
Súťaž XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ preverila vedomosti študentov o pive
Piatok, 5.4. 2019, 22:28Po tretí raz si študenti stredných škôl gastronomických odborov porovnali vedomosti o pive na celoslovenskej súťaži XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ. Počas dvoch dní: 25.-26. marca sa v priestoroch Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch stretlo 20 študentov z celého Slovenska. Na ich vedomosti a zručnosti dohliadala odborná komisia, ktorá za celkovú víťazku určila Katarínu Bučkovú zo SOŠ hotelových služieb a obchodu v Trenčíne.
Obľúbená študentská súťaž v čapovaní piva po roku privítala dve desiatky študentov zo stredných gastronomických škôl z celého Slovenska. Odborným garantom a podporovateľom súťaže bola opäť spoločnosť HEINEKEN Slovensko, ktorá ešte v roku 2016 odštartovala vzdelávací program o pive spojený so súťažou pre SOŠ v Nových Zámkoch. „Veľmi nás teší záujem mladých ľudí o súťaž. Každý rok sa presviedčame, že študenti na sebe tvrdo pracujú a chcú sa v budúcnosti zaradiť medzi skutočných odborníkov. Sme radi, že im môžeme pomáhať v rozvoji,“ uviedla Monika Kottmanová, Horeca Development Manager v spoločnosti HEINEKEN Slovensko, ktorá vedie program XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ.
Spoločnosť HEINEKEN Slovensko umožnila všetkým súťažiacim a tiež učiteľom nahliadnuť do výrobných procesov a fungovania Hurbanovského pivovaru. Kvalifikovaní odborníci zase odovzdali vedomosti svojím nasledovníkom počas interaktívneho workshopu na tému „Štyri ingrediencie piva“. Študenti tak mali jedinečnú príležitosť detailne preskúmať základné ingrediencie piva – vodu, chmeľ, slad a kvasinky. „Uvedomujeme si, že znalosť a vášeň pre produkt len zvyšujú kvalitu barmana. Tento rok sme chceli všetkým súťažiacim priblížiť štyri ingrediencie piva. A tak mali možnosť skúmať tvrdosť a dôležitosť vody, spoznávať jednotlivé odrody a formy chmeľu. Rovnako sa dozvedeli o rôznych druhoch sladu či dokonca si sami vyskúšali ručné mletie sladu. Pri kvasinkách zase neobišli proces fermentácie v otvorených nádobách,“ vysvetlila Monika Kottmanová.
Po zážitkovom workshope prišlo na rad súťažné preverovanie vedomostí študentov. Pred štvorčlennou komisiou zloženou z odborníkov museli v prvom kole obhájiť svoje poznatky o pive a zručnosti v čapovaní. Tí, ktorí získali najvyšší počet bodov, následne postúpili do finálového kola, v ktorom predviedli schopnosti v čapovaní rezaného piva. O víťazovi rozhodovala komisia v zložení: Monika Kottmanová, obchodný sládok HEINEKEN Slovensko Karol France, ďalej Henrieta Kučerová, majiteľka reštaurácie Rustica Patince, a pedagogička Slávka Mitasová zo Súkromnej strednej školy GOS Trnava.
Na základe priebežných výsledkov napokon pridelili víťazstvo Kataríne Bučkovej zo SOŠ hotelových služieb a obchodu v Trenčíne. Druhé miesto obsadila Monika Vojtelová zo SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch a tretí skončil Samuel Vágovič zo Súkromnej strednej odbornej školy GOS v Trnave.
Katarína Bučková: „Táto súťaž pre mňa znamenala veľmi veľa a sústredila som sa aj na prípravu, pretože to, čomu sa venujem je môj život a je to práve táto práca pivného someliera a celkovo barmana a čašníka ako takého, pretože už od detstva som k tomu bola vedená. Vlastne za všetko čo som doteraz dosiahla vďačím v prvom rade svojmu tatinovi, ktorý ma k tomuto všetkému viedol a intenzívne ma podporuje. A keďže toto bola moja posledná súťaž v kategórii junior, som rada, že som ju mohla takto uzavrieť.“
Monika Vojtelová: „Keďže to bola moja prvá súťaž, tak je to pre mňa veľký úspech a motivuje ma to vzdelávať sa v tomto smere ďalej. Určite sa aj o rok zúčastním tejto súťaže. Všetci boli dôkladne pripravení a konkurencia bola silná, ale mohli vyhrať iba tí najlepší. Som veľmi šťastná, že som sa umiestnila na takom peknom mieste. Teším sa na ďalšiu súťaž.“
Samuel Vágovič: „Súťaž som si užil. Chcel som vyhrať. Nakoniec sa mi podarilo prebojovať do finále, v ktorom boli súperi lepší a zaslúžene sa umiestnili vyššie. Tretie miesto pre mňa znamená, že mám do budúceho roka čo doháňať. Každopádne to bola pre mňa dobrá skúsenosť. A budúci rok sa vidíme znova.“
„Tretí ročník súťaže sa opäť niesol v znamení vysokej kvality. Všetkým študentom patrí veľká vďaka a už teraz sme plní očakávania pred ďalším ročníkom,“ uzavrela Monika Kottmanová.
Zdroj: Heineken Slovensko