ázijských artiklov (rezancov, omáčok, nápojov, konzerv a pod.); kórejských produktov je k dispozícii okolo 20. Online obchod Asiamarket.sk, sa spúšťa s vyše stovkou položiek a ďalšie budú pribúdať.

Okrem kimchi tak našinci môžu ochutnať aj udon, čo je zaujímavý druh rezancov, typický pre kórejskú a japonskú kuchyňu. Vyrába sa z pšeničnej múky a vody a oproti iným ázijským rezancom sú tieto v priemere silnejšie, väčšinou mávajú okolo 5 mm. Originálne ázijské pokrmy si môžu METRO zákazníci pripraviť pomocou špeciálne vyrobenej tempury - využívaná je najmä na fritovanie zeleniny, rýb, plodov mora a vytvára sviežu, ľahkú, chrumkavú kôrku. Ak je jedlo správne pripravené, vôbec nie je mastné. V ponuke je tiež originálna strúhanka, klasická sójová omáčka alebo rôzne instantné rezance.

„Ázijské potraviny sú veľmi chutné, odporúčal by som, aby ľudia vyskúšali hlavne rôzne omáčky, nápoje, ale aj už spomenuté kimchi,“ dodáva Yudong Ma, no jeho radou hlavne je, aby si záujemcovia prišli vychutnať Kórejské dni v METRO a nechali sa prekvapiť paletou chutí a vôní ázijskej kuchyne.

VOJTO ARTZ: Ako urobiť kimchi - kórejskú nakladanú kapustu

Kimchi je tradičné fermentované kórejské jedlo, vyrobené zo zeleniny s prídavkom rôznych korenín. V tradičnej príprave sa kimchi nechá kvasiť (mliečne kvasenie – rovnaké, ako keď u nás kvasíme kapustu v sudoch). Hlavnou zeleninovou zložkou kimchi je čínska kapusta (napa cabbage), reďkovka, mladá cibuľka, prípadne uhorka. Ako koreniny sa pridávajú mletá štipľavá paprika, cesnak, čerstvý zázvor, cukor a rybacia omáčka. Kimchi slúži ako príloha k hlavným jedlám a ako základ na prípravu mnohých kórejských jedál.

KIMCHI z čínskej kapusty a reďkovky Daikon

3 hlávky čínskej kapusty

soľ ( 4% z váhy kapusty)

1 ks bielej reďkovky Daikon

1 viaz. najemno nakrájanej jarnej cibuľky

Marináda:

 250 -300 ml rybieho vývaru – Dashi stock

 1 lyžica hladkej múky

 4 lyžice rybacej omáčky

 1 lyžica cukru

 4 lyžice namletého čili

 7-8 strúčikov nastrúhaného cesnaku

 1 lyžica nastrúhaného zázvoru

Príprava kapusty

Čínsku kapustu pozdĺžne nakrájame na 4 časti. Odstránime hlúb, ale kapustu ponecháme v pôvodnom tvare.

Verzia A: Dobre posolíme medzi jednotlivými listami a pri koreni kapusty ešte viac. Necháme najlepšie cez noc odležať.

Verzia B: Dáme do veľkej misy a zalejeme slaným 10% roztokom (100g soli zalejeme litrom vody). Necháme odležať cez noc. Reďkovku očistíme nakrájame najemno alebo nasekáme a zmiešame so soľou a jemne vytlačíme vodu.

Marináda:

Do hrnca dáme variť rybí vývar, múku a rybiu omáčku. Necháme zredukovať do hustoty pasty, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Pridáme ostatné suroviny (čili, zázvor a cesnak) a dobre zmiešame. Do tejto zmesi pridáme bielu reďkovku, nakrájanú na tenké rezančeky a na šikmo pokrájanú mladú cibuľku. Všetko dobre premiešame.

Kapustu prepláchneme viackrát v čistej vode, necháme dobre odkvapkať. Jednotlivé listy (vrstvy) kapusty potrieme pripravenou zmesou a na záver polejeme zvyškom marinády. Podľa potreby ešte prilejeme trochu slanej vody (z nálevu, v ktorom bola kapusta).

Natlačíme do väčších uzatvárateľných nádob a na tmavom mieste necháme vykvasiť. Uzávery necháme voľne zatiahnuté, aby mohol unikať vznikajúci CO2. Necháme kvasiť asi 2-4 dni. Potom uložíme do chladničky. V pohároch kimchi vydrží niekoľko mesiacov.

Zdroj: PR, METRO Cash & Carry

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30