MLADÝ BARISTA 2014: Zvíťazil Marek Beneš
Utorok, 20.5. 2014, 01:49Súkromná stredná odborná škola EDUCO v Námestove-Slanickej osade v spolupráci so Školou baristu v dňoch 24. – 25. apríla 2014 usporiadala 3. ročník juniorskej baristickej súťaže MLADÝ BARISTA 2014.
Atypický inventár na podávanie – čaše na červené víno, krátko zadymené klinčekmi, receptúra v ktorej dominoval tmavý rum, podfarbený javorovým sirupom, kvapkami čokoládového bitteru a, samozrejme, espresso ako základ všetkých voľných nápojov. Takto znela súťažná receptúra víťaza súťaže MLADÝ BARISTA 2014, Mareka Beneša zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb Trenčín, ktorý bol jedným z 19 súťažiacich z 11 škôl zo Slovenska i Poľska.
Súťažiaci museli pripraviť 2 espressá, 2 cappuccina a 4 voľného nápoje, pričom 2 porcie servírovali hodnotiacej komisii a 2 porcie mali možnosť degustovať návštevníci.
Novinkou aktuálneho ročníka bola aj súťaž cukrárov, úlohou ktorých bolo pripraviť vhodný dezert k voľnému nápoju jednotlivých súťažiacich baristov. Vzhľadom na celkovú finančnú náročnosť sa však 1. ročník nemohol pre dostatočný záujem uskutočniť, avšak napriek tomu niektoré školy vyslali svojich zástupcov aj v tomto odbore a tak sme mali možnosť vidieť, ako aj ochutnať malé umelecké dielka, ktoré si pripravili zástupcovia Spojenej školy Scota Viatora z Ružomberka, Cirkevnej strednej odbornej školy sv. Jozafáta z Trebišova, Spojenej školy org. zl. hotelová akadémia z Námestova ako aj domácej SSOŠ EDUCO. Aj napriek uvedenému, sa hodnotiaca komisia ktorej členmi boli Stanislav Cibuľa, Viktor Štefančík, Pavel Herman, Miroslav Škorvánek a Lukáš Podbehlý rozhodli udeliť cenu v súťaži družstiev, ktorú získala Cirkevná stredná odborná škola sv. Jozafáta Trebišov.
Osobitne treba pripomenúť, že súťaže sa zúčastnilo pomerne veľa nováčikov – žiakov prvého, prípadne druhého ročníka, ktorí sa celkom úspešne vysporiadali so súťažnými podmienkami. Hodnotiace komisie v záverečnom hodnotení mohli konštatovať veľmi dobrú úroveň praktických zručností, avšak čomu musia mladí baristi venovať zvýšenú pozornosť je samotná komunikácia s hosťom, ako aj celková prezentácia, v ktorej je potrebné sa aj naďalej zdokonaľovať. Ale na druhej strane sme mali možnosť zhliadnuť aj takmer profesionálne vystúpenia niektorých súťažiacich, ako príklad môžeme uviesť Róberta Palíka zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb zo Žiaru nad Hronom, ktorý okrem umiestnenia sa na celkovom 2. mieste, získal aj cenu za najlepšie technické prevedenie. Svojim vystúpením však zaujala aj Silvia Gregorová zo SOŠ hotelových služieb a obchodu zo Zvolena, prípadne Sabina Fetaiová zo SHA HAGMA Bratislava, ktorá skončila na 3. mieste.
Cenu za najlepšie espresso získala Veronika Naďová zo SOŠ Jesenského z Nových Zámkov, cena za najlepšie cappuccino putovala do zahraničia, získal ju Przemyslaw Ogorzaly z Nowého Saczu, rovnako do Poľska putovala aj cena za najlepší nealkoholický voľný nápoj, ktorú získal Mikolaj Mašlanka z rovnakej školy. Cenu za najlepší alkoholický voľný nápoj získal Lukáš Derjan zo Súkromnej strednej odbornej školy EDUCO z Námestova.
Autor/Foto: Ľubomír Petrovič, EDUCO Námestovo