Kuchári a cukrári si zmerali sily na Danubius Gastro
Pondelok, 23.2. 2015, 11:44Slovenský zväz kuchárov a cukrárov usporiadal v dňoch 29. 1. – 1. 2. 2015 už 16. ročník súťažnej výstavy Poézia v gastronómii a 7. ročník súťaže Danubius Gastro Cup – varenie na živo“.
Súťažiacich hodnotili komisie zložené z vyškolených certifikovaných hodnotiacich komisárov podľa regulí WACS – Svetová organizácia kuchárskych združení , čo zaručuje vysokú objektivitu hodnotenia. Celkovo sa súťaží zúčastnilo 78 súťažiacich v odbore kuchár, cukrár, a carving. Z toho v odbore kuchár junior 28 súťažiacich, v odbore kuchár senior 16 súťažiacich, v odbore cukrár junior 16 súťažiacich, v odbore cukrár senior, 4 súťažiaci a v odbore Carving 14 súťažiacich.
Podľa regulí WACS sa súťažné exponáty i súťažné výkony hodnotili v rozmedzí pásiem:
90 – 100 bodov: Zlaté pásmo
76 – 89 bodov: Strieborné pásmo
60 – 75 bodov: Bronzové pásmo
20 – 59 bodov: diplom
Hodnotiace komisie udelili 20 zlatých medailí, 22 strieborných medailí a 22 bronzových medailí.
Danubius GASTRO CUP 2015
Odbor kuchár junior:
Zoltán Fazekas, SOŠ obchodu a služieb, Komárno (absolútny víťaz, zlatá medaila)
Matej Granec, SSOŠ Gastroškola, Bratislava (zlatá medaila)
„Zisk zlatej medaily je pre mňa motiváciou do budúcnosti . Bola to veľmi dobrá skúsenosť a určite sa ju budem snažiť obhájiť aj na budúci rok . Poďakovanie patrí hotelu Sheraton Bratislava, hlavne Tomášovi Šomódymu.“
Michaela Žilincová, Hotelová akadémia Mikovíhiho, Bratislava (zlatá medaila)
Juraj Kopčík, Hotelová akadémia Baštová, Prešov (zlatá medaila)
"Gastro Cup bola skvelá možnosť ako za 45 minút pripraviť zdravé a chutné jedlo, zase to bolo o to náročnejšie, keď je na vás upretý pohľad hodnotiacich komisárov. Získať zlatú medailu sa mi podarilo vďaka kvalitnej príprave, za čo patrí moje poďakovanie pani profesorke Angele Strečkovej a chlapcom z Harley's Steak House v Prešove. Úspech v súťaži ma motivuje zlepšovať sa a prinášať nové nápady do gastronómie."
V odbore kuchár senior:
Stanislav Cicoň, Waterford Castle Hotel and Golf resort, ÍRSKO (absolútny víťaz, zlatá medaila)
„Víťazstvo si veľmi cením, a aj to, že takýmto spôsobom môžem prezentovať gastronómiu na Slovenku. Túto súťaž som vyhral už po druhýkrát, zakaždým to bola dobrá skúsenosť, či už rady odbornej poroty, alebo spoznanie nových ľudí. Každý úspech mi dodáva motiváciu, chuť zdokonaľovať sa a ísť si ďalej za svojim cieľom. Prostredníctvom jedla sa snažím vyjadriť svoju osobnosť, pričom najväčšou odmenou je reštaurácia plná spokojných ľudí.“
Peter Bracho, La Gusto Restaurant & Coffee Bar, Topoľčany (zlatá medaila)
„Zlatá medaila pre mňa znamená veľmi veľa. Vážim si ju ako každé jedno umiestnenie alebo ohodnotenie na súťaži, ale najväčšiu radosť a potešenie mám z toho, že hostia si moju prácu vážia, a že im moje jedlo chutí. Toto je pre mňa ta najkrajšia medaila na svete. Vážim si ju aj preto, lebo toto je najväčšia gastronomická akcia na Slovensku . Som ešte mladý, a preto si vážim a beriem k srdcu každú jednu radu, kritiku, ktorú mi povedia komisári, čo a ako by sa dalo spraviť ináč, aby to nebolo na 99%, ale na 100%. Preto sa rád zúčastňujem takýchto súťaži, aby som si vyskúšal, či môj nápad chutí tým najlepším kuchárom zo Slovenska.“
Patrik Balkóci, Grand Hotel Kempinski*****, Štrbské Pleso (zlatá medaila)
POÉZIA V GASTRONÓMII 2015
(absolútni víťazi kategórií)
Odbor kuchár junior: Daniel Gajdoš, SOŠ obchodu a služieb SDH3, Prešov
Odbor kuchár senior: Tomáš Pleva, Hotel Diplomat Rajecké Teplice
"Danubius Gastro je pre mňa skvelá skúsenosť, pri ktorej sa snažím vytvoriť vždy niečo originálne. Víťazstvo si veľmi cením a som rád, keď sa moje jedlo stretne s úspechom."
Odbor cukrár junior: Andrea Jancíková, SOŠ obchodu a služieb Púchov
Odbor cukrárska artistika junior: Monika Budayová, SOŠ obchodu a služieb Púchov
Odbor cukrárska artistika senior: Andrea Pribilincová, Nitra
Odbor Carving: Martin Šírka, SOŠ Šurany
Kompletné výsledky oboch súťaží nájdete tu.
Zdroj: SZKC
Foto: Peter Bracho