Späť

Kultúra pitia kávy na Slovensku

Pondelok, 28.10. 2019, 22:55

Káva sa pije po celom svete. Má rôzne podoby, prípravy i konzumentov. Tých možno rozdeliť na dva tábory. Ten prvý, väčší, pije kávu pre potrebu. Vďaka kofeínu, ktorý káva obsahuje, sa cítia povzbudení a pripravení riešiť všetky radosti i starosti, ktoré ich čakajú. Ten menší pije kávu kvôli jej chuti. Nie sú závislí na kofeíne, ale práve na príjemnom pocite v ústach, ktorý ich sprevádza počas celého dňa.

 „Turek“ – zalievaná káva     

Najčastejšie pripravovanou kávou v domácnostiach je zalievaná. Často nesprávne nazývaná ako „Turek“.  Väčšina ľudí si doma potrebuje kávu pripraviť jednoducho a  rýchlo. Práve preto je forma zalievanej kávy veľmi obľúbená. Množstvo z týchto ľudí vôbec nerieši na akú hrúbku si má kávu pomlieť, či koľko kávy si má do šálky nasypať. Preto chuť ich kávy je stále rovnaká, maximálne je slabšia alebo silnejšia, podľa toho či im ubehne ruka pri jej sypaní do šálky. Dokonca chuť ich kávy je často trpká. Prečo? Koľkí si ráno zalejú svoju obľúbenú kávu a následne si ju nechajú vychladnúť, pretože je príliš horúca, alebo jednoducho na ňu zabudnú? Po približne 4 minútach sa v káve lúhujú škodlivé látky, ktoré nám práve spomínanú trpkosť spôsobujú. Okrem nepríjemnej chuti, vďaka dlhému lúhovaniu kávy, môžu mať niektorí ľudia aj rôzne zdravotné problémy. Na základe toho sa ľudia naučili piť kávu práve iba kvôli jej povzbudivým účinkom a jej prípravu či konzumáciu považujú za určitú rutinu a nič výnimočné.

V súčasnosti aj vďaka školiacemu stredisku Academy of Coffee postupne ľudí učíme pripravovať kávu aj doma chutne a hlavne zdravo. Ľudia majú možnosť získať potrebné informácie o rôznorodosti odrôd káv, významu rôznej hrúbky mletia či teploty vody a doby lúhovania.  Vďaka tomu sa ich domáca príprava kávy ,,Turek“ stáva hrou a môžu spoznávať rôzne arómy a chute svojej kávy.

Druhou obľúbenou činnosťou Slovákov je návšteva kaviarní. Káva spája ľudí, čoho dôkazom je aj vysoká návštevnosť týchto gastronomických prevádzok. Ľudia sa stretávajú počas celého dňa a ich hlavným cieľom je stretnutie s blízkou osobou, kolegom či firemným partnerom. A pri čom sa najlepšie porozprávajú? No predsa pri šálke kvalitnej a zdravo pripravenej kávy.

Jedno „piccollo“ či „presso“, prosím

Žijeme v tzv. začarovanom kruhu. Cieľom baristických kurzov je naučiť ľudí všetko potrebné o káve. Či už ide o degustáciu, správnu prípravu, ale aj tzv. slovník, teda ako si správne kávu v kaviarni vypýtať. Po vyškolení každý absolvent vie, čo je to espresso, čo espresso lungo a čo to vlastne znamená „piccollo“ alebo „presso“. Avšak v samotnej prevádzke sa to už dodržiava ťažšie. Prečo? Práve kvôli ,,začarovanému kruhu“. Barista síce vie, čo je to espresso, ale príde zákazník, ktorý si automaticky vypýta ,,piccollo“ alebo „presso“. Čo teraz? Je na baristovi, aby v prípade „piccola“ priniesol to správne pripravené espresso a v prípade „pressa“ to správne pripravené espresso lungo so slovami nech sa páči vaše espresso, alebo espresso lungo. Edukácia hostí je príjemnou a dôležitou povinnosťou každého baristu.

Druhá strana nášho „začarovaného kruhu“ sa týka zákazníkov. Mnohí už vedia, akú kávu si majú pýtať. Avšak často sa stane, že hosť si objedná espresso, a otázka čašníka, či baristu je: ,,Malé, alebo veľké?“. Prečo? Lebo barista si nie je istý, či zákazník vie, čo si vlastne pýta, tak sa radšej poistí otázkou. Ak zákazník vie, čo si pýta jeho odpoveď by mala byť veľmi jednoduchá – len espresso. Espresso je len jedno – objem 20 ml až 30 ml a čas extrakcie 20 až 30 sekúnd. Často sa totiž stáva, že zákazník si síce vypýta espresso, no keď barista prinesie espresso, ohradí sa tým, že chcel väčšie. Ako si teda vypýtať správne to väčšie?

Čo si predstavujeme pod pojmom „presso“?

Všeobecne u nás ľudia majú radi veľkú kávu, teda nejakým spôsobom zriedenú. Nie každý má rád silu a intenzitu základného kávového nápoja – espressa. Množstvo zákazníkov si doňho preto pridáva horúcu vodu, či si jednoducho vypýta skrátenú verziu ,,presso“. Pod „pressom“ takmer v každej prevádzke dostaneme kávu vo veľkej šálke, ktorá má minimálnu krému a často trpkú dochuť. Konzumenti preto často siahnu po mlieku alebo smotane či cukre. Následne z kávy máme tzv. kakavko s kofeínom, pri ktorom sa vôbec nemôžeme baviť o nejakej chuti. ,,Presso“ sa vo väčšine prevádzok pripravuje tak, že káva tečie zo stroja viac ako 30 sekúnd, neraz aj dvoj-, trojnásobok správneho času. Po 30 sekundách sa v káve lúhujú aj škodlivé látky, ktoré nám môžu spôsobiť zdravotné problémy, no najmä spôsobujú nepríjemnú trpkú chuť samotného nápoja. Preto ak máme radi väčšiu kávu je potrebné si objednať espresso lungo. Espresso sa pripraví do väčšej šálky a následne sa v separátnej kanvičke podáva horúca voda na zriedenie chuti espressa. V niektorých prevádzkach sa espresso lungo podáva už s horúcou vodou priamo v espresse. Na prvý pohľad to pripomína „presso“, no chuť je ďaleko lepšia. Takmer žiadna trpkosť, so zjemnenou chuťou kávy.

Kombinácia mlieka a kávy

Mnohí preferujú práve kombináciu mlieka a kávy, pretože si chcú silnú chuť kávy zjemniť. Princíp spojenia kávy a mlieka je však opačný. Ak speníme mlieko správne, čo znamená krémová konzistencia a teplota od 55 do 70°C, jeho chuť zosladne. Na základe toho espresso zvýrazní svoju celkovú chuť a my tak máme možnosť degustovať mliečny krém s výraznou chuťou kávy, podľa toho, z ktorej krajiny daná odroda pochádza. Máte chuť na horkú čokoládu? Zvoľte mliečny nápoj, ktorého základom bude espresso z Brazílie, máte chuť na niečo výrazne ovocné a svieže? Etiópia, či Keňa vám tento pôžitok určite zaručia.

Najviac populárne je u nás cappuccino. Ak si ho objednáte vo viacerých prevádzkach, nedostanete ho všade rovnaké. Slabo vyškolený personál a častý nezáujem majiteľov spôsobuje to, že cappuccina v niektorých podnikoch pripomínajú „Tatry“ – veľké kopce. Prepálené mlieko s veľkými bublinami a suchou penou zďaleka nekorešponduje s jeho správnou a chutnou verziou. Pre čiastočné doladenie vizuálnej i chuťovej stránky takto pripraveného cappuccina si na jeho kopčekoch nájdete aj škoricu alebo kakao. Práve týmto sa snažia mnohé prevádzky zmazať nepríjemnú chuť prepáleného mlieka. Čo robiť, ak nám takéto cappuccino pristane na stole? Najvhodnejšie je ho vrátiť! Prepálené mlieko a jeho suchá pena nám neprinesie požadovanú lahodnú chuť kávy a mlieka ihneď po odpití, ba dokonca nám môže spôsobiť rôzne zdravotné ťažkosti.

Ak si najbližšie teda plánujete radšej v kaviarni vypýtať namiesto cappuccina alebo latte macchiatta len zvlášť mlieko k espressu, ubezpečte sa, že mlieko, ktoré si plánujete naliať do kávy, je teplé. Studené mlieko a smotana ničia totiž chuťové vlastnosti espressa a vy tak už nebudete mať možnosť cítiť jeho pravé a čisté chute.

Instantné nápoje – problém všetkých

Žijeme v uponáhľanej dobe. Práve preto ľudia často siahajú po rýchlych prípravách jedál i nápojov. Káva taktiež nie je výnimkou. Ako náhradu tohto vzácneho moku si volia instantné nápoje, ktoré nesprávne nazývajú kávou. Práve tu sa bavíme o skupine ľudí, ktorí pijú kávu len kvôli kofeínu. Instantné nápoje obsahujú taktiež kofeín a ich príprava je veľmi rýchla – nasypať a zaliať. Ani zďaleka však nepripomínajú chuť kávy, ktorú si radi vychutnávame. Preto mnohí pridajú mlieko, cukor a chuť je znesiteľnejšia. Ľudia si však neuvedomujú, že pitím instantných nápojov si veľakrát zarábajú na veľké zdravotné problémy, ktoré sa môžu prejaviť aj v neskoršom veku. Výroba instantných nápojov prebieha často z poškodených alebo prehnitých kávovníkových zŕn a v tých lepších prípadoch z viackrát vylúhovaného kávového extraktu. A či je to teda zlé? Veď predsa ani zalievanú kávu si po dopití nezalejete ešte raz. Pritom zdravá a chutná káva sa dá pripraviť za podobne rýchly čas ako ten instantný nápoj. Stačí len vedieť ako na to a chcieť. Chuťové poháriky i váš organizmus sa vám určite odvďačia.

Kultúra pitia aj prípravy kávy je v každej krajine iná. Jedna vec je však pre všetkých rovnaká – káva spája ľudí. Je jedno či si zalievate kávu doma, stlačíte gombík na automatickom kávovare v kancelárii alebo si vychutnáte espresso prípadne cappucino v kaviarni. Podstatné je, aby ste mali z kávy pôžitok. Jej pitie i príprava by mala byť pre vás radosť.

Nemali by sme však zabúdať ani na ľudí, vďaka ktorým si tu kávu môžeme vychutnávať každý deň. Či už je to samotný farmár, pražiar, alebo barista. Správnou prípravou a pitím kávy vzdávame úctu všetkým, ktorým záleží na kávovej kultúre na celom svete!

Neberme kávu ako samozrejmosť.  Pretože ňou nie je!

---------------------------------------------------------------

Zdroj: Academy of Coffee, Nikoleta Šalmíková

Foto: Veronika Holišová

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930