Matej Výboch: Vo Švédsku budem reprezentovať celú barovú rodinu
Sobota, 2.5. 2015, 23:14Sedmička jedných z najlepších slovenských barmanov bojovala v súťaži Absolut Invite o postup na svetové finále vo Švédsku. Slovenské farby tam bude reprezentovať Matej Výboch z nitrianskeho Záhiru.
GASTROweb: Čo pre vás osobne toto víťazstvo a postup do Švédska znamená?
Matej Výboch: Je to pre mňa v prvom rade prvé víťazstvo takejto prestížnej súťaže. Ale zároveň je to aj moje osobné víťazstvo. A postup do Švédska na medzinárodnú súťaž znamená naozaj veľa. Keďže idem reprezentovať nielen seba ako doteraz, ale aj celú barovú rodinu, čo mi je veľkou cťou. No a v neposlednom rade je to pre mňa obrovská výzva.
GASTROweb: Čím bola táto súťaž Absolut Invite pre vás špecifická?
Matej Výboch: Špecifická a zároveň výnimočná bola atmosférou, ktorá počas celého trvania medzi nami kolovala a ktorú sme si navzájom vytvárali. Jeden pre druhého. Bolo jasne vidieť na kolegoch a kamarátoch, že im až tak strašne nezáleží na víťazstve samotnom, ako na tom okamihu, kedy sme mali možnosť stretnúť a prežívať daný moment naplno. Porozprávať sa navzájom, predávať medzi sebou informácie a skúsenosti. No tá najväčšia vďaka patrí organizátorom, ktorí odviedli naozaj obrovský kus práce a usporiadali súťaž v srdci Nízkych Tatier, 1 770 m n.m. pod Chopkom.
GASTROweb: Ktorí súperi vás zaujali?
Matej Výboch: Zaujali ma všetci. A to svojim nasadením a výnimočným prístupom. Bolo úžasné sledovať, aký sme každý iný a zároveň vykonávame rovnaké remeslo a životné poslanie uspokojiť hostí.
GASTROweb: Ako sa zrodil váš víťazný drink Odin Elyx? Čím ste sa inšpirovali? A ako ste ho prepojili s hlavnou témou „craft“ – remeslo?
Matej Výboch: Odin Elix vznikol s myšlienkou na históriu Švédska. Uvažoval som najprv nad tým, kde začnem, čo bude hlavnou myšlienkou tohto drinku. A išiel som až k úplnému začiatku švédskej histórie i kultúry samotnej. A tou je škandinávska mytológia. Zaujímalo ma, v čo v tej dobe ľudia verili. A práve preto do drinku zakomponoval Odina, lebo to bol ich najvyšší boh, ktorý mal na svedomí vytvorenie všetkého živého na zemi okolo nich. A remeslo som si vybral asi to najstaršie v nasej brandži, a to je zber a spracovanie bylín a korenín. S nimi naši predkovia pracovali a vytvárali z nich rôzne elixíry s rôznymi účinkami. Vo svojej podstate robíme niečo podobne aj my barmani. Pracujeme so všetkým, čo nám príde pod ruky a je snáď jedlé :D.
GASTROweb: Aký je váš vzťah k vodkám ako takým? Pre mnohých sú oproti iným druhom alkoholu senzoricky nevýrazné... Viete si ich vychutnať aj samostatne, alebo radšej zakomponované do kokteilu?
Matej Výboch: Vodky sú menej senzoricky výrazné, ale práve preto sa s nimi dá o to lepšie pracovať a rozvíjať ich chuťové charaktery. Pre niekoho to možno je nevýhodou, ale pre niekoho zase naopak. Viem si ju určite vychutnať aj samotnú, ale radšej ju preferujem v drinku.
GASTROweb: Ktorý kokteil na báze vodky s obľubou pripravujete sebe, a ktorý vašim hosťom?
Matej Výboch: Sebe ani neviem. Ja som strašné zložitý v tomto a nedá sa mi povedať presne ktorý. Každý má svoj charakter a príležitosť kedy si ho dať. Či to je espresso Martiny s výberovej kávy alebo nejaký zaujímavý twist na caipirosku. A s mojimi hosťami je to podobné - tiež im drinky prispôsobujem ich nálade a citovému rozpoloženiu v ten daný moment.
Matej Výboch: Odin Elyx
"Môj drink ODIN ELYX je inšpirovaný severskou mytológiou, ktorej som prispôsobil aj servis. Prepája sa v ňom história so súčasnosťou, tradícia aj moderný charakter drinku. V receptúre je tak okrem superprémiovej Absolut Elyx napríklad aj vlastnoručne vyrobený fialkový likér Créme de Violet či domáca medová voda.“
Auto: redakcia
Foto: Pernod Ricard