Späť

Do Banskej Bystrice mieria významní šéfkuchári

Utorok, 17.5. 2022, 11:45

Uplynulé dva roky slovenskej gastronómii vôbec neprospeli. Prevádzky boli nútené čeliť existenčným problémom, a tak na akýkoľvek rozvoj či kreatívu nebol žiadny priestor. S ústupom covidu však slovenské gastro pomaly ale isto ožíva. Poriadne spestrenie v podobe degustačnej večere prišlo aj do nášho mesta. Navštívil ho totiž známy slovenský šéfkuchár Anton Meszároš.

Slovenské gastro je, takpovediac, ešte stále v plienkach. Mnohí z nás ho vnímajú len účelovo, ako nevyhnutný nástroj na zasýtenie hladu. O tom však pravá gastronómia ani zďaleka nie je. “Za posledné roky vzniklo na Slovensku viacero zaujímavých gastro konceptov, napriek tomu však máme problém priblížiť sa prístupu, aký panuje v zahraničí. Na Slovensku sme sa totiž stále nenaučili vnímať gastro ako zážitok. Na túto úroveň ešte musíme vyrásť,” hodnotí situáciu slovenskej gastro scény Viliam Pavlovský, spolumajiteľ reštaurácie Sympl. v Banskej Bystrici.

Jedným z formátov, ktoré môžu povýšiť súčasné vnímanie gastronómie, sú práve degustačné večere, a práve tie aktuálne spustilo aj spomínané Sympl. Každý druhý mesiac tak Banskú Bystricu navštívi iná významná osobnosť slovenskej gastronómie, vďaka čomu si zákazníci budú môcť vychutnať gastro tak ako nikdy predtým. “Gastro na Slovensku potrebujeme jednoznačne oživiť a najlepším spôsobom, ako to dosiahnuť, je vzájomná spolupráca aj na úrovni prevádzok a gastro osobností. Prehlbovanie vzťahov, upevňovanie spoluprác a vzájomné odovzdávanie si skúseností je veľkým prínosom pre podnik, no tiež obrovským zdrojom zážitkov pre samotného hosťa,” hovorí o význame spolupráce v gastre Ondrej Baláž, šéfkuchár reštaurácie Sympl.

Prvá degustačná večera sa v Sympl konala v stredu 11. mája a tešila sa mimoriadnemu záujmu verejnosti. Hosťujúcim šéfkuchárom bol Anton Meszároš z podcastu Peklo v papuli. Slovenský zero-waste kuchár a šéfkuchár farmárskej reštaurácie TERRA pripravil v spolupráci so šéfkuchárom Sympl. 6 chodové degustačné menu, ktoré someliér Jerguš Zibrin ešte umocnil vzorkami 6 unikátnych vín spárovaných k jednotlivým chodom. “Teší ma, že mám možnosť byť súčasťou takýchto zaujímavých projektov. Po dlhom čase mám opäť pocit, že sa gastro slobodne nadýchlo. Covid nám všetkým dal poriadne zabrať a všetci už sme takýto impulz nevyhnutne potrebovali. To platí nielen o hosťoch, ale aj o nás, kuchároch,” hovorí o zážitku z degustačnej večere Anton Meszároš.

Viac o degustačnej večeri, jej budúcom smerovaní ako aj o ďalších konceptoch z dielne reštaurácie Sympl. nájdete na www.sympl.sk

Zdroj/Foto: PR, Sympl

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031