Späť

Môj recept: Michal Strapko

Pondelok, 17.3. 2014, 01:08

Mladý nádejný kuchár Michal Strapko z SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene nedávno uspel na súťaži Kuchársky päťboj, ktorú usporiadala spol. METRO Cash & Carry. Na GASTROwebe prezentuje kombináciu mladého kuraťa s pyré zo stopkového zeleru a so smotanovou omáčkou z kuracieho výpeku.

„ Moje jedlo nie je zložité na prípravu, navyše pozostáva z bežne dostupných surovín, takže pri troche snahy sa dá zrealizovať aj v pohodlí domova. Vzhľadom na prichádzajúcu jar som zvolil ako suroviny mladé kuriatko, reďkovku a stopkový zeler. Jedlo je však zaujímavé aj úpravou surovín, ako je napr. vytvorenie tzv. salónky a vyčistenie kosti stehna mladého kuriatka, ktoré má potom dobrý estetický vzhľad a so správnymi zdobiacimi doplnkami sa dá skvelo naservírovať,“ hovorí študent Michal Strapko.

Mladé kuriatko, pyré zo stopkového zeleru a smotanová omáčka z kuracieho výpeku

Mladé kuriatko, pyré zo stopkového zeleru a smotanová omáčka z kuracieho výpekuSuroviny: 150 gkuracieho stehna, 100 g stopkového zeleru, 20 g reďkovky, 2 g soli, 1 ks (vetvička) citrónového tymianu, 50 g rebarbory, 2 cl smotany, 2 dcl kuracieho vývaru, 10 g zelerovej vňate, 1 dcl olivového oleja, 1 g xantánu, 20 g masla

Kuracie stehienko

Postup: Stehno z mladého kuriatka umyjeme a osušíme, odrežeme koncovú chrupavku a vykostíme hornú časť stehna tak, aby ostala iba spodná kosť a odrežeme prebytočnú kožu. Koncovú časť kosti obrežeme dookola tak, aby sme prerezali všetky šľachy, ktoré následne vyťahujeme pinzetou. Kožu a mäso, ktoré ostáva na kosti, stiahneme smerom dole po kosti. Ochutíme soľou a lístkami citrónového tymianu a zarolujeme do fólie tak, aby vznikla „salónka“. Stranu, kde je kosť, napneme a prepichneme kosť cez fóliu tak, aby kosť trčala a mohli sme oba konce zviazať. Dbáme na to, aby sa mäso vytvarovalo do úhľadného valčeka a nedeformoval sa tvar, ktorý chceme dosiahnuť! Vyčnievajúcu kosť dôkladne očistíme a zabalíme do alobalu, aby pri tepelnej úprave nestmavla. Z odrezkov si pripravíme kurací vývar, mäso dáme do nádoby, do 2/3 zalejeme tak, aby mäso bolo ponorené vo vývare a pečieme na 150 °C 45 minút.

Pyré zo stopkového zeleru

Postup: Stopkový zeler umyjeme a osušíme. Nakrájame na menšie kusy spolu s rebarborou ponoríme do vriacej vody, pár minút blanšírujeme a prudko schladíme vo vode s ľadom (1:1). Vložíme do termomixéru a rozmixujeme do hladka pri teplote 70 °C a nakoniec pridáme xantán, ktorý viaže tekutinu, uvoľnenú z použitých surovín. Dochucujeme kvapkami limetky a malou štipkou soli.

Doplnky : Omáčka z kuracieho fondu (kurací jus zjemnený smotanou, zelerový olej, sakura bylinky, mladá reďkovka, kúsky opečeného zeleru)

Omáčka z kuracieho fondu

Vývar, ktorý sme použili pri pečení mäsa, precedíme cez gázu, zjemníme smotanou a maslom. Pred podávaním napeníme.

Zelerový olej

Do vriacej vody dáme zblanšírovať zelerovú vňať a prudko schladíme vo vode s ľadom, necháme osušiť na servítke, potom vložíme do olivového oleja, rozmixujeme a precedíme cez gázu.

Foto: archív M. Strapka

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930