Do Banskej Bystrice mieria významní šéfkuchári
Utorok, 17.5. 2022, 11:45Uplynulé dva roky slovenskej gastronómii vôbec neprospeli. Prevádzky boli nútené čeliť existenčným problémom, a tak na akýkoľvek rozvoj či kreatívu nebol žiadny priestor. S ústupom covidu však slovenské gastro pomaly ale isto ožíva. Poriadne spestrenie v podobe degustačnej večere prišlo aj do nášho mesta. Navštívil ho totiž známy slovenský šéfkuchár Anton Meszároš.
Slovenské gastro je, takpovediac, ešte stále v plienkach. Mnohí z nás ho vnímajú len účelovo, ako nevyhnutný nástroj na zasýtenie hladu. O tom však pravá gastronómia ani zďaleka nie je. “Za posledné roky vzniklo na Slovensku viacero zaujímavých gastro konceptov, napriek tomu však máme problém priblížiť sa prístupu, aký panuje v zahraničí. Na Slovensku sme sa totiž stále nenaučili vnímať gastro ako zážitok. Na túto úroveň ešte musíme vyrásť,” hodnotí situáciu slovenskej gastro scény Viliam Pavlovský, spolumajiteľ reštaurácie Sympl. v Banskej Bystrici.
Jedným z formátov, ktoré môžu povýšiť súčasné vnímanie gastronómie, sú práve degustačné večere, a práve tie aktuálne spustilo aj spomínané Sympl. Každý druhý mesiac tak Banskú Bystricu navštívi iná významná osobnosť slovenskej gastronómie, vďaka čomu si zákazníci budú môcť vychutnať gastro tak ako nikdy predtým. “Gastro na Slovensku potrebujeme jednoznačne oživiť a najlepším spôsobom, ako to dosiahnuť, je vzájomná spolupráca aj na úrovni prevádzok a gastro osobností. Prehlbovanie vzťahov, upevňovanie spoluprác a vzájomné odovzdávanie si skúseností je veľkým prínosom pre podnik, no tiež obrovským zdrojom zážitkov pre samotného hosťa,” hovorí o význame spolupráce v gastre Ondrej Baláž, šéfkuchár reštaurácie Sympl.
Prvá degustačná večera sa v Sympl konala v stredu 11. mája a tešila sa mimoriadnemu záujmu verejnosti. Hosťujúcim šéfkuchárom bol Anton Meszároš z podcastu Peklo v papuli. Slovenský zero-waste kuchár a šéfkuchár farmárskej reštaurácie TERRA pripravil v spolupráci so šéfkuchárom Sympl. 6 chodové degustačné menu, ktoré someliér Jerguš Zibrin ešte umocnil vzorkami 6 unikátnych vín spárovaných k jednotlivým chodom. “Teší ma, že mám možnosť byť súčasťou takýchto zaujímavých projektov. Po dlhom čase mám opäť pocit, že sa gastro slobodne nadýchlo. Covid nám všetkým dal poriadne zabrať a všetci už sme takýto impulz nevyhnutne potrebovali. To platí nielen o hosťoch, ale aj o nás, kuchároch,” hovorí o zážitku z degustačnej večere Anton Meszároš.
Viac o degustačnej večeri, jej budúcom smerovaní ako aj o ďalších konceptoch z dielne reštaurácie Sympl. nájdete na www.sympl.sk
Zdroj/Foto: PR, Sympl