Kokteil, ktorý sa vyvíja
Utorok, 11.10. 2016, 23:00Na nedávnej prestížnej barmanskej sútaži World Class v americkom Miami sa okrem iného spustil svetový projekt, ktorého tvorcom je známa reštaurácia Zuma. Global development bar manažér Jimmy Barrat a Group Bar manažér James Shearer hovoria o prvom vyvíjajúcom sa kokteili - first evolving cocktail.
A v čom spočíva? Ide o systém solery, ktorá bola vyvinutá v spolupráci so spoločnosťou Fluid Movement, za ktorou stojí barmanom už notoricky známy Tristan Stephenson a jeho biznis partner Thomas Aske. Na začiatku bola idea o vytvorení takého kokteilu pre našich hostí v Zume po celom svete, ktorý bude rovnaký v zložení, ale chuť bude reprezentovať miesto, kde sa Zuma nachádza. Takže našu soleru tvoria štyri malé sudy z amerického dubu, spojené vertikálne medenými trubkami. V druhej fáze každý jednotlivý sud, ktorý soleru tvorí, infuzujeme chuťou z daného regiónu.
New York - chmeľ, seno, matcha čaj
Miami - fermentovaná kokosová voda, Nori a fermentovaný ananás
Londýn - žihľava, rebarbora, malinová eaux de vie
Hongkong - sečuánske korenie, kačacia masť, fenikel
Dubaj - kaffir, šafran, ťaví syr infuzovaný v sherry
Bangkok - zázvor a citrónová tráva, pomelo, čokoláda a čili
Istanbul - káva, ružová voda, kardamon a arak
Abu Dhabi – ďatle, pistácie, marhule infuzované vo vermúte
Po následnom vyprázdnení sudov sme sa rozhodli do nich vložiť twist na kokteil Vieux carre, ktorý sa skladá zo Zacapa rumu, Bullet bourbonu, s kvapkou karibského likéru Falernum, bylinnú horkastú chuť kokteilu dáva Elixir likér a celé je to zakončené sladkým vermútom. Ten používame vlastný, miešame ho z rôznych druhov vermútov rozličných charakterov a následne tento nám blízky vermút staríme.
Krása celej solery spočíva v tom, že neustále musíte dopĺňať soleru pred zrakom hosťa. Napustíte do miešacieho pohára dávku zo sudu a pred hosťovým zrakom dolejete do horného sudu novú dávku. Takto má solera zmysel. Tak ako povedala aj Lorena Vasquez, master blender pre rum Zacapa, že je neuveriteľné, ako systém pomalého zrenia v rámci solery dokáže obohatiť kokteil na jej báze, a to v spolupráci so Zumou.
-----------------------------------------------------------------------
Zdroj: Adam Hrapko, bartender Zuma Dubai
Foto: Zuma