Moja káva: Veronika Gálová
Nedeľa, 8.6. 2014, 23:30Slovenská baristka Veronika Gálová, pôsobiaca v pražskej pražiarni La Boheme Cafe, nedávno uspela na českých majstrovstvách baristov. Zvíťazila v kategórii Coffee in Good Spirits aj vďaka svojmu kávovému nápoju Coffee Cognac, ktorý prezentuje na GASTROwebe.
Názov drinku Coffee Cognac odkrýva jeho podstatu – je to nápoj, ktorý je možné prirovnať ku koňaku, s ktorým si môžete vychutnávať dlhé chvíle v kaviarni pri knihe alebo dobrej spoločnosti. Podáva sa v skle na koňak a mal by sa popíjať po dúškoch a užívať si tak jeho chuť ako sa vyvíja spolu s klesajúcou teplotou. Výsledkom je sladší, jemne korenistý nápoj, ktorý má plnú, príjemne olejnatú dochuť.
Coffee Cognac
10 ml Gabriel Boudier Liqueur Cassis & Pain d’Epices (čierne ríbezle a perník)
10 ml Gabriel Boudier Créme Peche & Fleur d’Hibiscus (broskyňa a ibištek)
10 ml biely rum z cukrovej trstiny Havana Club, infuzovaný cascarou
80 ml filtrovanej kávy Brazil Bob-o-link, pulp-natural method, pražiareň La Boheme Cafe
Nápoj je jednoduchý na prípravu: zmiešame kávu Brazília Bob-o-link z pražiarne La Boheme Cafe spolu s dvoma likérmi od Gabriel Boudier s príchuťou čiernej ríbezle a perníka a s príchuťou broskyne a ibišteka a s bielym rumom, infuzovaným s cascarou (cascara sú sušené šupky z kávových čerešní).
Biely rum infuzovaný s cascarou sa pripravuje metódou macerovania. Cascaru naložíme do kvalitného bieleho rumu z cukrovej trstiny v pomere 1:4, necháme na 24 hodín v chlade a potom scedíme. Výsledkom je rum s výraznou chuťou po kávových čerešniach, hrozienkach a trstinovom cukre.
Foto: Archív V. Gálovej