Kuchári Grand Hotela Kempinski predstavili Slovincom chuť Tatier
Utorok, 3.9. 2019, 19:06Marinovaná foie gras s domácou egrešovou marmeládou, slovenská tradičná polievka demikát či marinované jelenča na červenom víne. To je len časť menu, ktoré mohli hostia ochutnať počas uplynulého víkendu v slovinskom Kempinski Palace Portorož. Menu pripravil šéfkuchár Grand Hotela Kempinski High Tatras Miroslav Zamiška spolu s Jaroslavom Matlákom a pastry chefom Martinom Gaňom v rámci Kempinski Culinary Tour.
„Už po šiesty raz sa konalo kulinárske podujatie Kempinski Culinary Tour, na ktoré každý rok pozývajú významných kuchárov z celého sveta. Som veľmi rád, že som mohol prijať ich pozvanie a spolu s kolegami Jaroslavom Matlákom a Martinom Gaňom pripraviť hosťom špeciálne menu, ktoré je inšpirované lesom a všetkým tým, čo v tom tatranskom rastie a žije,“ hovorí šéfkuchár Grand Restaurant Miroslav Zamiška.
Hostí luxusného slovinského hotela chceli prekvapiť niečím netradičným a zároveň im priniesť kúsok Slovenska a tatranskej prírody. Zároveň im ukázať, že tradičné jedlá sa dajú pripraviť v modernom prevedení. V 5-chodovej večeri dominovali chute lesa ako huby, bylinky, ihličie, lesné ovocie aleboi egreše a nechýbali ani typicky slovenské suroviny ako ovčí jogurt a syr, bryndza, ale aj škvarková nátierka.
„Hostia tak mohli ochutnať ako predjedlo marinovanú foie gras s bábovkou z ihličia a domácou egrešovou marmeládou, po nej sa podával demikát s pirohom plneným zemiakmi a bryndzou. Gurmánov určite zaujala domáca zmrzlina s konfitovaným cesnakom a vanilkou. Pochutnať si mohli na jelenčati marinovanom v červenom víne Kempinski. Nechýbala ani sladká bodka na záver v podaní čokoládového hniezda,“ priblížil tatranské menu šéfkuchár.
Tento rok sú súčasťou Kempinski Culinary Tour výlučne šéfkuchári hotelovej siete Kempinski. Šéfkuchár Grand Hotela Kempinski High Tatras Miroslav Zamiška predviedol v Portoroži ako prvý svoje kulinárske umenie. Po ňom príde 14. a 15. septembra šéfkuchár Thomas Pedevilla z Kempinski Palais Hansen Vienna a 28. a 29. septembra šéfkuchár Georges Mansour z hotela Kempinski Summerland Hotel & Resort Beirut so svojou libanonskou kuchyňou.
Kempinski Culinary Tour mohli zažiť hostia hotela Kempinski Palace Portorož, ktorý sa nachádza na slovinskom pobreží Jadranského mora, neďaleko „perly“ slovinskej Istrie - mesta Piraň a len dve hodiny od Benátok. Hotel otvorený v roku 2008 ponúka kombináciu tradičného a súčasného dizajnu. Vo svojich reštauráciách servíruje jedlá v zmysle inovatívneho konceptu.
Zdroj/Foto: Grand Hotela Kempinski High Tatras