
Nikka Pefect Serve 2018
Utorok, 16.10. 2018, 00:03V priestoroch Sky bar & restaurant sa 1. októbra 2018 uskutočnila barmanská súťaž Nikka Pefect Serve 2018. Celú súťaž zastrešovala firma SOIM, s.r.o. , ktorá je oficiálnym dovozcom a distribútorom Nikka Whisky na Slovensku.
Spoločnosť, ktorej majiteľka Zuzana Lovato Bodnárová má vášeň pre výnimočné veci, taktiež zastrešuje ultra prémiový segment alkoholu iných značiek.
Súťaž vytvoril Slovák, pracujúci ako NIKKA HOSPITALITY ADVOCATE, Stanislav Vadrna, barová legenda na Slovensku, človek, ktorý bol učiteľom nie jednému svetovo uznávanému barmanovi. “Jeden moment, jedno stretnutie“. Japonská filozofia Ichi-go Ichi-e je základom tejto súťaže. Každé stretnutie je unikátne a nikdy sa nebude opakovať. A to platí aj v bare. Práve preto je táto barmanská súťaž postavená na stretnutí hosťa a barmana.
Pozornosť len na hosťa
Na rozdiel od ostatných barmanských súťaží, Nikka Perfect Serve stavia hosťa do centra zážitku v bare. Barman musí byť pozorný, flexibilný a v správny moment mu ponúknuť to, čo si porotca vyberie - ako hosť v bare. Tento proces je veľmi dôležitý, tak ako samotný cocktail.
Omakase
“Nechám to na teba“. Porotcovia hrajú rôzne role, kde jeden z nich je na rande a iný môže byť práve po rozchode. Situácií je veľa, ktoré v bare zažijete, a preto ani na Nikka perfect serve sa medze nekladú a barmani sa musia popasovať s najrôznejšími hosťami a vedieť ich uspokojiť. Každý dobrý barman má v hlave nespočetne veľa nápadov a receptov a jeden z nich musí vytiahnuť v správny čas na správnom mieste.
Nikka Perfect Serve 2018
Každý rok sa koná lokálne finále v jednej z trojice krajín Slovensko, Česko, Maďarsko. Tento rok, ako aj po minulé roky, Slovensko hostilo dvojicu krajín: Česko a Maďarsko. Barmanov, ktorí sa zapojili do súťaže bolo veľa, ale na lokálne finále mohli prísť iba 10. Boli to:
■ Jaroslav Štrunc, My Friends Bar, Česká republika
■ Peter Bobula, Black Angel's Bar, Česká republika
■ Petr Novotný, Hemingway Bar, Česká republika
■ Richard Kormos, GoodSpirit Whisky&Cocktail Bar, Maďarsko
■ Gergő Pólyik, GoodSpirit Whisky&Cocktail Bar, Maďarsko
■ Máté Szabó, High Note Skybar, Maďarsko
■ Norbert Rund, Záhir Bar, Slovensko
■ Gabriel Farkaš, Antique American Bar Bratislava, Slovensko
■ Michal Kuruc, Amante Japanese Emotions, Slovensko
■ Stanislav Harciník, Urban House, Slovensko
Najlepšie spomedzi všetkých 10 barmanov si napokon počínal Gabriel Farkaš (Antique American Bar Bratislava), ktorý zaujal hlavne svojím prirodzeným vystupovaním a chutnými drinkami. Na neho 26. novembra čaká svetové finále, ktoré sa uskutoční v gréckych Aténach.
„Súťaž je špecifická a odlišná od ostatných hlavne v tom, že ide o reálnu situáciu, ktorá sa vám v bare môže stať a ide o to, ako barman v danej chvíli zareaguje. Neviete čo máte od porotcov čakať, ide o improvizáciu a má to svoje čaro. Súťaž bola pre mňa osobne náročná v tom, že bola mojou vôbec prvou súťažou. Nevedel som, čo môžem od toho očakávať. Už ako sa pripravujete a vidíte porotcov prichádzať na bar, začínate trocha stresovať. Celé je to o tom, ako sa zachováte a ako zaimprovizujete. Určite je to veľká pocta pre mňa a znamená to veľa. Je to úžasná skúsenosť a dúfam, že niečo podobné zopakujem aj v Grécku s podporou mojich kolegov z Antique American Baru“ - Gabriel Farkaš
---------------------------------------------------------------------------
Zdroj/Foto: Zuzana Lovato Bodnárová, SOIM, s.r.o.