Junior Bartender Challenge 2016
Piatok, 1.7. 2016, 11:47Šimon Šarník z Hotelovej akadémie v Prešove sa stal najlepším juniorským barmanom na Slovensku, keď v dvojdňovom finále, ktoré sa konalo 7. - 8. apríla 2016, porazil ostatných finalistov Junior Bartender Challenge 2016.
Po náročných dvoch dňoch plných preukázaných zručností, kreativity a vynikajúcich drinkov sa práve Šimon Šarník v konkurencii 128 mlaldých barmanov stal juniorským barmanom roka v súťaži JUNIOR BARTENDER CHALLENGE 2016. Šimon očaril porotu pozostávajúcu z Ľuboša Rácza, Ľuboša Končoka a Karola Domischa svojim signature cocktailom „Tough Times“. K úspechu ho však doviedla najmä konzistentnosť vo všetkých ostatných finálových disciplínach.
Karol Domisch, manažér rozvoja trhu Pernod Ricard, povedal: „Už od začiatku sme boli potešení Šimonovou zanietenosťou, kreativitou a vzhľadom na jeho relatívne nízky vek aj nadpriemernými zručnosťami, ktoré predvádzal počas celej súťaže. Tešíme sa na jeho ďalšiu kariéru barmana a veríme, že bude mať slovenskej barovej scéne v budúcnosti čo ponúknuť.”
Najlepších 13 mladých barmaids a barmanov zo siedmych stredných škôl, ktorí sa zúčastnili finále Junior Bartender Challenge 2016, predviedli porote svoje umenie počas takmer pol roka trvajúcej kvalifikácie, aby si zaslúžili právo reprezentovať svoju školu vo finále druhého ročníka tejto novodobej juniorskej barmanskej súťaže rešpektovanej širokou odbornou verejnosťou.
Finále, ktorému predchádzalo školenie Lubošom Ráczom a Karolom Domischom na školách, pozostávajúce zo série súťaží a inovatívnych školení sa uskutočnilo v Banskej Bystrici a jej okolí. Začalo barovým tréningom Ľuboša Rácza, ktorý finalistom priblížil svoje dlhoročné skúsenosti spoza baru. Nasledovala prvá súťaž – kategória Blind tasting, v ktorej mali finalisti spoznať bázu cocktailu podľa chuti. V jednej porcii Manhattanu mali ukrytú škótsku whisky, v druhej tequillu. „Boli sme veľmi potešení, že vačšina súťažiacich dokázala bázu aj v takomto mladom veku bez problému rozoznať,“ poznamenal Ľuboš Rácz.
Súťaž následne pokračovala na Donovaloch v priestoroch nového Donovalského pivovaru, kde súťažiaci prezentovali porote svoj Signature cocktail na báze Beefeater London Dry ginu, ktorý najlepšie zvládol práve Šimon Šarník. Následne absolvovali školenie so slovenským Jameson ambasádorom Viktorom Miškom o histórii, výrobe a zaujímavostiach írskej whiskey Jameson.
Finalisti dokončili prvý náročný deň v Leroy Bar & Café v Banskej Bystrici, kde im domáci head barman Róbert Palík spolu so svojím kolegom z nitrianskeho Záhiru Filipom Schultzom zostavili špeciálne menu a priblížili im tak zážitok a atmosféru pravého večerného cocktail baru.
Druhý deň sa začal naozaj exkluzívnymi raňajkami so šampanským G.H.MUMM. Tie pre finalistov pripravil jeden z najlepších šéfkuchárov na Slovensku Peter Kulhány, ktorý po raňajkách viedol školenie o párovaní cocktailov s jedlom, ktoré v mnohom finalistom rozšírilo nové obzory. O informáciách a zaujímavostiach zo sveta chapmagne súťažiacim porozprávala marketingová špecialistka pre prémiové produkty Pernod Ricard Karolína Krajčová.
Úlohou poslednej disciplíny, Mystery box & Market Challenge, bolo preveriť najmä kreativitu a pohotovosť finalistov. Tí si najskôr vyžrebovali tajnú ingredienciu a následne dostali €10 aby si dokúpili zvyšné prísady na namiešanie súťažného drinku. S touto úlohou sa najlepšie popasovala celkovo druhá Roxana Róthová z Banskej Bystrice so svojím twistom na Ramos Gin Fizz. Na treťom mieste sa umiestnil Samuel Chlpek z Prievidze, ktorý sa súťaže zúčastnil už po druhýkrát.
So zvyšujúcou sa úrovňou súťaže bol spokojný aj Ľuboš Končok, spolutvorca a project manager súťaže: „Sme veľmi radi, že úroveň mladých barmanov postupne stúpa a veríme, že sme ich obohatili o ďalšie vedomosti, ktoré v budúcnosti využijú.“
Juniorskí bartendri sa už teraz môžu tešiť na budúci ročník súťaže Junior Bartender Challenge 2017, ktorý bude ešte väčší, intenzívnejší a náročnejší, aby preveril a zároveň motivoval nastávajúcu generáciu mladých barmaids a barmanov čo najlepšie.
Ak sa chcete o najväčšej a najprestížnejšej juniorskej barmanskej súťaži dozvedieť viac, stačí si vyhladať jej profil www.facebook.com/juniorbartenderchallenge, kde nájdete aj fotografie, alebo nás kontaktovať na karol.domisch@pernod-ricard.com.
Zdroj: PR, Pernod Ricard Slovakia