Moja káva: Zuzana Haršányová
Streda, 7.1. 2015, 00:07Baristike, v pravom slova zmysle, sa Zuzana Haršányová venuje posledné dva roky, aj keď káva a všetko okolo nej je jej záľubou už omnoho dlhšie. Na GASTROwebe prezentuje kávový nápoj Sailor´s Kiss, v ktorom spája chuť kávy, rumu a karamelového sirupu.
Káva je nápoj, ktorý ju sprevádza každodenne. Od správnej prípravy espressa, cez cappuccino a latte art s ním spätý, sa zastavila pri alternatívnych metódach. „Obľúbila som si samotný proces prípravy, ale najmä ich bohatú škálu chutí a vôní, ktoré sa s prípravou spájajú. Aj preto som sa rozhodla zvoliť si tento spôsob do môjho „kávového nápoja“. S prípravou drinkov veľmi veľa skúseností nemám, keďže aktuálne pracujem ako baristka vo W-cafe, no snažila som sa využiť vedomosti, ktoré som načerpala v mojom predchádzajúcom zamestnaní od mojich kolegov barmanov,“ hovorí Zuzana Haršányová.
Pri výraze kávový drink jej ako prvá napadla obľúbená Irish Coffee, ktorá je sama o sebe výbornou voľbou práve pre aktuálne zimné obdobie, ale tento nápoj v kombinácii káva - whiskey - smotana už podľa nej úpravu nepotrebuje.
Sailor´s Kiss
„Tento názov som si zvolila, pretože okrem základnej zložky, ktorou je samozrejme káva, budem používať rum.
Rum sa mi automaticky spája s námorníkmi a pirátmi, ktorých tento nápoj sprevádzal a zahrieval počas dlhých plavieb. Spojenie kávy, korenistého rumu so sladkým karamelom je pre mňa Sailor´s Kiss.
Ako prvé som si pripravila kávu metódou Kalita. Použila som výberovú kávu zo žilinskej pražiarne 9 grams coffee, a to Ethiopiu Suke Quoto (natural), v ktorej chuti môžeme rozpoznať, okrem iných, aj výraznú chuť citrusov a karamelovú sladkosť.
Ďalšou zložkou drinku je už spomínaný rum, a to Captain Morgan Black Spiced, ktorý je známy svojou korenistou sladkou chuťou a v kombinácii s kávou sa príjemne dopĺňa. Na pare som zohriala kávu a rum spolu s karamelovým sirupom, ktorý som po príprave macerovala plátkami sušeného pomaranča pre celkové doplnenie chuťového profilu kávy.
Zohriatu zmes som vliala do sklenej šálky alebo absinth glassu, asi centimeter pod okraj. Na záver som drink doplnila pomarančovou penou. Ako garnitúru som použila karamelový chips."
Sailor´s Kiss
1 dcl filtrovanej kávy (Ethiopia Suke Quoto)
3 cl rumu Captain Morgan Black Spiced
2 barové lyžice karamelového sirupu (macerovaný sušeným pomarančom),
Dolejeme po okraj pomarančovou penou
Garnitúra: karamelový čips
Foto: archív Z. Haršányovej