Mamina rusínska kuchyňa
Streda, 5.9. 2018, 23:22Tatarčané pirohy, mačanka či holubky. Nechceme, aby tieto tajomstvá kuchyne Rusínov zapadli prachom. Prinášame Vám unikátnu trojjazyčnú knihu Mamina rusínska kuchyňa, v ktorej objavíte 52 rusínskych receptov. Jedlá v knižke pripravila skutočná mama na skutočnom východe!
Celý rok rusínskej kuchyne sme v knihe rozdelili do piatich kapitol - od Vianoc, cez Veľkú noc až po každodenné jedlo ľudí na dedine. Kniha je trojjazyčná, recepty sú napísané v slovenskom, rusínskom aj v anglickom jazyku. Dizajn knihy sme zverili do rúk Tomášovi Kompaníkovi, ktorý si ako predlohu zobral tradičné vzory, používané najmä na ľudových krojoch v našom kraji.
Pri príprave receptov sme použili len suroviny, ktoré boli v minulosti vždy doma. Či už si ich naši rodičia a starí rodičia vypestovali na záhrade alebo nazbierali v lese - zemiaky, kyslá kapusta, fazuľa, hríby, cesnak aj orechy.
Úvodná kapitola je vianočná. Mnohí Rusíni sú pravoslávneho vierovyznania a vianočné sviatky sa začínajú 6. januára. V druhej kapitole nájdete recepty, ktoré sa varia počas Veľkej noci. Nechýba recept na tradičnú veľkonočnú pasku a domáce klobásky. Tretia kapitola Leto na dedine obsahuje recepty na pečené pirohy či buchty, ktoré sme si brávali aj na pole a pochutnávali si na nich po kosení a hrabaní. Kapitola Jeseň je o receptoch z kyslej kapusty a hríbov, ako napríklad mačanka, boršč aj preslávené holubky. Tradičná slovenská surovina - zemiaky, má v knihe samostatnú kapitolu. Obsahuje recepty na lokše, nalesniky a gugeľ.
V knihe Mamina rusínska kuchyňa autorka Oli Džupinková píše o rusínskych zvykoch, tradíciách a jedlách vo svojej rodine. Nájdete v nej tradičné rusínske recepty z východu Slovenska pri ukrajinských hraniciach na celý rok. „Chceme zachovať tatarčané pirohy či holubky pre ďalšie generácie. Aby sme spoznali svoje korene aj cez jedlo.“
Vydanie knihy môžete podporiť TU!