Späť

Súťaž XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ preverila vedomosti študentov o pive

Piatok, 5.4. 2019, 22:28

Po tretí raz si študenti stredných škôl gastronomických odborov porovnali vedomosti o pive na celoslovenskej súťaži XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ. Počas dvoch dní: 25.-26. marca sa v priestoroch Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch stretlo 20 študentov z celého Slovenska. Na ich vedomosti a zručnosti dohliadala odborná komisia, ktorá za celkovú víťazku určila Katarínu Bučkovú zo SOŠ hotelových služieb a obchodu v Trenčíne.

Obľúbená študentská súťaž v čapovaní piva po roku privítala dve desiatky študentov zo stredných gastronomických škôl z celého Slovenska. Odborným garantom a podporovateľom súťaže bola opäť spoločnosť HEINEKEN Slovensko, ktorá ešte v roku 2016 odštartovala vzdelávací program o pive spojený so súťažou pre SOŠ v Nových Zámkoch. „Veľmi nás teší záujem mladých ľudí o súťaž. Každý rok sa presviedčame, že študenti na sebe tvrdo pracujú a chcú sa v budúcnosti zaradiť medzi skutočných odborníkov. Sme radi, že im môžeme pomáhať v rozvoji,“ uviedla Monika Kottmanová, Horeca Development Manager v spoločnosti HEINEKEN Slovensko, ktorá vedie program XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ.

Spoločnosť HEINEKEN Slovensko umožnila všetkým súťažiacim a tiež učiteľom nahliadnuť do výrobných procesov a fungovania Hurbanovského pivovaru. Kvalifikovaní odborníci zase odovzdali vedomosti svojím nasledovníkom počas interaktívneho workshopu na tému „Štyri ingrediencie piva“. Študenti tak mali jedinečnú príležitosť detailne preskúmať základné ingrediencie piva – vodu, chmeľ, slad a kvasinky. „Uvedomujeme si, že znalosť a vášeň pre produkt len zvyšujú kvalitu barmana. Tento rok sme chceli všetkým súťažiacim priblížiť štyri ingrediencie piva. A tak mali možnosť skúmať tvrdosť a dôležitosť vody, spoznávať jednotlivé odrody a formy chmeľu. Rovnako sa dozvedeli o rôznych druhoch sladu či dokonca si sami vyskúšali ručné mletie sladu. Pri kvasinkách zase neobišli proces fermentácie v otvorených nádobách,“  vysvetlila Monika Kottmanová.

Po zážitkovom workshope prišlo na rad súťažné preverovanie vedomostí študentov. Pred štvorčlennou komisiou zloženou z odborníkov museli v prvom kole obhájiť svoje poznatky o pive a zručnosti v čapovaní. Tí, ktorí získali najvyšší počet bodov, následne postúpili do finálového kola, v ktorom predviedli schopnosti v čapovaní rezaného piva. O víťazovi rozhodovala komisia v zložení: Monika Kottmanová, obchodný sládok HEINEKEN Slovensko Karol France, ďalej Henrieta Kučerová, majiteľka reštaurácie Rustica Patince, a pedagogička Slávka Mitasová zo Súkromnej strednej školy GOS Trnava.

Na základe priebežných výsledkov napokon pridelili víťazstvo Kataríne Bučkovej zo SOŠ hotelových služieb a obchodu v Trenčíne. Druhé miesto obsadila Monika Vojtelová zo SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch a tretí skončil Samuel Vágovič zo Súkromnej strednej odbornej školy GOS v Trnave.

Katarína Bučková: „Táto súťaž pre mňa znamenala veľmi veľa a sústredila som sa aj na prípravu, pretože to, čomu sa venujem je môj život a je to práve táto práca pivného someliera a celkovo barmana a čašníka ako takého, pretože už od detstva som k tomu bola vedená. Vlastne za všetko čo som doteraz dosiahla vďačím v prvom rade svojmu tatinovi, ktorý ma k tomuto všetkému viedol a intenzívne ma podporuje. A keďže toto bola moja posledná súťaž v kategórii junior, som rada, že som ju mohla takto uzavrieť.“

Monika Vojtelová: „Keďže to bola moja prvá súťaž, tak je to pre mňa veľký úspech a motivuje ma to vzdelávať sa v tomto smere ďalej. Určite sa aj o rok zúčastním tejto súťaže. Všetci boli dôkladne pripravení a konkurencia bola silná, ale mohli vyhrať iba tí najlepší. Som veľmi šťastná, že som sa umiestnila na takom peknom mieste. Teším sa na ďalšiu súťaž.

Samuel Vágovič: „Súťaž som si užil. Chcel som vyhrať. Nakoniec sa mi podarilo prebojovať do finále, v ktorom  boli súperi lepší a zaslúžene sa umiestnili vyššie. Tretie miesto pre mňa znamená, že mám do budúceho roka čo doháňať. Každopádne to bola pre mňa dobrá skúsenosť. A budúci rok sa vidíme znova.

„Tretí ročník súťaže sa opäť niesol v znamení vysokej kvality. Všetkým študentom patrí veľká vďaka a už teraz sme plní očakávania pred ďalším ročníkom,“ uzavrela Monika Kottmanová.

Zdroj: Heineken Slovensko

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031