Z Krušovíc prichádza ležiak chmelený za studena
Utorok, 13.2. 2018, 22:31Kráľovský pivovar Krušovice ako vôbec prvý pivovar v Českej a Slovenskej republike začal využívať technológiu studeného chmelenia v priemyselnej, veľkoobjemovej výrobe.
Vďaka zavedeniu tohto technologického procesu môže svojim konzumentom predstaviť ďalší z radu pivných špeciálov. Tentoraz je to Ležiak za studena chmelený. Takto pripravené pivo vyniká bohatšou a výraznejšou arómou ušľachtilého žateckého chmeľu.
Studené chmelenie je medzi pivovarníkmi známe približne dve storočia. V počiatkoch pomáhalo udržať pivo dlhšie čerstvé, počas jeho plavieb z Veľkej Británie do kolónií tamojším vojakom. Okrem lepších konzervačných vlastností sa týmto spôsobom z chmeľu do piva dostáva oveľa viac vôní.
Chmeľ sa pridáva do piva väčšinou počas takzvaného „chmeľovaru“ a to na viackrát. Čím dlhšie chmeľ v pive vrie, tým mu pridá viac horkosti. Naopak, čím neskôr do „chmeľovaru“ chmeľ pridáme, tým zostane viac arómy. Proces studeného chmelenia nastáva, až keď je celé pivo uvarené a schladené.
Žatecký poloraný červeňák obohatí pivo počas jeho zrenia o charakteristickú chmeľovú vôňu a výrazný chmeľový dozvuk.
Nový pivný špeciál s výraznejšou chmeľovou vôňou a s príjemnou, vyváženou chuťou od značky Krušovice je dostupný od polovice februára vo vybraných puboch na celom Slovensku v limitovanej edícii do vypredania zásob.
Zdroj: PR, HEINEKEN