Môj drink: Martin Chorvát
Sobota, 7.3. 2015, 01:29Šéfbarman bratislavského Barrocku Martin Chorvát považuje za dôležité poznanie histórie barovej kultúry, preto sa rád vracia ku klasickým kokteilom. Na GASTROwebe prezentuje jednoduchý drink na báze ražnej whisky, medového likéru a mliečnej peny High Cup.
Vždy mi boli bary a ich atmosféra veľmi blízka. Za barom som začínal pracovať už tesne po štúdiu, no túto prácu som začal chápať ako profesionálny barman až v časoch, keď som dostal možnosť pripojiť sa k tímu v Paparazzi bare. Bol to čas, kedy sa klasické a zabudnuté drinky dostávali naspäť do povedomia barovej spoločnosti a nahrádzali popularitu obmiešaných drinkov 90. rokov.
Pochopil som, že nielen znalosť produktov, ale aj receptúr klasických cocktailov a historie barovej kultúry je nevyhnutným prvkom pri práci každého barmana. Je dôležité vedieť klasické kokteily a porozumieť, za akým účelom boli namiešané a predstavené spoločnosti tak, aby prežili desiatky či stovky rokov od ich vzniku. Všetko sa začalo v druhej polovici 19. storočia, keď Jerry Thomas vydal prvú cocktailovu knihu s rôznymi receptúrami. Niektoré boli zapadnuté prachom najmä kvôli prohibícii, ktorá nastala začiatkom 20. storočia a niektoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou každého barmana, ktorý ich naďalej miešali v speakeasy baroch alebo po odchode v baroch v zahraničí. Po dlhom čase zažívame návrat k týmto zabudnutým drinkom a snažíme sa ich podať vo vlastnom prevedení, aby sme čo najlepšie vyjadrili našu predstavu o novodobej klasike.
HIGH CUP
Pri vytváraní HIGH CUP som sa takisto nechal inšpirovať históriou, najmä z čias prohibície, keďže som chcel a vytvoril jednoduchý drink na báze ražnej whisky, medového likéru a mliečnej peny, ktorý podávam v šálke na vysokej stopke. Čím som chcel poukázať, ako sa počas prohibície podávali alkoholické drinky.
40 ml canadian rye whisky J.P. Wiser's
20ml medového likéru
Mliečna pena
Ozdoba: dva kúsky celej škorice
Foto: archív M. Chorváta