Späť

Z Krušovíc prichádza ležiak chmelený za studena

Utorok, 13.2. 2018, 22:31

Kráľovský pivovar Krušovice ako vôbec prvý pivovar v Českej a Slovenskej republike začal využívať technológiu studeného chmelenia v priemyselnej, veľkoobjemovej výrobe.

Vďaka zavedeniu tohto technologického procesu môže svojim konzumentom predstaviť ďalší z radu pivných špeciálov. Tentoraz je to Ležiak za studena chmelený.  Takto pripravené pivo vyniká bohatšou a výraznejšou arómou ušľachtilého žateckého chmeľu.

Studené chmelenie je medzi pivovarníkmi známe približne dve storočia. V počiatkoch pomáhalo udržať pivo dlhšie čerstvé, počas jeho plavieb z Veľkej Británie do kolónií tamojším vojakom. Okrem lepších konzervačných vlastností sa týmto spôsobom z chmeľu do piva dostáva oveľa viac vôní.

Chmeľ sa pridáva do piva väčšinou počas takzvaného „chmeľovaru“ a to na viackrát. Čím dlhšie chmeľ v pive vrie, tým mu pridá viac horkosti. Naopak, čím neskôr do „chmeľovaru“ chmeľ pridáme, tým zostane viac arómy. Proces studeného chmelenia nastáva, až keď je celé pivo uvarené a schladené.

Žatecký poloraný červeňák obohatí pivo počas jeho zrenia o charakteristickú chmeľovú vôňu a výrazný chmeľový dozvuk.

Nový pivný špeciál s výraznejšou chmeľovou vôňou a s príjemnou, vyváženou chuťou  od značky Krušovice je dostupný od polovice februára vo vybraných puboch na celom Slovensku v limitovanej edícii do vypredania zásob.

Zdroj: PR, HEINEKEN

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031