Späť

Slovenskí šéfkuchári žali medaily na Jadrane

Nedeľa, 15.4. 2018, 22:46

Supetar na chorvátskom ostrove Brač bol 21. – 24. marca dejiskom 13. ročníka medzinárodnej kulinárskej súťaže Biser Mora 2018. Pre Slovákov bol tento ročník mimoriadne úspešný – domov si doniesli celkovo až 22 medailí.

„Túto súťaž som navštívil už po tretíkrát. Prvý nápad poskladať tím z viacerých regionálnych klubov SZKC skrsol pred niekoľkými mesiacmi. Všetkých súťažiacich som videl na viacerých regionálnych súťažiach na Slovensku, mali potenciál a snahu, tak som ich oslovil, či by nemali záujem zúčastniť sa tejto medzinárodnej súťaže. Všetci s nadšením povedali áno, a tak sa začala náročná príprava. Som rád, že som tento tím vyskladal a že kuchári dostali možnosť zúčastniť sa svojej prvej medzinárodnej súťaže,“ hovorí Karol Sklenár, predseda Tatranského Klubu Kuchárov a Cukrárov.

Zúčastnené krajiny Perla Mora 2018

Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Slovinsko, Macedónsko, Srbsko, Taliansko, Ukrajina, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko, Francúzsko, Malta, India, Japonsko, Albánsko, Turecko, Rakúsko, Bielorusko

Zúčastnení slovenskí šéfkuchári

• Karol Sklenár, predseda Tatranského Klubu Kuchárov a Cukrárov

• Peter Bracho, šéfkuchár Hotela Liptovský Dvor, Liptovský Ján

• Dominik Martonsous chef Hotela Grand Castle, Liptovský Hrádok

„Pre mňa to znamená posunutie sa v pred a dokázať sám sebe, že mám na t,o aby som mohol napredovať. Konkurencia bolo dosť veľká a sám som nevedel čo môžem očakávať. Bola to dosť napínavá súťaž, lebo sme tam takmer nikoho nepoznali a nevedeli sme ani ako komisári hodnotia a čo od nich čakať. Na Slovensku komisárov a súťažiacich poznáte a viete čo by vám zhruba mohli vytknúť a akú konkurenciu máte. Tam to bolo ako keby som šiel prvýkrát na súťaž a len čakal, ako to dopadne. Dosť náročné to bolo všetko previesť, hlavne čo sa týka surovín. Samotná cesta je dosť vyčerpávajúca a čas na prípravu krátky, lebo ide jeden súťažiaci za druhým. Musíte presne vedieť, kde čo máte, čo si zobrať, ako si to dať, aby ste ušetrili čo najviac času.“

• Pavol Lukčík, šéfkuchár Hotela Ambasádor, Košice

• Radovan Budzák, šéfkuchár Kaštieľa Lučivná

„Biser Mora pre mňa znamenala veľkú výzvu, keďže som z účastníkov najstarší a súťažiť som začal len minuli rok . Čiže ísť hneď na medzinárodnú súťaž bola pre mňa veľká pocta a česť. Som rad, že ma Karol pozval a že som mohol byt súčasť tímu. Podarilo sa mi na Slovensku vyhrať Gastronomickú Žilinskú jeseň 2017,a aj súťaž Tatranský kuchár 2017, tak som si povedal, prečo to neskúsiť. Konkurencia tam bola veľmi veľká a bolo cítiť, že niektorí tí chalani tam nie sú prvýkrát. Náročne to bolo aj časovo, keďže sa súťažilo vo viacerých kategóriách a šli hneď za sebou, čiže malo času na presun a prípravu. Ale bola to veľká skúsenosť a dalo mi to veľa poznania. Znamenalo to pre mňa veľký krok v pred.

• Martin Hoferica, majiteľ a šéfkuchár Provance Restaurant

„Bola to moja druhá medzinárodná súťaž, ktorej som sa zúčastnil. Prvá bola v Írskom Dubline, odkiaľ som priniesol na Slovensko striebornú medailu. V porovnaní táto súťaž na Jadrane bola pomerne náročnejšia, keďže konkurencia bola o dosť vyššia. Súťaže sa zúčastnilo 19 rôznych krajín. Spolu tam bolo asi 300 kuchárov. Zúčastnil som sa troch kategórií. Ľubovoľné jedlo z rýb, jahňacieho mäsa a kuracieho mäsa. V každom z mojich jedál som sa snažil ukázať moderné prvky gastronómie. Preto som ich dopĺňal napríklad krustou z jedlej špongie, vinnou espumou alebo orechovým púdrom, či molekulárnym kaviárom. Snažil som sa kombinovať netradičné chute ako napríklad: ku kukuričnému supremme som pripravil ragú z kvaky v spojení s vanilkovým luskom, redukciu z líči ovocia flambovaného na bielom rume alebo mäta so zázvorom a čili, šalotkou, sépiou a koriandrom bola  k morskému vlkovi správna voľba podľa skúsených komisárov WACS. Porotu tvorilo 20 komisárov zo sveta, ktorý boli certifikovaný svetovou asociáciou WACS. Porota bola rozdelená do kategórií: kontrola hygieny, pracovnej techniky, chuti a konečného vizuálneho prevedenia na tanieri. Pre mňa to bola určite doposiaľ najnáročnejšia súťaž, keďže je vždy veľmi náročne vyhovieť takto rozdelenej porote, pričom človek cíti určitý tlak a veľkú zodpovednosť na seb,e keďže nereprezentuje len svoju osobu ale v prvom rade krajinu. Mal som veľký sen priniesť na Slovensko aspoň jednu medailu, a nie rovno tri v mojom prípade. Myslím, že Karol Sklenár, predseda Tatranského klubu kuchárov a cukrárov, zostavil správny tím, keďže sme na Slovensko priniesli 22 cenných kovov a podľa mňa sme urobili dobre meno našej krajine.“    

• Ondrej Jurčo, študent Hotelovej akadémie, Liptovský Mikuláš  

Slovenskí kuchári sa súťažili v niekoľkých kategóriách, v ktorých sa im podarilo získať nasledujúce umiestnenia:

Jedlo z ryby

• Karol Sklenár - Strieborná medaila

• Peter Bracho  - Zlatá medaila

• Dominik Marton - Strieborná medaila

• Ondrej Jurčo - Strieborná medaila

• Pavol Lukčik - Bronzová medaila

• Radovan Budzák  - Strieborná medaila

• Martin Hoferica - Strieborná medaila

Jedlo z jahňacieho mäsa

• Karol Sklenár - Bronzová  medaila

• Peter Bracho - Zlatá medaila

• Dominik Marton - Bronzová  medaila

• Ondrej Jurčo - Bronzová  medaila

• Pavol Lukčik - Bronzová  medaila

• Radovan Budzák - Bronzová  medaila

• Martin Hoferica - Bronzová  medaila

Jedlo z kuracieho mäsa

• Karol Sklenár - Bronzová  medaila

• Peter Bracho - Zlatá medaila

• Dominik Marton - Strieborná medaila

• Ondrej Jurčo - Strieborná medaila

• Martin Hoferica - Strieborná medaila

Rizoto

• Pavol Lukčik - Strieborná medaila

• Radovan Budzák - Strieborná medaila

Dezert

• Peter Bracho - Zlatá medaila

Súťažiaci boli vyskladaní z klubov Tatranského, Žilinského a Košického SZKC.

Do finále Pohára Perla Mora 2018 sa podarilo prebojovať Petrovi Brachovi, v ktorom súťažilo už len 5 finalistov. Tí mali 90 minút na prípravu trojchodového menu: predjedlo, hlavné jedlo, dezert z tzv. black boxu. Vo finále sa Peter napokon umiestnil na konečnej druhej priečke. Peter si týmto zabezpečil miestenku na veľké Grand Finále na Makarskej riviére, ktoré sa bude konať vo februári 2019. Budeme mu všetci držať palce!

Zdroj: Karol Sklenár

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31