
Sladkovodné ryby: Atrakcia pre turistov z čias Mateja Korvína?
Sobota, 19.5. 2018, 23:50Našou slabosťou sú sladkovodné ryby. Priznávame bez mučenia. Aj keď nie sme odborníci na výživu a variť „z lokálnych surovín“ je síce marketingovo pekné, ale prakticky nie vždy zvládnuteľné (ťažko v okolí zohnať všetky ingrediencie a koreniny, ktoré potrebujeme napríklad do halászlé, ak ich v blízkosti nemá nikto v potrebnej kvalite).
Jednoducho sme na Dunaji, ktorý ponúka širokú paletu možností a my sme si na jedálny lístok vybrali jednu z nich. Jesetera.
Je to úžasná ryba, ktorá podľa informácií z odborných zdrojov žije v Dunaji od čias dinosaurov. Dokonca sa našli stopy po týchto fantastických živočíchoch aj v ruinách rímskych pevností na brehoch Dunaja. Počas vlády Habsburgovcov patril jeseter k vychýreným delikatesám a nemohol chýbať na stoloch uhorskej šľachty. A v archívoch o historickej Bratislave nájdeme zmienky o rybom trhu, ktorý bol veľmi populárny. Históriu sme si naštudovali, museli sme však prejsť do 21.storočia.
Súčasnosť je o niečo smutnejšia – jesetery v tokoch riek bojujú s vyhynutím, ľudia im kladú do cesty prekážky, s ktorými si sami nevedia poradiť. Našťastie (ale kvôli špeciálnej chuti ani veľmi nie) dnes jesetery prežívajú na farmách. Tie naše konkrétne hneď za rohom – v eko rybárstve v Stupave.
Jeseter je ryba, pri ktorej nebojujete s kosťami – aj pri jedení v reštaurácii s niekým menej známym si zachováte dekórum a nevyťahujete kosti z úst. Vhodný je rovnako pre deti. Je šťavnatý, o niečo mastnejší (ale stále sa bavíme o rybách, nie o bravčovom bôčiku ) a jeho mäso štruktúrou pripomína kapra.
Ryby nie je nutné za každých okolností vysmážať, ale pri jeseterovi je to možné a dokonca aj veľmi chutné. Proti gustu žiadny dišputát, jeseter pečený v celku je však skutočne výnimočný. Len tak so zemiakmi či zeleninou a k tomu na podčiarknutie výnimočnej chuti biele víno.
Nie všetci hostia túto rybu poznajú, ale pokiaľ si nechajú poradiť, tak ešte nikto neľutoval. Spoločné posedenie s priateľmi môžete tiež trochu zmeniť a namiesto grilovaného mäsa vyskúšať jesetera. Preto dajme spolu príležitosť fantastickým jedlám, ktoré majú u nás históriu a tradíciu.
Zdroj/Foto: Michal Kesjar, manažer reštaurácie Knajpa na Dunaji