Späť

Bocuse d'Or Europe: Maďari to natreli Severanom

Piatok, 13.5. 2016, 00:52

V Budapešti sa 10. – 11. mája 2016 konalo európske finále jednej z najprestížnejších kuchárskych súťaží Bocuse D´Or. Kým po minulé roky na stupňoch víťazov kraľovali kuchári zo Škandinávie, či z krajiny galského kohúta, prvýkrát ich z trónu zosadili Maďari.

Celkovo sa v metropole Maďarska predstavili kuchári z 20 európskych krajín. Pre mnohých bolo vyhlásenie výsledkov prekvapením. Domáci Tamás Széll, pôsobiaci v budapeštianskej reštaurácii Onyx (oceňovanej od roku 2011 aj hviezdičkou od Michelina), pritom nie je žiadnym nováčikom. S touto súťažou má už bohaté skúsenosti. Počas prvej účasti Maďarska na svetovom finále Bocuse D´Or v roku 2013 sa mu podarilo obsadiť hodnotné 10. miesto v konkurencii 24 krajín (z toho 13 európskych). Bude preto zaujímavé sledovať, ako sa mu bude dariť vo svetovom finále, ktoré vo francúzskom Lyone uskutoční 24. – 25. januára 2017 (mimochodom súťaž oslávi už 30. výročie!). Okrem neho tam za Európu postúpili aj strieborní Nóri, bronzoví Švédi a ďalších osem krajín.

Slovensko sa v tejto súťaži predstavilo len raz, ešte v roku 2010, a to na európskom finále. Zaujímavá situácia bola tento rok v Česku. Napriek tomu, že sa tu národne kolo začiatkom roka uskutočnilo a vzišiel z neho víťazne Patrik Bečvář, porotcovia mu napokon na európske finále vystavili stopku. Viac sa o tom dočítate tu.

Na svetové finále postupilo za Európu 11 krajín

Maďarsko: Tamás SZÉLL, Onyx*, Budapešť

Nórsko: Christopher William DAVIDSEN, Søstrene Karlsen, Trondheim

Švédsko: Alexander SJÖGREN, na voľnej nohe

Francúzsko: Laurent LEMAL, Domaine Riberach*, Bélesta

Island: Viktor Örn ANDRESSON, Grillid / Radisson SAS, Reykjavik

Fínsko: Eero VOTTONEN, Restaurant Olo*, Helsinki

Holandsko: Jan SMINK, Librije***, Zwolle

Švajčiarsko: Filipe FONSECA PINHEIRO, Restaurant Hôtel de Ville***, Crissier

Belgicko: Peter AESAERT, Belgocatering, Alost

Dánsko: Morten FALK, Kadeau*, Aakirkeby

Estónsko: Dmitri ROOZ, Restaurant Farm, Talin

Špeciálne ceny poroty

Special fish prize: Viktor Örn Andrésson, Island

Special meat prize: Laurent Lemal, Francúzsko

Best commis prize: Hampus Risberg, Švédsko

---------------------------------------------------------------------------------

Zdroj: Bocuse D´Or, redakcia

Foto: Bocuse D´Or

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
       
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930