Bocuse d’Or: Zlato putovalo do Nórska
Nedeľa, 1.2. 2015, 00:06Schopnosti najlepších svetových šéfkuchárov preverilo 27. a 28. januára 2015 vo francúzskom Lyone finále prestížnej kuchárskej súťaže Bocuse d’Or. Úlohou špičkových kuchárov tento rok bolo pripraviť špeciality z perličky a riečneho pstruha.
Súťaž Bocuse d’Or, ktorú v roku 1987 po prvý raz zorganizoval legendárny francúzsky šéfkuchár Paul Bocuse s cieľom priniesť kuchárskemu remeslu lesk a uznanie, je vo svete gastronómie kulinárskou obdobou Olympijských hier. Na finále, ktoré sa koná každé dva roky v meste Lyon, sa 24 finalistov muselo prebojovať sitom národných a kontinentálnych kôl – dvojdňové zápolenie teda skutočne predstavovalo prehliadku tých najlepších z najlepších.
Slovensko tento rok svojho zástupcu v súťaži nemalo, no Európa svoju pozíciu na špici gastronomického sveta potvrdila neohrozene – 13 finalistov pochádzalo zo starého kontinentu, dvaja zo severnej Ameriky, traja z južnej Ameriky, jeden z Afriky a piati z Ázie či Austrálie.
Napínavý súboj napokon vyhral Ørjan Johannessen z Nórska pred Philipom Tessieron z USA a Tommym Myllymakim zo Švédska.
Finalisti museli v časovom limite približne päť a pol hodiny pred zrakmi divákov a televíznych kamier z celého sveta pripraviť jedlo v dvoch kategóriách – mäso a ryba, pričom druh mäsa je známy niekoľko týždňov vopred, no druh ryby sa súťažiaci dozvedia až krátko pred súťažou. Tento rok voľba padla na riečneho pstruha a francúzsku prepeličku z voľného chovu.
Kuchárskeho „Oscara“ a hlavnú cenu 20 000 € víťazovi odovzdal Olaf Koch, generálny riaditeľ veľkoobchodu METRO, ktorý bol hlavným sponzorom súťaže a dodával všetky suroviny, ktoré najlepší svetoví šéfkuchári na tvorbu svojich diel potrebovali.
Porota, ktorej predsedá dnes 88-ročný zakladateľ súťaže Paul Bocuse, okrem samotného výsledku prísne hodnotí všetky stránky prípravy pokrmu. Jedlo z ryby napríklad podľa pravidiel musí obsahovať minimálne 50 % zeleniny. Tú si môžu kuchári voľne vyberať zo špeciálneho stánku s ovocím a zeleninou, z ktorých tvoria aj dekorácie jedál. Popri chuti a konzistencii kulinárskych diel veľkú úlohu hrá prezentácia na tanieri, ale aj efektívne využívanie surovín, organizácia v kuchyni, hygiena či dokonca to, akú stopu vo výsledku zanechala národná kuchyňa finalistu.
Výsledky Bocuse d’Or 2015
1. Nórsko - 1 662 bodov
2. USA - 1 653
3. Švédsko - 1 610
4. Finsko - 1 599
5. Japonsko - 1 553
6. Dánsko - 1 509
7. Francúzsko - 1 484
8. Island - 1 435
9. Holandsko - 1 423
10 Spojené kráľovstvo - 1 401
11. Nemecko - 1 383
12. Austrália - 1 344
13. Maďarsko - 1 338
14. Estónsko - 1 324
15. Argentína - 1 315
16. Švajčiarsko - 1 314
17. Singapúr - 1 301
18. Južná Korea - 1 300
19. Maroko - 1 275 points
20. Malajzia - 1 274 points
21. Kanada - 1 248 points
22. Čile - 1 209 points
23. Španielsko - 1 166 points
24. Guatemala - 1 071 point
Zdroj: METRO Cash & Carry
Foto: Bocuse d’Or