Späť

Kokteil, ktorý sa vyvíja

Utorok, 11.10. 2016, 23:00

Na nedávnej prestížnej barmanskej sútaži World Class v americkom Miami sa okrem iného spustil svetový projekt, ktorého tvorcom je známa reštaurácia Zuma. Global development bar manažér Jimmy Barrat a Group Bar manažér James Shearer hovoria o prvom vyvíjajúcom sa kokteili - first evolving cocktail.

A v čom spočíva? Ide o systém solery, ktorá bola vyvinutá v spolupráci so spoločnosťou Fluid Movement, za ktorou stojí barmanom už notoricky známy Tristan Stephenson a jeho biznis partner Thomas Aske. Na začiatku bola idea o vytvorení takého kokteilu pre našich hostí v Zume po celom svete, ktorý bude rovnaký v zložení, ale chuť bude reprezentovať miesto, kde sa Zuma nachádza. Takže našu soleru tvoria štyri malé sudy z amerického dubu, spojené vertikálne medenými trubkami. V druhej fáze každý  jednotlivý sud, ktorý soleru tvorí, infuzujeme chuťou z daného regiónu.

New York - chmeľ, seno, matcha čaj

Miami - fermentovaná kokosová voda, Nori a fermentovaný ananás

Londýn - žihľava, rebarbora, malinová eaux de vie

Hongkong - sečuánske korenie, kačacia masť, fenikel

Dubaj - kaffir, šafran, ťaví syr infuzovaný v sherry

Bangkok - zázvor a citrónová tráva, pomelo, čokoláda a čili

Istanbul - káva, ružová voda, kardamon a arak

Abu Dhabi – ďatle, pistácie, marhule infuzované vo vermúte

Po následnom vyprázdnení sudov sme sa rozhodli do nich vložiť twist na kokteil Vieux carre, ktorý sa skladá zo Zacapa rumu, Bullet bourbonu, s kvapkou karibského likéru Falernum, bylinnú horkastú chuť kokteilu dáva Elixir likér a celé je to zakončené  sladkým  vermútom. Ten používame vlastný, miešame ho z rôznych druhov  vermútov rozličných charakterov a následne tento nám blízky vermút staríme.

Krása celej solery spočíva v tom, že neustále musíte dopĺňať soleru pred zrakom hosťa. Napustíte do miešacieho pohára dávku zo sudu a pred hosťovým zrakom dolejete do horného sudu novú dávku. Takto má solera zmysel. Tak ako povedala aj Lorena Vasquez, master blender pre rum Zacapa, že je neuveriteľné,  ako systém pomalého zrenia v rámci solery dokáže obohatiť kokteil na jej báze, a to v spolupráci so Zumou.

-----------------------------------------------------------------------

Zdroj: Adam Hrapko, bartender Zuma Dubai

Foto: Zuma

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031