Späť

GastroNázor: Nočná mora každého hoteliera

Štvrtok, 8.1. 2015, 14:30

Nedostatok finančných prostriedkov na rozvoj regiónov, nedostatok kvalifikovaného personálu a migrácia mladých za prácou do zahraničia, to sú najväčšie nedostatky v tejto oblasti. Pritom cestovný ruch je z môjho pohľadu jedno z najzaujímavejších povolaní.

V súčasnosti pociťujem obrovské legislatívne zaťaženie podnikateľov, ktoré ich brzdí pri rozvoji a skvalitňovaní služieb v oblasti cestovného ruchu. Čas, ktorý venujú práve rôznym legislatívnym príkazom, by mohli využiť na aktivity smerované na klienta a kvalitu personálu. Nielen legislatívne zaťaženie, ale aj zvrátený systém štátnej správy a slabá spolupráca školstva s hoteliermi prispieva k mnohým ťažkostiach. Mnohí mladí absolventi radšej vycestujú do zahraničia, pretože ponuka a  ohodnotenie sú výrazne vyššie ako na Slovensku. Navyše bonusom k tomu je aj zdokonaľovanie jazykových schopností, spoznávanie novej kultúry a dobrodružstvo. Je to obrovská škoda, ako sa hovorí: „nemusíme vymýšľať teplú vodu“,  stačí sa pozrieť na fungovanie hotelov, škôl a ministerstiev v okolitých krajinách a zistíme, že tie podmienky sú na úplne inej úrovni. Spolupráca škôl a samotnej štátnej správy funguje.

Mám pocit, že cestovný ruch na Slovensku je v prioritách vlád vždy na poslednom mieste. V zahraničných krajinách považujú cestovný ruch za jednu z kľúčových priorít, čo sa odráža aj na kvalite služieb a samotnej propagácii danej krajiny. Keď sa na to pozrieme cez čísla, málo známy je fakt, že cestovný ruch primárne zamestnáva cca 160-tisíc ľudí a sekundárne hovoríme o úrovni 400-tisíc, čo je skoro 8% obyvateľstva. Pre porovnanie, automobilový priemysel, o ktorom sa stále hovorí a štát ho podporuje stimulmi a daňovými úľavami, primárne zamestnáva 83-tisíc zamestnancov, čo je polovica v porovnaní s cestovným ruchom. Napriek týmto číslam, si toto odvetvie stále nevie vydobyť svoje pevné miesto v štáte.

Nedostatok kvalifikovaného personálu je dlhodobý a neudržateľný problém, ktorý je nočnou morou asi každého hoteliera. Práca s ľuďmi nie je jednoduchá a nie je jednoduché ani poskytovať kvalitné služby. Dôležitým predpokladom kvalitných služieb je personál. V cestovnom ruchu zápasíme s profesionalitou na každej pozícii. Základom úspešného personálu je výchova, a to od pozdravu, cez úctu, až po pružnosť, zdatnosť a ochotu byť klientovi nápomocní. Vzhľadom na túto skutočnosť je nevyhnuté neustále zabezpečovať odborné vzdelávanie personálu. Práve vzdelávanie má výrazný podiel na efektivite a istým spôsobom aj modernizácii hotelierstva a gastronómie ako takej. Koncept hotelových služieb na celom svete je postavený práve na kvalifikovanom personáli, ktorý prevádzke dodáva pridanú hodnotu. Každá jedna pozícia v hotelovom priemysle je o profesionalite. Je bežnou praxou, že klientov obslúži skutočný odborník na víno, či kávu a navarí kuchár, ktorý čo-to „odvaril“ v kvalitných reštauráciách. Aj v staršom hoteli sa klienti môžu cítiť luxusne. Všetko je postavené na kvalite a odbornosti personálu, ktorý je srdcom hotela. Dôležitou zložkou v hoteli je určite aj dobrá kuchyňa a blízky kontakt s klientmi.

Ak sa tento systematický problém nezačne riešiť čím skôr, hotelieri budú nútení suplovať slovenskú kvalifikovanú silu tou zahraničnou, ako je to v niektorých pobaltský krajinách. Dovolím si však povedať, že gastronómia a hotelierstvo je kvalitatívne v mnohých prípadoch na lepšej úrovni ako niektoré konkurenčné krajiny. Samozrejme, stále je čo vylepšovať...

Autor: Ján Kolkus, managing director Wellness Hotela Bystrá***

Foto: archív autora

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30