Danubius Gastro: Alternatívy bežných surovín či dôraz na lokálnosť
Piatok, 31.1. 2020, 15:46Podpora mladých kuchárov, pôsobivé kuchárske show uznávaných osobností i ochutnávky netradičných chutí. Veľtrh Danubius Gastro, ktorý sa nedávno konal v bratislavskej Inchebe, priniesol nielen rozmanité kulinárske inšpirácie, ale otvoril aj diskusiu o aktuálnych gastronomických trendoch.
Svoje sily opäť spojil Slovenský zväz kuchárov a cukrárov (SZKC) a spoločnosť METRO Cash & Carry – v spoločnej zóne počas štyroch výstavných dni zorganizovali sútaže mladých kulinárskych nádejí, kreatívne vyrezávanie do ovocia a zeleniny i ukážky vysokej gastronómie v podaní známych šéfkuchárov.
V rámci kuchárskych šou sa predstavili známe osobnosti slovenskej gastronómie akými sú šéfkuchár Globo restaurant a kapitán Národného tímu Slovenska v jednom Branislav Križan, Michal Konrád z Bao Brothers (v minulosti šéfkuchár FOU ZOO) či kapitán juniorského tímu Slovenska (SZKC) Daniel Melicherík. Nechýbali ani šéfkuchári pôsobiaci v Írskom Dubline Maroš Hruška a Peter Varga a ani executive chef z hotela LOFT Daniel Hrivňák.
Celé dianie mal pod taktovkou šéfkuchár spoločnosti METRO a zároveň prezident SZKC Vojto Artz, ktorý prezentoval svoj pohľad na gastronomické trendy a novinky na tento rok. „Okrem snahy o zníženie potravinového odpadu a používania recyklovateľných jednorazových materiálov sa bude tento rok niesť najmä v znamení alternatív múky, cukru či mäsa. Do popredia sa dostanú aj nátierky z netradičných surovín, akými sú oriešky a strukoviny,“ povedal Artz.
Zaujímavou novinkou budú aj organické produkty pre najmenších a stálicou zostáva aj dôraz na lokálnosť používaných surovín. Tento rok bude priať reštauráciám s otvoreným konceptom kuchýň, v ktorých majú zákazníci možnosť vidieť proces prípravy ich jedla a stávajú sa tak súčasťou komplexného gastronomického zážitku.
Zdroj/Foto: METRO Cash & Carry