Majstrovstvá baristov: Uspeli Veronika Veselá a Patrik Varga
Piatok, 29.1. 2016, 23:56V Banskej Bystrici 23. – 24. januára 2016 pokračovali majstrovstvá Slovenska baristov, a to kategóriami Latte Art a Brewers Cup, ktorá sa na Slovensku konala vôbec prvýkrát.
Veronika Gálová Veselá - víťazka kategórie Brewers Cup
• Tato kategória bola u nás prvýkrát a všetci sme si to šli skúsiť a dúfali v to najlepšie. Priznávam, že aj keď nás bolo šesť, sily boli vyrovnané. Každý z nás do toho vniesol niečo iné, to najlepšie! Pre mňa to bola zodpovednosť, keďže za mnou stojí môj úžasný tréner a mentor Rubens Gardelli, vicemajster sveta 2014 v tejto kategórii a trojnásobný majster v pražení kávy v Taliansku. Pomáhal mi nielen s tréningom, ale mi aj zveril tak krásnu kávu ako je Geisha Cerro Azul z Kolumbie. Každý kávový nadšenec vie oceniť chuť tejto výnimočnej odrody. Najcennejšie čo som si z tréningov odniesla bola myšlienka "respect the bean". Naučil ma, ako dosiahnuť maximum a využiť efektívne kávu.
• Na vyber kávy, tréning aj súťaž som využila spolu 400 g kávy (smile). Kľuč k receptúre spočíval v konzistencii chuti, a tak som sa rozhodla pre osvedčenú klasiku, cupping. 20 g kávy, 94 °C, 300 g vody, 4 minúty, voda 7,5 ph a 165 ppm, a na záver prefiltrovať cez V60, tds filtrovanej kávy 1,35. Výsledok je skutočný zážitok, ktorý vám rada pripravím!
Patrik Varga - víťaz kategórie Latte Art
• Víťazstvo pre mňa znamená veľmi veľa. Je to odraz toho, čo človek pre to obetoval od začiatku svojej kariéry až po daný moment. Ja som začal pred tromi rokmi v Dublin Cafe, veľa ďalších skúseností som získal v Nemecku, no a aktuálne pracujem v reštaurácii Zwicker v Prešove. A presne to všetko mi prebehlo hlavou, keď som stál pred divákmi a malo sa rozhodnúť, či skončím druhý alebo ako víťaz. Víťazstvo ale pre mňa neznamená koniec. Tak, ako mi po skončení súťaže povedal Tibor Hajcsunk, maďarský porotca: ,,The winner is not the best, the winner is the best of the day." Čo znamená, že aj keď som vyhral, neznamená to, že som najlepší a na svetové finále v Šanghaji ma čaká ešte veľmi veľa práce.
• Dá sa povedať, že na túto súťaž som sa pripravoval tri a pol roka. Keďže sú to majstrovstvá Slovenska, človek musí dať do svojho vystúpenia maximum, všetky svoje skúsenosti a zručnosti, ktoré má. A tie neprišli len tak zo dňa na deň. Tieto skúsenosti prišli prácou a súťažením na predošlých súťažiach. Čo sa týka prípravy tesne pred súťažou, tá moja trvala približne dva týždne. Súťažiaci si musí vybrať vzory, ktoré poskytne porotcom ako predlohu, podľa ktorej hodnotia obrázky vytvorené na súťaži. Keďže som sa začal pripravovať veľmi neskoro a nemal som veľa voľného času, trénoval som počas práce v spomínanej reštaurácii Zwicker. Priznávam, že moja príprava bola trochu odfláknutá, pretože som si 1 z 3 vzorov vybral až dva dni pred súťažou (dokonca som sa zo súťaže skoro odhlásil), no o to viac ma moje víťazstvo prekvapilo a potešilo.
• Súperov hodnotím veľmi pozitívne, kvalita ide každým rokom vyššie a vyššie, čo ma veľmi teší. Čo ma ale na druhej strane veľmi mrzí, je to, že nám chýbajú nové tváre. Chýbajú ľudia, ktorí by to chceli čo i len skúsiť, no nemajú na to odvahu. Veď z ôsmich konkurentov som poznal siedmich z predchádzajúcich súťaží. Týmto by som chcel využiť možnosť a vyzvať ľudí, ktorých to baví, aby sa nebáli súťaženia. Len málo kto z výhercov vyhral hneď svoju prvú súťaž. Nevyhrať neznamená zlyhať! Znamená to posúvať sa vpred a zdokonaľovať sa v sebe. Tak vás prosím, nebojte sa!
• Na latte art ma fascinuje všetko. To, že sa do kávy dá vytvoriť všeličo možné a je už len na baristovej kreativite, čo tam nakreslí. To, že to dokáže vyčariť úsmev ľuďom na tvári. To, že sa dá vždy na tom niečo zlepšovať a posúvať sa ďalej. To, že to spája takých skvelých ľudí dokopy a aspoň raz do roka sa môžeme stretnúť všetci na jednom mieste.
• Jedna múdrosť na záver: Ak si myslíš, že si v niečom dobrý a že niečo dokážeš, ver, že na svete existuje minimálne jeden aziat, ktorý to vie lepšie. A tak budem robiť všetko preto, aby som im to v tom Šanghaji na majstrovstvách sveta minimálne sťažil.
Spracoval: redakcia
Foto: SCAE, Ján Chmelík