SLOVAK BARISTA CUP junior 2019 v Piešťanoch
Už pri odštartovaní nového ročníka juniorskej súťaže pre baristov ,,SLOVAK BARISTA CUP“ na výstave Danubius Gastro Incheba Bratislava sa lámali rekordy nielen v počte divákov a priaznivcov tohto umenia, no najmä v počte súťažiacich. Netrvalo dlho a zatiaľ najvyšší počet 36 súťažiacich sa opäť podarilo prekonať.
Najvyhľadávanejšie gastronomické povolania a tí najlepší z najlepších sa stretli aj tento rok v priestoroch Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch. 16. apríl sa stal dňom dychvyrážajúcich výkonov vyše stovky študentov stredných odborných škôl a hotelových akadémii zo Slovenska i Čiech. Už po tretíkrát hostiteľská škola pripravila profesionálne zázemie a príjemnú atmosféru pre súťažiacich v piatich kategóriách JUNIOR CHOCOLATIER, JUNIOR TEA TEDNER , MLADÝ SOMELIER, BARKULTUR COMPETITION JUNIOR a JUNIOR BARISTA v súťaži ,,SLOVAK BARISTA CUP“. Škola s najväčším počtom úspešných študentov si odniesla okrem hodnotných cien aj putovný pohár Ľ. Wintera, ktorým sa môže hrdiť jeden celý rok. Aj v tomto roku sa podarilo pohár udržať na domácej pôde, ktorá zaznamenala najväčší úspech.
To, že baristika sa stáva populárnejšou a vyhľadávanejšou dokázala práve kategória JUNIOR BARISTA v súťaži ,,SLOVAK BARISTA CUP“, ktorej organizátorom a odborným garantom je akreditované školiace stredisko Academy of Coffee.
Správnu prípravu kávy prišlo predviesť 41 súťažiacich z 23 stredných odborných škôl a hotelových akadémii zo Slovenska i Čiech. Obrovskou motiváciou zúčastňovať sa tejto súťaže je okrem hlavnej výhry, fakultatívneho pobytu na kávovníkových plantážach v Brazílii, najmä radosť z opätovných stretnutí s priateľmi a získavanie nových vedomostí a zručností. V každom kole je vidieť obrovský progres súťažiacich nielen v jednotlivých zručnostiach, ale i v ich osobnosti a prehlbovaní lásky ku káve. Práve vďaka týmto mladým ľudom má kávová kultúra Slovenska svetlú budúcnosť. V tomto roku taktiež prebieha osobitná hodnotiaca kategória pre prvé ročníky, v ktorej má šancu splniť si svoj kávový sen aj začínajúci barista.
Súťažiaci sa predstavili v dvoch hlavných bodovacích disciplínach: nastavenie mlynčeka a príprava dvakrát espresso, dvakrát cappuccino a dvakrát voľný nápoj, v ktorých základ muselo byť espresso. Každý súťažiaci absolvoval aj novú, zatiaľ len vzdelávaciu disciplínu, alternatívnu prípravu kávy. V každom kole tohto ročníka súťaže bude predstavená jedna z najviac používaných alternatív na Slovensku i vo svete. Po príprave kávy cez Chemex sa baristi vrhli na najmodernejšiu prípravu kávy, Aeropress. Okrem toho ich na tomto netradičnom pracovisku čakalo prekvapenie. Každú hodinu jeden z komisárov pripravoval aj jednu z najstarších príprav kávy, džezvu. Vôňu kávy po celý deň dopĺňala aj aróma kardamonu, škorice a skaramelizovaného cukru. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov.
Kvality mladých baristov hodnotili odborníci zo Slovenska i Čiech.
Do degustačnej komisie si zasadli
● Jiří Beníček –certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží
● Roman Pospíchal – certifikovaný komisár a lektor CBA, profesionálny barista a barman, komisár súťaží
● Martin Sloučka – certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista, komisár viacerých súťaží
● Stanislav Cibuľa – certifikovaný lektor, profesionálny barista, komisár viacerých súťaží
● Eva Horváthová - certifikovaná lektorka, profesionálna baristka, komisárka viacerých súťaží
● Lucia Šnircová – profesionálna baristka, majiteľka špecializovaného obchodu na predaj a prípravu kávy
Ako technický komisári sa predstavili
● Kamil Kováč – profesionálny pražiar a barista, certifikovaný komisár a lektor, komisár viacerých súťaží
● Jiří Novák – certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží
● Pavol Paták – profesionálny barista, odborník na predaj a servis kávovarov, komisár viacerých súťaží
● Oldřich Holiš ml. – profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster ČR v baristike, komisár viacerých súťaží
● Adam Troubil - profesionálny barista a barman, certifikovaný lektor a komisár CBA, viacnásobný majster ČR v baristike, komisár viacerých súťaží
Komisári Alternatívnej prípravy
● Jaroslav Grexa – profesionálny barista, komisár viacerých súťaží
● Ján Vass – profesionálny barista, komisár viacerých súťaží
● Adéla Mondeková - profesionálna baristka, viacnásobná majsterka ČR v baristike, komisárka viacerých súťaží
Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali
● Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. – tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží , certifikovaný lektor, odborný garant súťaže
● Oldřich Holiš - cofeológ, certifikovaný lektor, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, odborný garant súťaže
● Nikoleta Šalmíková – profesionálna baristka, certifikovaná lektorka, moderátorka
● Martina Holišová – zapisovateľka
● Andrea Lopatka - zapisovateľka
● Veronika Holišová - fotografka
Víťazi 2. kola SLOVAK BARISTA CUP junior 2019
1. miesto: Dávid Omelka, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
2. miesto: Ina Kryvyč, Súkromná SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov
3. miesto: Nina Imreová, Hotelová akadémia Žilina
-----------------------------------------------------
Kategória 1. ročníkov
1.miesto: Sára Cagáňová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
-----------------------------------------------------
Špeciálne ceny získali
Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“: Lea Zastková, Hotelová akadémia O. Brucknera Kežmarok
Cena za ,,Najlepšiu techniku“: Lea Zastková, Hotelová akadémia O. Brucknera Kežmarok
Cena za ,,Najlepšiu techniku mlynčeka“: Júlia Filičková, Stredná odborná škola Stará Ľubovňa
Ďalšie body za vysnívanou brazílskou výhrou sú rozdané. Je to však len začiatok. Tešiť sa môžete na v poradí tretie kolo, ktoré sa tento krát presunie do krásneho oravského prostredia, konkrétne do priestorov Súkromnej spojenej školy EDUCO org.zl. Súkromnej hotelovej akadémie v Námestove. Nepremeškajte možnosť nazbierať ďalšie body za cestou do Brazílie a tiež získať nových priateľov či nabrať cenné skúsenosti.
Foto z priebehu súťaže si môžete pozrieť TU!
Zdroj/Foto: Academy of Coffee