Späť

Lososa najlepšie filetuje opäť Jozef Hromják

Piatok, 30.3. 2018, 00:23

Víťazom siedmeho ročníka Majstrovstiev SR vo filetovaní čerstvého lososa, ktoré organizuje spoločnosť METRO, sa už po druhýkrát stal Jozef Hromják. Z jedenástich súťažiacich získal najviac bodov a takmer päťkilového lososa dokázal spracovať za šesť minút a štyri sekundy.

Jozef Hromják je šéfkuchárom Reštaurácie ZORE v Košiciach a zároveň členom Národného tímu kuchárov a cukrárov, ktorý združuje špičkových odborníkov v odbore. Na Majstrovstvách SR vo filetovaní lososa uspel už vlani. Okrem pamätného diplomu a pohára si odniesol aj hlavnú výhru – zájazd pre dve osoby do Nórska.

Druhé miesto obsadil Dominik Baloga, ktorý pôsobí v Hoteli Slávia Košice a na treťom mieste skončil profesionálny kuchár Tomáš Dorinec. Súťaže sa zúčastnili kuchári z celého Slovenska, ktorí reprezentovali buď sami seba alebo gastronomické zariadenie, ktoré vlastnia, prevádzkujú alebo v ktorom pracujú.

„Súťaž bola veľmi náročná, o to viac, že sa na nej stretli naozaj špičkoví kuchári. Lososa museli filetovať rýchlo, ale zároveň dodržať prísne kritériá. Všetci to zvládli vynikajúco,“ povedal po súťaži Vojto Artz, šéfkuchár METRO.

Na majstrovstvách sa použilo spolu 48,4 kilogramu lososa. Každý súťažiaci dostal jedného lososa s váhou štyri až päť kilogramov a mal z neho urobiť dve filety, odborne nazývané kvalitatívna trieda Trim E, čo je filet bez kosti a kože. Porota hodnotila kvalitu finálnych filiet, pomer pôvodnej a finálnej váhy filiet, dodržiavanie zásad HACCP a tiež čas. Filety museli súťažiaci pripraviť do maximálne desiatich minút od štartu.

Porotu tvorili Vojto Artz – šéfkuchár METRO a prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Tomáš Roba – zástupca spoločnosti Marine Harvest a Drahoslav Vochozka – produktový manažér Fresh & Frozen Fish v MAKRO.

Majstrovstvá SR vo filetovaní lososa sa tento rok konali 13. marca počas dvojdňovej konferencie TREND TOP Horeca manažment v Hoteli Turiec, Martin.

Zdroj/Foto: METRO Cash & Carry

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930