Späť

Môj drink: Martin Župina

Štvrtok, 26.11. 2015, 23:48

Nedávno sa stal víťazom národného kola, a teda aj finalistom svetovej barmanskej súťaže BEEFEATER MIXLDN GLOBAL BARTENDER COMPETITION. Porotcov presvedčil svojim drinkom Roastbeefeater, ktorý teraz prezentuje na Gastrowebe.

„Nápojovej gastronómií sa venujem už od štúdia na hotelovej akadémií v Prešove, odkiaľ aj pochádzam. Škola mi dala možnosť začať pracovať v Cuba Libre café cocktail bare, kde som sa prvýkrát dostal k lepším spiritom a taktiež prvýkrát chytil šejker do ruky pod vedením skvelého barmana a kamaráta Maroša Dzurusa. Po ukončení strednej školy ma moje kroky zaviedli do Prahy kde som sa asi po pol roku dostal do Hemingway baru, v ktorom pracujem doteraz,“ hovorí o svojej doterajšej barmanskej ceste Martin Župina.

Súťažný kokteil, s ktorým sa mu podarilo prebojovať do globálneho finále Beefeater MIXLDN, nesie názov Roastbeefeater. V tomto názve môžete nájsť jeho inšpiráciu, ozdobu k drinku, ale v neposlednom rade i názov samotného ginu, ktorý je hlavnou zložkou tohto kokteilu. „Inšpiráciou, čo sa týka klasického ginového drinku, mi bol Martini Dry cocktail, ktorý som upravil na trochu sladšiu verziu s domácim sirupom, ale o tom neskôr. Inšpiráciou ohľadom Viktoriánskej doby v Londýne mi boli Beefsteak cluby. Privátne cluby, ktoré navštevovali i dodnes navštevujú páni z vysokej spoločnosti a vychutnávajú si kvalitný steak pripravený na grile. A to bolo dôvodom použitia sirupu z korení a bylín typických pre omáčku k steakom. Týmito ingredienciami sú rozmarín, zelené a citrónové korenie a fenykel. Ďalšou zložkou drinku je suchý vermút, a tou najdôležitejšou, samozrejme, gin. Použil som Beefeater 24 ako prémiový gin od značky Beefeater ,ktorý je v chuti jemnejší oproti klasickému Beefeatru. Nakoniec som kokteil už len zastrekol citrónovou kôrou, ktorú však nevhadzujem do vnútra. A ako garnish som využil veľmi typickú vec pre Angličanov, a to plátok roastbeefu posypaný kandovanou cibuľou,“ vysvetľuje Martin Župina.

Martin Župina: RoastbeefeaterRoastbeefeater

45 ml ginu Beeafeater 24

20 ml Dolin Dry Vermouth

10 ml domáceho sirupu z rozmarínu, zeleného a citrónového korenia a fenyklu

Glass: Coupe

Method: Shake in 3-parts shaker / double strain

Garnish: Plátok roastbeefu s kandovanou cibuľou

 

Foto: archív M. Župinu

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30