Späť

Matej Výboch: Vo Švédsku budem reprezentovať celú barovú rodinu

Sobota, 2.5. 2015, 23:14

Sedmička jedných z najlepších slovenských barmanov bojovala v súťaži Absolut Invite o postup na svetové finále vo Švédsku. Slovenské farby tam bude reprezentovať Matej Výboch z nitrianskeho Záhiru.

GASTROweb: Čo pre vás osobne toto víťazstvo a postup do Švédska znamená?

Matej Výboch: Je to pre mňa v prvom rade prvé víťazstvo takejto prestížnej súťaže. Ale zároveň je to aj moje osobné víťazstvo. A postup do Švédska na medzinárodnú súťaž znamená naozaj veľa. Keďže idem reprezentovať nielen seba ako doteraz, ale aj celú barovú rodinu, čo mi je veľkou cťou. No a v neposlednom rade je to pre mňa obrovská výzva.  

GASTROweb: Čím bola táto súťaž Absolut Invite pre vás špecifická?

Matej Výboch: Špecifická a zároveň výnimočná bola atmosférou, ktorá počas celého trvania medzi nami kolovala a ktorú sme si navzájom vytvárali. Jeden pre druhého. Bolo jasne vidieť na kolegoch a kamarátoch, že im až tak strašne nezáleží na víťazstve samotnom, ako na tom okamihu, kedy sme mali možnosť stretnúť a prežívať daný moment naplno. Porozprávať sa navzájom, predávať medzi sebou informácie a skúsenosti. No tá najväčšia vďaka patrí organizátorom, ktorí odviedli naozaj obrovský kus práce a usporiadali súťaž v srdci Nízkych Tatier, 1 770 m n.m. pod Chopkom.

GASTROweb: Ktorí súperi vás zaujali?

Matej Výboch: Zaujali ma všetci. A to svojim nasadením a výnimočným prístupom. Bolo úžasné sledovať, aký sme každý iný a zároveň vykonávame rovnaké remeslo a životné poslanie uspokojiť hostí.

GASTROweb: Ako sa zrodil váš víťazný drink Odin Elyx? Čím ste sa inšpirovali? A ako ste ho prepojili s hlavnou témou „craft“ – remeslo?

Matej Výboch: Odin Elix vznikol s myšlienkou na históriu Švédska. Uvažoval som najprv nad tým, kde začnem, čo bude hlavnou myšlienkou tohto drinku. A išiel som až k úplnému začiatku švédskej histórie i kultúry samotnej. A tou je škandinávska mytológia. Zaujímalo ma, v čo v tej dobe ľudia verili. A práve preto do drinku zakomponoval Odina, lebo to bol ich najvyšší boh, ktorý mal na svedomí vytvorenie všetkého živého na zemi okolo nich. A remeslo som si vybral asi to najstaršie v nasej brandži, a to je zber a spracovanie bylín a korenín. S nimi naši predkovia pracovali a vytvárali z nich rôzne elixíry s rôznymi účinkami. Vo svojej podstate robíme niečo podobne aj my barmani. Pracujeme so všetkým, čo nám príde pod ruky a je snáď jedlé :D.

GASTROweb: Aký je váš vzťah k vodkám ako takým? Pre mnohých sú oproti iným druhom alkoholu senzoricky nevýrazné... Viete si ich vychutnať aj samostatne, alebo radšej zakomponované do kokteilu?

Matej Výboch: Vodky sú menej senzoricky výrazné, ale práve preto sa s nimi dá o to lepšie pracovať a rozvíjať ich chuťové charaktery. Pre niekoho to možno je nevýhodou, ale pre niekoho zase naopak. Viem si ju určite vychutnať aj samotnú, ale radšej ju preferujem v drinku.

GASTROweb: Ktorý kokteil na báze vodky s obľubou pripravujete sebe, a ktorý vašim hosťom?

Matej Výboch: Sebe ani neviem. Ja som strašné zložitý v tomto a nedá sa mi povedať presne ktorý. Každý má svoj charakter a príležitosť kedy si ho dať. Či to je espresso Martiny s výberovej kávy alebo nejaký zaujímavý twist na caipirosku. A s mojimi hosťami je to podobné -  tiež im drinky prispôsobujem ich nálade a citovému rozpoloženiu v ten daný moment.

Matej Výboch: Odin ElyxMatej Výboch: Odin Elyx

"Môj drink ODIN ELYX je inšpirovaný severskou mytológiou, ktorej som prispôsobil aj servis. Prepája sa v ňom história so súčasnosťou, tradícia aj moderný charakter drinku. V receptúre je tak okrem superprémiovej Absolut Elyx napríklad aj vlastnoručne vyrobený fialkový likér Créme de Violet či domáca medová voda.“

 

 

Auto: redakcia

Foto: Pernod Ricard

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30