Späť

Bocuse d’Or: Zlato putovalo do Nórska

Nedeľa, 1.2. 2015, 00:06

Schopnosti najlepších svetových šéfkuchárov preverilo 27. a 28. januára 2015 vo francúzskom Lyone finále prestížnej kuchárskej súťaže Bocuse d’Or. Úlohou špičkových kuchárov tento rok bolo pripraviť špeciality z perličky a riečneho pstruha.

Súťaž Bocuse d’Or, ktorú v roku 1987 po prvý raz zorganizoval legendárny francúzsky šéfkuchár Paul Bocuse s cieľom priniesť kuchárskemu remeslu lesk a uznanie, je vo svete gastronómie kulinárskou obdobou Olympijských hier. Na finále, ktoré sa koná každé dva roky v meste Lyon, sa 24 finalistov muselo prebojovať sitom národných a kontinentálnych kôl – dvojdňové zápolenie teda skutočne predstavovalo prehliadku tých najlepších z najlepších.

Slovensko tento rok svojho zástupcu v súťaži nemalo, no Európa svoju pozíciu na špici gastronomického sveta potvrdila neohrozene – 13 finalistov pochádzalo zo starého kontinentu, dvaja zo severnej Ameriky, traja z južnej Ameriky, jeden z Afriky a piati z Ázie či Austrálie.

Napínavý súboj napokon vyhral Ørjan Johannessen z Nórska pred Philipom Tessieron z USA a Tommym Myllymakim zo Švédska.

Finalisti museli v časovom limite približne päť a pol hodiny pred zrakmi divákov a televíznych kamier z celého sveta pripraviť jedlo v dvoch kategóriách – mäso a ryba, pričom druh mäsa je známy niekoľko týždňov vopred, no druh ryby sa súťažiaci dozvedia až krátko pred súťažou. Tento rok voľba padla na riečneho pstruha a francúzsku prepeličku z voľného chovu.

Kuchárskeho „Oscara“ a hlavnú cenu 20 000 € víťazovi odovzdal Olaf Koch, generálny riaditeľ veľkoobchodu METRO, ktorý bol hlavným sponzorom súťaže a dodával všetky suroviny, ktoré najlepší svetoví šéfkuchári na tvorbu svojich diel potrebovali.

Porota, ktorej predsedá dnes 88-ročný zakladateľ súťaže Paul Bocuse, okrem samotného výsledku prísne hodnotí všetky stránky prípravy pokrmu. Jedlo z ryby napríklad podľa pravidiel musí obsahovať minimálne 50 % zeleniny. Tú si môžu kuchári voľne vyberať zo špeciálneho stánku s ovocím a zeleninou, z ktorých tvoria aj dekorácie jedál. Popri chuti a konzistencii kulinárskych diel veľkú úlohu hrá prezentácia na tanieri, ale aj efektívne využívanie surovín, organizácia v kuchyni, hygiena či dokonca to, akú stopu vo výsledku zanechala národná kuchyňa finalistu.

Výsledky Bocuse d’Or 2015

1. Nórsko - 1 662 bodov

2. USA - 1 653

3. Švédsko - 1 610

4. Finsko - 1 599

5. Japonsko - 1 553

6. Dánsko - 1 509

7. Francúzsko - 1 484

8. Island - 1 435

9. Holandsko - 1 423

10 Spojené kráľovstvo - 1 401

11. Nemecko - 1 383

12. Austrália - 1 344

13. Maďarsko - 1 338

14. Estónsko - 1 324

15. Argentína - 1 315

16. Švajčiarsko - 1 314

17. Singapúr - 1 301

18. Južná Korea - 1 300

19. Maroko - 1 275 points

20. Malajzia - 1 274 points

21. Kanada - 1 248 points

22. Čile - 1 209 points

23. Španielsko - 1 166 points

24. Guatemala - 1 071 point

 

Zdroj: METRO Cash & Carry

Foto: Bocuse d’Or

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30