Good France: Šanca pre šéfkuchárov
Pondelok, 8.12. 2014, 11:18Za účelom lepšieho spoznania francúzskej gastronómie a francúzskych vín na medzinárodnej scéne spustil Laurent Fabius, minister Zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja Francúzskej republiky, projekt Good France.
Tento projekt má za cieľ, aby 19. marca 2015 tisíc vybraných šéfkuchárov na celom svete podávalo vo svojej vlastnej reštaurácii „večeru na francúzsky spôsob”. V priebehu januára medzinárodná komisia vyberie 1000 šéfkuchárov, 1000 menu, na piatich kontinentoch.
Pozvaní sú šéfkuchári z celého sveta, uzávierka registrácií je 15. decembra 2014. Podmienkou účasti na projekte je menu navrhnuté šéfkuchárom, v súlade s pravidlami prípravy francúzskej večere (pozrite na konci článku). Menu by malo byť pripravované s menším množstvom soli, tuku a cukru, a s bohatým zastúpením zeleniny.
Menu stačí popísať v slovenčine, v prípade záujmu vám ho Francúzske veľvyslanectvo v SR preloží do francúzskeho jazyka, ale pri registrácii francúzska verzia nie je podmienkou.
Šéfkuchári majú možnosť registrácie a konzultácie pravidiel a hlavných zásad, ktoré im umožnia prezentovať ich menu, na stránke (v rôznych jazykoch): www.goodfrance.com
Výber zúčastnených reštaurácií bude hodnotiť medzinárodná komisia šéfkuchárov pod vedením Alaina Ducassa a zoznam vybraných reštaurácií bude zverejnený v priebehu januára 2015.
Príprava tejto slávnostnej večere bude sprevádzaná komunikačným plánom na svetovej úrovni a umožní šéfkuchárom využiť poznatky a zručnosti z vlastnej kuchyne. V priebehu januára 2015 bude vybraných 1 000 šéfkuchárov a reštaurácií po celom svete medzinárodnou komisiou na čele s Alainom Ducassom, zároveň od polovice januára sa rozbehne veľká komunikačná kampaň, a to na dvoch úrovniach: medzinárodnej a lokálnej, čiže priamo na Slovensku. Mediálna a komunikačná kampaň na medzinárodnej úrovni sa bude realizovať najmä prostredníctvom medzinárodnej mediálnej agentúry AVACE na internete, turistických sprievodcov Michelin, francúzskej televízie TV5, France 24, France Télévision, RFI (Radio France International). Po výbere reštaurácií a šéfkuchárov zo Slovenska bude prebiehať komunikačná kampaň priamo na Slovensku, podrobnosti budú zverejnené až po výbere reštaurácií a šéfkuchárov.
Projekt Good France je určený nielen pre reštaurácie s vysokou gastronómiou, ale aj pre bistrá, moderné kuchyne, a ponúka tak možnosť získať renomé aj menej známym šéfkuchárom.
Cenu menu si určuje reštaurácia. Podmienkou je však, aby 5% z predaja menu bolo venovaných pre miestnu nadáciu (pokiaľ je možné so zameraním na podporu zdravia a životného prostredia).
Hlavné zásady pri príprave menu
● Tradičný francúzsky aperitív: šampanské a pagáčiky zo syrového cesta (plnené alebo bez plnky) alebo koňak s ľadom a pečeňová paštéta
● Studené predjedlo
● Teplé predjedlo
● Ryba alebo kôrovce
● Mäso alebo hydina
● Jedlo podľa vlastného výberu alebo francúzsky syr
● Čokoládový dezert
● Francúzske vína
● Francúzsky digestív
Zdroj: Francúzske veľvyslanectvo v SR