Späť

Vojto Artz: Trendy v gastronómii pre rok 2019

Piatok, 11.1. 2019, 12:58

Ekológia, zdravé maškrtenie či čaje vo všetkých jeho podobách. Čo čaká gastronómiu v roku 2019? Najnovšie trendy zozbieral Vojto Artz, šéfkuchár METRO a prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Ekológia alebo Jedlo a dobro

Svet čoraz viac hovorí o udržateľnosti, plytvaní potravinami či plastoch. Toto všetko bude gastronómiu zaujímať ešte viac ako predtým. O ekológiu a šetrné zaobchádzanie s potravinami sa zaujímajú známe osobnosti aj „veľké značky“. Napríklad spoločnosť METRO Cash & Carry SR podpísala v decembri so Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov Memorandum o napĺňaní princípov maximálnej využiteľnosti potravín, potravinovej solidarity a spoločnosti bez odpadov. K memorandu sa môžu pripojiť ďalší gastro špecialisti a ľudia rešpektujúci princípy zero waste.

Zdravé maškrtenie či vedomá strava ako životný štýl

Riasy, klíčky či kvety sú už bežnou súčasťou jedál a nápojov. Spotrebitelia si čoraz viac uvedomujú pôvod potravín a vôbec im nie je ľahostajný. Od výrobcov očakávajú transparentnosť v označovaní zloženia produktov a kvalitu výrobkov. Tieto trendy budú pokračovať.

Fermentácia alebo tzv. dobré baktérie

Fermentovaný nápoj z čaju (kombucha), domáce malinovky či „craftové pivo“ si už našli svojich zákazníkov. Trend fermentácie sa bude rozširovať aj do vlastných jedál a ich prípravy, príkladom je zakysanka, kefír, kvasené uhorky, či na Slovensku veľmi obľúbená kvasená kapusta. Rozšíri sa konzumácia čo najmenej upravených surovín na tanieroch.

Bistro a street food na vysokej úrovni

Perfektné jedlá pripravené kulinárskymi majstrami, ale veľmi rýchlo, jednoducho konzumovateľné a cenovo dostupné (tempura, kebab, ázijské knedličky, kukuričné placky s rôznymi náplňami, a mnoho ďalšieho) si ešte viac posilnia svoje postavenie.

Nevšedné chute alebo pop-up večere

Nekonvenčné lokality, utajené menu a zaujímaví ľudia – trendom bude aj zážitková kuchyňa s príbehom na netradičných miestach.

V hlavnej úlohe čaj

Počas roku 2019 budú ľudia využívať všemožné typy zmesí, odrôd čaju, rôzne spôsoby ich prípravy, koktejly s čajom či napríklad čapovaný „Nitro tea“.

Z pohodlia domova do reštaurácie

Ľudia sa vrátia do podnikov. Už ich prestane baviť rozbaľovať plastové krabičky s jedlom, a to s ohľadom na našu planétu a trendy "zero waste" či "less plastic", a začnú si jedlo opäť vychutnávať v reštaurácii.

Mäso a to ostatné

Najviac sa bude hovoriť o vývoji „heme“ (špeciálna prísada). Tento produkt by sa mal stať odrazovým mostíkom na využívanie ekologických náhrad mäsa a bielkovín. Milovníci mäsa sa však nemusia obávať a aj klasické mäso dostane patričný priestor – napríklad Bavette zo spodnej časti sviečkovej či Merlot cut alebo Vegas strip z ramennej časti.

Z farmy priamo na stôl

Tento trend nám kraľuje už od minulých rokov a farmárske produkty ako také už nejaký čas dominujú všetkým trendom. Úplne najnovším trendom pre reštaurácie je vytváranie vlastných "poľnohospodárstiev", niektoré si sami začínajú pestovať zeleninu a ovocie pre svoje menu. Dnes už mnohé majú vlastnú bylinkovú skalku či záhradku.

Vege si čoraz častejšie hovorí o svoje miesto

O vege už bolo povedané dosť. Rok 2019 bude skôr rokom, kedy sa podniky viac zamerajú na samotnú skladbu menu. V niektorých podnikoch tvorí vegetariánske menu až polovicu všetkých jedál a stáva sa jeho základom. Presadzuje sa aj v degustačných menu a taktiež vo "fine-dining" segmente, čiže v zážitkovej gastronómii.

Globalizácia v kuchyni

Pred pár rokmi prebehol Európou trend ázijskej a indickej kuchyne, no tento rok sa o slovo hlási "latinskoamerická kuchyňa". Veď kto by si nedal jedlá ako ceviche (pripravené z čerstvej surovej ryby), pisco sour (typický alkoholický koktejl) či arepas (pečivo z kukuricového cesta).

Zdroj/Foto: METRO

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30