Daniel Hrivňák uspel v Chorvátsku, získal trikrát zlato
Streda, 1.4. 2015, 18:44Chorvátsky Brač bol v dňoch 25. – 29. marca 2015 dejiskom jubilejného 10. ročníka kuchárskej súťaže Biser Mora. Daniel Hrivňák, executive chef Roman Restaurant, na nej získal až tri zlaté medaily.
„To, že som v zahraničí nepracoval, neznamená, že som svet nepochodil, hlavne súťažne, vrátane úspechu v Bazileji, Bangkoku a najnovšie na chorvátskom Brači,“ hovorí Daniel Hrivňák. Napriek rozhodnutiu predstavenstva Gourmet klubu ho ako jednotlivca nepodporiť, rozhodol sa na súťaž vycestovať na vlastné náklady s podporou ľudí ako Tomáš Pitoňák (e-dieta) a Tomáš Kubinec, či domovského Roman Restaurant.
Súťaž Biser Mora je pre miestnych veľkou prestížou, keďže sa jej každoročne zúčastňujú kuchári z Chorvátska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Slovinska, Talianska či Turecka. Súťažili tímy (národná kuchyňa) a jednotlivci, a to v kategóriách Vege, Sardela, Risotto, Pasta a Jahňacina.
„Zapojil som sa do troch kategórii, a to Jahňa, Pasta a Risotto. Po zisku troch zlatých medailí z každej kategórie som sa po súčte bodov umiestnil na celkovom 2. Mieste, a tým pádom som putoval do finále o Pohár Biser Mora. Varilo sa z tzv. mystery boxu, v časovom limite 90 minút. Úlohou bolo pripraviť predjedlo, hlavne jedlo a dezert. Ako jediný som splnil časový limit, no dezert v podaní cheesecake v jahodovej polievke u komisárky úspech nemal, lebo jej bili do očí nepoužité suroviny - čokoláda a jablká, čo ma stálo cenné body. Do TOP trojky som sa už, žiaľ, nedostal. Moje umiestnenie v TOP 5 mi však zaručilo účasť na tzv. Grand Finále, ktorého sa zúčastnia ďalší účastníci TOP 5 zo súťaží z okolitých krajín. To sa uskutoční vo februári 2016 na Makarskej,“ vysvetľuje Daniel Hrivňák.
Foto: archív Daniela Hrivňáka