Môj drink: Martin Župina
Štvrtok, 26.11. 2015, 23:48Nedávno sa stal víťazom národného kola, a teda aj finalistom svetovej barmanskej súťaže BEEFEATER MIXLDN GLOBAL BARTENDER COMPETITION. Porotcov presvedčil svojim drinkom Roastbeefeater, ktorý teraz prezentuje na Gastrowebe.
„Nápojovej gastronómií sa venujem už od štúdia na hotelovej akadémií v Prešove, odkiaľ aj pochádzam. Škola mi dala možnosť začať pracovať v Cuba Libre café cocktail bare, kde som sa prvýkrát dostal k lepším spiritom a taktiež prvýkrát chytil šejker do ruky pod vedením skvelého barmana a kamaráta Maroša Dzurusa. Po ukončení strednej školy ma moje kroky zaviedli do Prahy kde som sa asi po pol roku dostal do Hemingway baru, v ktorom pracujem doteraz,“ hovorí o svojej doterajšej barmanskej ceste Martin Župina.
Súťažný kokteil, s ktorým sa mu podarilo prebojovať do globálneho finále Beefeater MIXLDN, nesie názov Roastbeefeater. V tomto názve môžete nájsť jeho inšpiráciu, ozdobu k drinku, ale v neposlednom rade i názov samotného ginu, ktorý je hlavnou zložkou tohto kokteilu. „Inšpiráciou, čo sa týka klasického ginového drinku, mi bol Martini Dry cocktail, ktorý som upravil na trochu sladšiu verziu s domácim sirupom, ale o tom neskôr. Inšpiráciou ohľadom Viktoriánskej doby v Londýne mi boli Beefsteak cluby. Privátne cluby, ktoré navštevovali i dodnes navštevujú páni z vysokej spoločnosti a vychutnávajú si kvalitný steak pripravený na grile. A to bolo dôvodom použitia sirupu z korení a bylín typických pre omáčku k steakom. Týmito ingredienciami sú rozmarín, zelené a citrónové korenie a fenykel. Ďalšou zložkou drinku je suchý vermút, a tou najdôležitejšou, samozrejme, gin. Použil som Beefeater 24 ako prémiový gin od značky Beefeater ,ktorý je v chuti jemnejší oproti klasickému Beefeatru. Nakoniec som kokteil už len zastrekol citrónovou kôrou, ktorú však nevhadzujem do vnútra. A ako garnish som využil veľmi typickú vec pre Angličanov, a to plátok roastbeefu posypaný kandovanou cibuľou,“ vysvetľuje Martin Župina.
Roastbeefeater
45 ml ginu Beeafeater 24
20 ml Dolin Dry Vermouth
10 ml domáceho sirupu z rozmarínu, zeleného a citrónového korenia a fenyklu
Glass: Coupe
Method: Shake in 3-parts shaker / double strain
Garnish: Plátok roastbeefu s kandovanou cibuľou
Foto: archív M. Župinu