Späť

Sladkovodné ryby: Atrakcia pre turistov z čias Mateja Korvína?

Sobota, 19.5. 2018, 23:50

Našou slabosťou sú sladkovodné ryby. Priznávame bez mučenia. Aj keď nie sme odborníci na výživu a variť „z lokálnych surovín“ je síce marketingovo pekné, ale prakticky nie vždy zvládnuteľné (ťažko v okolí zohnať všetky ingrediencie a koreniny, ktoré potrebujeme napríklad do halászlé, ak ich v blízkosti nemá nikto v potrebnej kvalite).

Jednoducho sme na Dunaji, ktorý ponúka širokú paletu možností a my sme si na jedálny lístok vybrali jednu z nich. Jesetera.

Je to úžasná ryba, ktorá podľa informácií z odborných zdrojov žije v Dunaji od čias dinosaurov. Dokonca sa našli stopy po týchto fantastických živočíchoch aj v ruinách rímskych pevností na brehoch Dunaja. Počas vlády Habsburgovcov patril jeseter k vychýreným delikatesám a nemohol chýbať na stoloch uhorskej šľachty. A v archívoch o historickej Bratislave nájdeme zmienky o rybom trhu, ktorý bol veľmi populárny. Históriu sme si naštudovali, museli sme však prejsť do 21.storočia.

Súčasnosť je o niečo smutnejšia – jesetery v tokoch riek bojujú s vyhynutím, ľudia im kladú do cesty prekážky, s ktorými si sami nevedia poradiť. Našťastie (ale kvôli špeciálnej chuti ani veľmi nie) dnes jesetery prežívajú na farmách. Tie naše konkrétne hneď za rohom – v eko rybárstve v Stupave.

Jeseter je ryba, pri ktorej nebojujete s kosťami – aj pri jedení v reštaurácii s niekým menej známym si zachováte dekórum a nevyťahujete kosti z úst. Vhodný je rovnako pre deti. Je šťavnatý, o niečo mastnejší (ale stále sa bavíme o rybách, nie o bravčovom bôčiku Usmiaty) a jeho mäso štruktúrou pripomína kapra.

Ryby nie je nutné za každých okolností vysmážať, ale pri jeseterovi je to možné a dokonca aj veľmi chutné. Proti gustu žiadny dišputát, jeseter pečený v celku je však skutočne výnimočný. Len tak so zemiakmi či zeleninou a k tomu na podčiarknutie výnimočnej chuti biele víno.

Nie všetci hostia túto rybu poznajú, ale pokiaľ si nechajú poradiť, tak ešte nikto neľutoval. Spoločné posedenie s priateľmi môžete tiež trochu zmeniť a namiesto grilovaného mäsa vyskúšať jesetera.  Preto dajme spolu príležitosť fantastickým jedlám, ktoré majú u nás históriu a tradíciu.

Zdroj/Foto: Michal Kesjar, manažer reštaurácie Knajpa na Dunaji

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Sobota, 1.12. 2018 - 1.deňMSVK Barista 2019 / Semifinále
Sobota, 1.12. 2018 - 2.deňMSVK Barista 2019 / Semifinále
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031