Späť

Juniorské majstrovstvá somelierov opäť vyhrala Miriama Havettová

Nedeľa, 1.4. 2018, 00:32

Tradičná súťaž mladých somelierov Vitis Trophée Junior 2018 pozná svojich víťazov. Spomedzi 22 súťažiacich si prvenstvo opäť po roku odniesla Miriama Havettová zo strednej odbornej školy v Nových Zámkoch. V poradí už piaty ročník obľúbeného podujatia sa konal 26. a 27. marca v priestoroch Spojenej školy v Modrom Kameni.

Talentovaní somelieri do 21 rokov museli o svojich vedomostiach presvedčiť odbornú porotu. Pod vedením predsedníčky, hlavnej enologičky spoločnosti Vitis Pezinok Ingrid Vajczikovej, absolvovali súťažiaci teoretickú a praktickú časť. Teoretická časť sa skladala z testu so všeobecnými otázkami z oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku a vo svete, gastronómie a somelierstva. Praktická časť preverila schopnosti správne posúdiť a senzoricky zhodnotiť vlastnosti nápojov, ako aj zručnosti v servise vína.

Víťazstvo z 5. ročníka juniorských somelierskych majstrovstiev Slovenska si napokon odniesla Miriama Havettová a nadviazala tak na svoj vlaňajší triumf. „Zdalo sa mi, že na tomto ročníku bola konkurencia väčšia. Všetci súťažiaci každým rokom napredujú. Víťazstvo ma určite prekvapilo, pretože to bolo náročnejšie v porovnaní s minulým rokom,“ povedala po prebratí ocenenia víťazka, ktorá si vyslúžila veľkú pochvalu od hodnotiacej komisie najmä za servis vína.

Druhé miesto obsadila zástupkyňa domácej Spojenej školy v Modrom Kameni Patrícia Bačová, tretí bol Erik Dorušinec, študent Súkromnej strednej odbornej školy v Trnave.

„Na tejto súťaži sa mi páči práve tá náročnosť, či už vedomostný test, ktorý obsahoval otázky nielen z oblasti vinárstva a vinohradníctva, ale aj alkoholických nápojov, tiež senzorika, kde sme mali určiť odrody a senzoricky opísať vzorku. Ja to beriem ako skúšku, či som sa zlepšila oproti minulému roku alebo nie. A som rada, že som uspela. Súťaž mi dáva nové znalosti, skúsenosti, ktoré ma posúvajú vpred a o tom to vlastne je," zhodnotila Patrícia Bačová.

„Tejto súťaže som sa zúčastnil po prvýkrát a bol som veľmi prekvapený zo zručností a vedomostí svojich súperov. Dostal som sa až do finále, čo som ani nečakal, pretože konkurencia bola naozaj silná. Som rád, že sa profesionalita somelierov na Slovensku posúva stále vyššie a vyššie. Mne osobne táto súťaž dala veľmi veľa nových vedomostí a posunula ma o krok v pred,“ zdôraznil Erik Dorušinec.

Porota mala pri hodnotení a rozhodovaní mimoriadne náročnú úlohu. Študenti ani tento rok nenechali nič na náhodu a na podujatí sa odprezentovali na vysokej úrovni. „Mladí somelieri  sú každý rok lepšie a lepšie pripravení. Posun vidíme najmä na nových študentoch, ktorí sú na súťaži po prvý raz. Spočiatku sú veľmi ostýchaví, ale vo finále sú už úplne iné osobnosti, sú sebavedomejší. Práve táto súťaž má veľký význam v tom, že podporujeme mladých somelierov, nechávame im priestor prejaviť sa, hovoriť sebaisto. Často majú študenti výborne vedomosti, len sa ich boja odprezentovať nahlas. Verím, že Vitis Trophée Junior je pre nich malý krok v napredovaní a že aj vďaka nej budú sebavedomejší vo svojom budúcom zamestnaní,“ zhodnotila piaty ročník podujatia predsedníčka poroty Ingrid Vajcziková.

Ďalšími členmi odbornej poroty boli viceprezident Asociácie somelierov Slovenska Miroslav Jajcay, členovia prezídia asociácie Róbert PáleníkDavid Winter, profesionálna somelierka Karin Kovácsová, technológ spoločnosti Vitis Pezinok Juraj Slováček a hlavný somelier Vitis Pezinok Juraj Kordiak

Zdroj/Foto: Hubert J.E.

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30