Späť

SLOVAK BARISTA CUP junior 2019 v Piešťanoch

Už pri odštartovaní nového ročníka juniorskej súťaže pre baristov ,,SLOVAK BARISTA CUP“ na výstave Danubius Gastro Incheba Bratislava sa lámali rekordy nielen v počte divákov a priaznivcov tohto umenia, no najmä v počte súťažiacich. Netrvalo dlho a zatiaľ najvyšší počet 36 súťažiacich sa opäť podarilo prekonať.

Najvyhľadávanejšie gastronomické povolania a tí najlepší z najlepších sa stretli aj tento rok v priestoroch Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch. 16. apríl sa stal dňom dychvyrážajúcich výkonov vyše stovky študentov stredných odborných škôl a hotelových akadémii zo Slovenska i Čiech. Už po tretíkrát hostiteľská škola pripravila profesionálne zázemie a príjemnú atmosféru pre súťažiacich v piatich kategóriách JUNIOR CHOCOLATIER, JUNIOR TEA TEDNER , MLADÝ SOMELIER, BARKULTUR COMPETITION JUNIOR a JUNIOR BARISTA v súťaži ,,SLOVAK BARISTA CUP“. Škola s najväčším počtom úspešných študentov si odniesla okrem hodnotných cien aj putovný pohár Ľ. Wintera, ktorým sa môže hrdiť jeden celý rok. Aj v tomto roku sa podarilo pohár udržať na domácej pôde, ktorá zaznamenala najväčší úspech.

To, že baristika sa stáva populárnejšou a vyhľadávanejšou  dokázala práve kategória JUNIOR BARISTA  v súťaži ,,SLOVAK BARISTA CUP“, ktorej organizátorom a odborným garantom je akreditované školiace stredisko Academy of Coffee.

Správnu prípravu kávy prišlo predviesť 41 súťažiacich z 23 stredných odborných škôl a hotelových akadémii zo Slovenska i Čiech. Obrovskou motiváciou zúčastňovať sa tejto súťaže je okrem hlavnej výhry,  fakultatívneho pobytu na kávovníkových plantážach v Brazílii, najmä radosť z opätovných stretnutí s priateľmi a získavanie nových vedomostí a zručností. V každom kole je vidieť obrovský progres súťažiacich nielen v jednotlivých zručnostiach, ale i v ich osobnosti a prehlbovaní lásky ku káve. Práve vďaka týmto mladým ľudom má kávová kultúra Slovenska svetlú budúcnosť. V tomto roku taktiež prebieha osobitná hodnotiaca kategória pre prvé ročníky, v ktorej má šancu splniť si svoj kávový sen aj začínajúci barista.

Súťažiaci sa predstavili v dvoch hlavných bodovacích disciplínach: nastavenie mlynčeka a príprava dvakrát espresso, dvakrát cappuccino a dvakrát voľný nápoj, v ktorých základ muselo byť espresso. Každý súťažiaci absolvoval aj novú, zatiaľ len vzdelávaciu disciplínu, alternatívnu prípravu kávy. V každom kole tohto ročníka súťaže bude predstavená jedna z najviac používaných alternatív na Slovensku i vo svete. Po príprave kávy cez Chemex sa baristi vrhli na najmodernejšiu prípravu kávy, Aeropress. Okrem toho ich na tomto netradičnom pracovisku čakalo prekvapenie. Každú hodinu jeden z komisárov pripravoval aj jednu z najstarších príprav kávy, džezvu. Vôňu kávy po celý deň dopĺňala aj aróma kardamonu, škorice a skaramelizovaného cukru. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov.

Kvality mladých baristov hodnotili odborníci zo Slovenska i Čiech.

Do degustačnej komisie si zasadli

● Jiří Beníček –certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží

● Roman Pospíchal – certifikovaný komisár a lektor CBA, profesionálny barista a barman, komisár súťaží

● Martin Sloučka – certifikovaný komisár  CBA, profesionálny barista, komisár viacerých súťaží

● Stanislav Cibuľa – certifikovaný lektor, profesionálny barista, komisár viacerých súťaží

● Eva Horváthová  - certifikovaná lektorka, profesionálna baristka, komisárka viacerých súťaží

● Lucia Šnircová – profesionálna baristka, majiteľka špecializovaného obchodu na predaj a prípravu kávy

Ako technický komisári sa predstavili

● Kamil Kováč – profesionálny pražiar a barista, certifikovaný komisár a lektor, komisár viacerých súťaží

● Jiří Novák – certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží

● Pavol Paták – profesionálny barista, odborník na predaj a servis kávovarov, komisár viacerých súťaží

● Oldřich Holiš ml. – profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster ČR v baristike, komisár viacerých súťaží

● Adam Troubil -  profesionálny barista a barman, certifikovaný lektor a komisár CBA,  viacnásobný majster ČR v baristike, komisár viacerých súťaží

Komisári Alternatívnej prípravy

● Jaroslav Grexa – profesionálny barista, komisár viacerých súťaží

● Ján Vass – profesionálny barista, komisár viacerých súťaží

● Adéla Mondeková  - profesionálna baristka, viacnásobná majsterka ČR v baristike, komisárka  viacerých súťaží

Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali

● Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. –  tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží , certifikovaný lektor, odborný garant súťaže

● Oldřich Holiš - cofeológ, certifikovaný lektor, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, odborný garant súťaže

● Nikoleta Šalmíková – profesionálna baristka, certifikovaná lektorka,  moderátorka

● Martina Holišová – zapisovateľka

● Andrea Lopatka - zapisovateľka

● Veronika Holišová - fotografka

 


Víťazi 2. kola SLOVAK BARISTA CUP junior 2019

1. miesto: Dávid Omelka, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany                      

2. miesto: Ina Kryvyč, Súkromná SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov

3. miesto: Nina Imreová, Hotelová akadémia Žilina

-----------------------------------------------------

Kategória 1. ročníkov

1.miesto: Sára Cagáňová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

-----------------------------------------------------

Špeciálne ceny získali

Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“: Lea Zastková, Hotelová akadémia O. Brucknera Kežmarok

Cena za ,,Najlepšiu techniku“: Lea Zastková, Hotelová akadémia O. Brucknera Kežmarok

Cena za ,,Najlepšiu techniku mlynčeka“: Júlia Filičková, Stredná odborná škola Stará Ľubovňa  

Ďalšie body za vysnívanou brazílskou výhrou sú rozdané. Je to však len začiatok. Tešiť sa môžete na v poradí tretie kolo, ktoré sa tento krát presunie do krásneho oravského prostredia, konkrétne do priestorov Súkromnej spojenej školy EDUCO org.zl. Súkromnej hotelovej akadémie v Námestove. Nepremeškajte možnosť nazbierať ďalšie body za cestou do Brazílie a tiež získať nových priateľov či nabrať cenné skúsenosti.

Foto z priebehu súťaže si môžete pozrieť TU!

Zdroj/Foto: Academy of Coffee

gastro, baristi, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Štvrtok, 5.9. 2019Gin Fest 2019
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031