Späť

Zimný festival jedla očami reštaurácií

Pondelok, 29.2. 2016, 13:24

Čo o Zimnom festivale jedla tento rok hovoria šéfkuchári, manažéri a majitelia festivalových reštaurácií?

 

Michal Škorec, šéfkuchár DIVA restaurant, Bánovce nad Bebravou

„My ako malá reštaurácia  v malom meste sme boli veľmi poctení, že sme sa mohli zapojiť do tohto ročníka ZFJ.  V Trenčianskom kraji to boli iba tri reštaurácie. Na nováčika sme mali celkom peknú návštevnosť a pomohlo nám to hlavne v rozvíjaní nášho mena. Naši hostia boli prevažne z iných miest a prišli na základe lákavého menu. Z obľúbených jedál u nás boli diviačie líčka, no veľký úspech mal aj dezert (bonus) škvarkové pagáče plnene slivkovým lekvárom.“

Igor Čehy, Executive chef River Bank, Grand Hotel River Park, Bratislava  

(1 Vidlička od Gurmán Award,  2-krát Kuchár roka na Slovensku)

„Komunikoval som s hosťami a všetkých potešila ponuka aj výber menu. Na festivale sa zúčastnili napríklad aj predstavitelia ambasád a niektorí hostia boli u nás počas festivalu na pracovných obedoch, a to aj viackrát. Sme radi, že projekt je úspešný  

a určite sa zapojíme aj na budúci rok.“

Peter Dandar, F&B manažér River Bank, Grand Hotel River Park, Bratislava

“Spolu k nám prišlo počas Zimného festivalu jedla 130 hostí. Každý odchádzal nadšený. Snažili sme sa pripraviť príjemnú atmosféru a ponúkali sme hosťom najlepšie stoly s výhľadom na nábrežie. Hostia využívali väčšinou kupóny na 3-chodové menu. Všetkým veľmi chutilo. Ak mal niekto požiadavku, aby bolo jedlo „gluten free“, vyhoveli sme a zmenili suroviny na prípravu jedál. Hosťom sa páčila prezentácia jedla, ale aj priestory reštaurácie River Bank. Milo ich prekvapila naša pozornosť - pohárik medoviny. Najobľúbenejším jedlom bola foie gras kačacia pečeň a najväčším prekvapením v rámci servírovaných jedál bolo vtáčie mlieko ako dezert.“

Roman Pavúk, majiteľ Pavúk wine restaurant, Modra

(1 Vidlička od Gurmán Award, Tematická reštaurácia roka 2012 – 2014)

„Zimný festival jedla v tomto roku celkovo splnil naše predstavy, aj keď v porovnaní s minulým ročníkom našu reštauráciu navštívilo menej hostí, ale tí, ktorí si festival kúpili, sa seriózne zaujímali o nové jedlá, a preto nás to teší. Takže aj napriek slabšej účasti, festival splnil svoje poslanie. Najviac vyberané v našej reštaurácii bolo 3-chodové menu, a ak by sme mali vybrať jedno jedlo, tak volíme na základe predaných porcii Panenku z diviaka na grile podávanú s paštrnákovým pyré a šípkovou redukciou.“

Peter Kiss, šéfkuchár  UFO watch.taste.groove, Bratislava

(2 Vidličky od Gurmán Award, Prémiová reštaurácia roka 2011)

„Našu účasť v ZFJ hodnotíme veľmi pozitívne. Vďaka dobrej mediálnej podpore a organizácii k nám prilákal nových hostí, pre ktorých sme pripravili zážitok z dobrého jedla, dokonalého servisu a, samozrejme, neopakovateľnej atmosféry, ktorú reštaurácia UFO ponúka. Z môjho pohľadu som veľmi rád, že sa nám podarilo opäť pozitívne prezentovať našu kuchyňu a hostia odchádzali spokojní. Verím, že sa k nám budú vracať a odporúčať nás svojim známym.“

Pavol Benčík, CEO Benčík Culinary Group, reštaurácie Carnevalle a Zylinder, Bratislava

„ZFJ je jediný gastro počin s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý dáva hosťom možnosť testovať kuchyne ich majstrov. Som naozaj rád, že aj naše reštaurácie Carnevalle a Zylinder sú jeho súčasťou. Podporuje to dôveru zákazníkov, o ktorú bojujeme.“

Dana Říhová, majiteľka reštaurácie Nostalgie, Spišská Nová Ves

„Každým rokom vidím väčší záujem zo strany zákazníkov o Zimný festival jedla. Dostal sa do povedomia ľudí, usporiadateľ mu robí väčšiu propagáciu, ale i zúčastnené reštaurácie a hotely. Ja v mojej účasti vidím hlavne možnosť osloviť aj novú klientelu, ktorá o nás zatiaľ iba počula, no prišli nás i z okolitých miest navštíviť po prvýkrát. Slovenská kuchyňa podaná trochu modernejšie si získava popularitu u hostí, vraciame sa k tradičným surovinám ako bryndza, šošovica, krúpy. Nami ponúkané jedlá v tomto ročníku mali úspech, jednoduchý bryndzový demikát oslovil svojou poctivou chuťou, filet z ostrieža so šošovicovým šalátom a karfiolovou kašou s vanilkou bol zvláštnou kombináciou jedál, ktorá prekvapila a zaujala, hovädzie stehno pripravené metódou sous-vide s dubákovým krupotom a koreňovou zeleninou bol tiež obľúbeným a chutným výberom. Zároveň nás navštívili aj účastníci Košickej trasy Gurmán busu, pre ktorých sme pripravili výstup na najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku, aby si po zdolaní 155 schodov pozreli z výšky naše krásne šošovkovité námestie a pokochali sa výhľadom na Vysoké Tatry. Ako bonus pre zákazníkov sme si tento rok pripravili domáce zemiakové šúľance s makom a slivkovým lekvárom, tak ako ich robievali naše staré mamy. Verím, že i budúci rok bude záujem o takúto netradičnú akciu na Slovensku, ktorú organizuje Rado Nackin so svojim tímom z Gurmána na Slovensku.“


Zdroj: Zimný festival jedla

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30