Bocuse d'Or Europe: Maďari to natreli Severanom
Piatok, 13.5. 2016, 00:52V Budapešti sa 10. – 11. mája 2016 konalo európske finále jednej z najprestížnejších kuchárskych súťaží Bocuse D´Or. Kým po minulé roky na stupňoch víťazov kraľovali kuchári zo Škandinávie, či z krajiny galského kohúta, prvýkrát ich z trónu zosadili Maďari.
Celkovo sa v metropole Maďarska predstavili kuchári z 20 európskych krajín. Pre mnohých bolo vyhlásenie výsledkov prekvapením. Domáci Tamás Széll, pôsobiaci v budapeštianskej reštaurácii Onyx (oceňovanej od roku 2011 aj hviezdičkou od Michelina), pritom nie je žiadnym nováčikom. S touto súťažou má už bohaté skúsenosti. Počas prvej účasti Maďarska na svetovom finále Bocuse D´Or v roku 2013 sa mu podarilo obsadiť hodnotné 10. miesto v konkurencii 24 krajín (z toho 13 európskych). Bude preto zaujímavé sledovať, ako sa mu bude dariť vo svetovom finále, ktoré vo francúzskom Lyone uskutoční 24. – 25. januára 2017 (mimochodom súťaž oslávi už 30. výročie!). Okrem neho tam za Európu postúpili aj strieborní Nóri, bronzoví Švédi a ďalších osem krajín.
Slovensko sa v tejto súťaži predstavilo len raz, ešte v roku 2010, a to na európskom finále. Zaujímavá situácia bola tento rok v Česku. Napriek tomu, že sa tu národne kolo začiatkom roka uskutočnilo a vzišiel z neho víťazne Patrik Bečvář, porotcovia mu napokon na európske finále vystavili stopku. Viac sa o tom dočítate tu.
Na svetové finále postupilo za Európu 11 krajín
Maďarsko: Tamás SZÉLL, Onyx*, Budapešť
Nórsko: Christopher William DAVIDSEN, Søstrene Karlsen, Trondheim
Švédsko: Alexander SJÖGREN, na voľnej nohe
Francúzsko: Laurent LEMAL, Domaine Riberach*, Bélesta
Island: Viktor Örn ANDRESSON, Grillid / Radisson SAS, Reykjavik
Fínsko: Eero VOTTONEN, Restaurant Olo*, Helsinki
Holandsko: Jan SMINK, Librije***, Zwolle
Švajčiarsko: Filipe FONSECA PINHEIRO, Restaurant Hôtel de Ville***, Crissier
Belgicko: Peter AESAERT, Belgocatering, Alost
Dánsko: Morten FALK, Kadeau*, Aakirkeby
Estónsko: Dmitri ROOZ, Restaurant Farm, Talin
Špeciálne ceny poroty
• Special fish prize: Viktor Örn Andrésson, Island
• Special meat prize: Laurent Lemal, Francúzsko
• Best commis prize: Hampus Risberg, Švédsko
---------------------------------------------------------------------------------
Zdroj: Bocuse D´Or, redakcia
Foto: Bocuse D´Or