Somelier Tomáš Vyšvader o cideroch Stassen
Streda, 21.6. 2017, 23:41Správne vychladený perlivý cider v troch chuťových variantoch je vynikajúcou voľbou na letné osvieženie. Ja ako someliér môžem vďaka nemu hosťom ponúknuť úplne nové zaujímavé chute a spojenia. Rád prekvapujem a rád sledujem, ako sa ľudia tvária pri prvom dúšku. Ten moment, kedy sa zamilujú do novej chuti, ktorú som im práve ponúkol, mám jednoducho rád – hovorí Tomáš Vyšváder.
Stassen je dokonalý nápoj pre podniky, ktoré majú radi gastronómiua pôžitkárstvo a najmä svojich hostí. Buď sú to vinotéky alebo bottle shopy, coktail bary, reštaurácie, ktoré sa chcú odlíšiť a dať svojim hosťom niečo výnimočné.
Ako chutí Stassen vám?
Brut je šťavnatýa svieži, vhodný na každý deň. Cuveé Rosé je vyrábané zo špeciálnej odrody jabĺk, ktorá je aj zvnútra ružová, má chuť posunutú do príjemných sladších cukrov, ktoré sú prepletené sviežimi jablčnými tónmi a vôňami ruží, sladkého drievka a tiež červenej cukrovej vaty. Grand Cru je pre mňa už skôr gentlemanské pánske pitie, ktoré ale odporúčam aj dámam, čo majú vycibrenú chuť. Jeho chuť je nádherne viacúrovňová, ovocná, jablčno-hrušková, čo mi pripomínadetstvo a doma robenévýživy. V nich boli chute rovnako nádherne harmonicky zladené a príťažlivé. Naše životy sú niekedy príliš rýchle, a tak je fajn, keď pribrzdíme napríklad pri takto kvalitnom pití a dokážeme si ho aj vychutnať.
Čím sa podľa vás Stassen odlišuje od iných nápojov?
U nás som ešte nenarazil na podobné prevedenie ovocného cideu. Podmanil si ma hneď, ako som ho dostal do rúk. Som somelier, a tak mi je tiež blízka jeho luxusná fľašas noblesnou etiketou, ako sa používa pri sektoch. Unikátny je tiež tým, z akých rôznorodých a originálnych odrôd jabĺk sa vyrába.
Na ktoré príležitosti by ste odporúčali tento nápoj?
Príležitosti na otvorenie niektorého z trojice sa nájdu skoro stále: napríklad ako pohár k obedu či k večeri. Na dovolenke by som ho však neodmietol ani na spríjemnenie raňajok. Hodí sa aj na rôzne večierky, dobre vychladený sa môže podávať ako prípitok. Dá sa párovať s hlavnými jedlami alebo dezertmi, poprípade ho za ne vymeniť. Takto ponúkaný cider je vhodný aj ako začiatok osláv či jubileí, jednoducho vždy, keď si chceme vychutnať skvelý zážitok z chuti a aj si vystreliť korok či urobiť sabráž.
Dokonalý pôžitok podľa someliéra Tomáša Vyšvadera
BRUT
Hodí sa k sviežim letným zeleninovým šalátom, dochuteným syrmi, ovocím a pokojne aj mäsom, tiež k jednoducho upraveným mäsovým jedlám.
CUVEÉ ROSE
Odporúčam špeciálne k rybacím predjedlám, foie gras, sviežim studeným krémovým polievkam, ovocným šalátom, sorbetom a pokojne ho môžeme využiť aj priamo na výrobu sorbetu.
GRAND CRU
Je vhodný ako prípitok a na recepciách aj sprievodne ku kanapkám alebo fingersfood. Takýto jemný a vyvážený cider sa hodí aj ku grilovaným mäsám alebo rybám s jednoduchou prílohou.
Tomáš Vyšvader (1983, Malacky)
• Súťaž Corner Somelier Competitin (2008) – 2. miesto
• Účasť v hodnotení 10 najlepších someliérov podľa týždenníka Trend od roku 2007, 2008, 2009...
• Súťaž Somelier roka 2008 na Slovensku- Gurman Award
• Súťaž Majstrovstvá Slovenska Lacko & Majtán 1961 (2014) – 1. miesto
• Majstrovstva Slovenska v sabráži (2014, Donovaly) – 2. miesto
• Majstrovstva Slovenska v sabráži (2015, Donovaly) – 1. miesto
• Držiteľ slovenského rekordu v sabráži v nadmorskej výške 1670m.n.m. (2015)
--------------------------------------------------------
Zdroj/Foto: PR, Heineken Slovensko
gastro, gastroweb