GASTROWEB na konferencii vo Varšave
Utorok, 31.5. 2016, 00:32Stredná Európa má ako región nesporne veľa zaujímavostí a špecifík - demografické, geografické, obchodné i kultúrne. Samozrejme, tieto osobitosti sa prelínajú aj do oblasti gastrobiznisu. Práve gastronómia z pohľadu kultúry bola hlavnou témou medzinárodnej konferencie Food in Cental Europe: Culture & Business, ktorá sa konala od 19. do 20. mája 2016 na Univerzite spoločenských a humanitných vied vo Varšave.
Účastníci konferencie si mohli počas dvoch dní vypočuť niekoľko prednášok, vďaka ktorým mohli na problematiku gastronómie nazrieť z trochu iného uhla, ako sme v poslednom čase zvyknutí - teda nie z pohľadu šéfkuchárov, použitia surovín, technológie varenia či moderných konceptov, ale skôr z pohľadu kultúrnych aspektov. Spíkri sa často vracali do čias socializmu, ktoré majú krajiny strednej Európy spoločné, a ktoré tie tak veľmi ovplyvnili prístup stredoeurópskych národov k jedlu a surovinám.
Ďalšími témami boli aj jedlo ako spoločenská a kultúrna udalosť – hody, sviatky, nedeľné obedy ako gastronomické udalosti, či jedlo ako vyjadrenie národnej identity. Zaujímavým obohatením boli aj príspevky na geograficky špecifické témy spojené s konkrétnou krajinou, napríklad význam predajní s východoeurópskymi potravinami v Írsku, či fenomén Bagel & Bialy v Spojených štátoch. (Ide vlastne o bistrá v USA, ktoré ponúkajú klasické bagely, čiže žemle s dierou, ktoré sa zvyknú plniť ako sendvič, a aj poľské tradičné židovské pečivo biały, teda kysnuté pečené žemle s jamkou v strede ochutené rôznymi surovinami).
Do histórie sme sa dostali cez témy ako stolovanie a jedlo počas studenej vojny, socialistické jedlo v Lotyšsku alebo aj cez prednášku externej redaktorky Gastrowebu Slavomíry Raškovič, ktorá sa zamerala na prechod slovenskej gastronómie od predvojnových čias, cez éru socializmu až po súčasnosť, kedy sa vraciame späť ku koreňom našich tradičných jedál a receptov. Slovensko zastúpila aj Lucia Trlicová z Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá sa venovala problematike spojenia jedla a diplomacie v Sarajeve, hlavnom meste Bosny a Hercegoviny.
Jednou z prednášajúcich bola aj poľská šéfkuchárka Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, ktorá je zároveň majiteľkou reštaurácie „Malika“ v poľskom prístavnom meste Gdynia. Tu varí tradičnú maghrebskú kuchyňu, teda jedlá z oblasti severnej Afriky. Malika opísala nielen svoje radosti aj starosti spojené s vedením reštaurácie a adaptáciou cudzej kuchyne v Poľsku, ale aj varenie na otvorenom ohni v tradičných marockých hrncoch „tažinách“. Bedeker Gault Millau ju v roku 2015 nominoval na titul Woman Chef 2015.
Prvý večer konferencie bol ukončený vo varšavskej reštaurácii Solec 44, kde prebehla večera pod taktovkou šéfkuchára Alexandra Barona, spojená s degustáciou európskych vín a počas druhého dňa bola pre účastníkov pripravená degustácia „poľskej olivy“, teda repkového oleja.
Zdroj/Foto: Slavomíra Raškovič